”Drack minst tre liter om dagen – levern slogs ut”

Alexander Axén
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: MIKAEL SJÖBERG
Foto: MIKAEL FRITZON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Alexander Axén går mot strömmen. 

Han vägrar dricka kaffe – och ta körkort. 

SportExpressen har träffat expertkommentatorn som har fått leverskador av läsk och tatuerat in AIK:s klubbmärke på axeln.

– Det är klart att det inte är till en fördel, säger Alexander Axén, 47. 

Studion är nedsläckt. Alexander Axén läser laguppställningar på utskrivna A4-papper. 

Det ska dröja ytterligare en timme innan kollegerna Hanna Marklund och Hasse Backe dyker upp för dagens VM-sändningar. 

– Jag är fortfarande på en väldigt låg nivå om jag jämför med de som gjort det här länge. Jag är på division fyra-nivå nu och vill se hur bra jag kan bli, säger Alexander Axén. 

Fotbollstränaren som lämnade Örebro SK förra sommaren har skolat om sig till tv-expert. 

Nu kommenterar han det vackraste man kan göra inom fotbollen, ett VM. 

– Jag hade stor respekt för det innan, men nu har jag ännu större respekt. Det är hur mycket som helst att tänka på, samspelet med kontrollrummet, ljudkillarna, producenterna, kameramännen och kvinnorna, sminköserna. Allt ska stämma där. Och det är de som gör oss bra. 

Alexander Axén med Anna Brolin och Hasse Backe i TV4:s VM-studio.
Foto: BILDBYRÅN

Vilka är de största utmaningarna för dig?

– Det är svårt att veta vilka bilder jag ska visa för folket, för proffstränare och personer som aldrig har sett en fotbollsmatch. Alla ska få sitt av ett klipp, det är den största utmaningen. Hur djupt kan man gå, vart går den gränsen? Det gäller hitta rätt i nivå. 

Din dialekt utmärker sig, är det något du tänker på?

– Den är svår att gömma, jag tycker inte att jag är så mycket närking, men när jag lyssnar i efterhand så känner ja att det nästan är pinsamt. Men det är inget jag kan göra något åt tyvärr. 

Vilka reaktioner har du fått från tittarna så här långt?

– Jag vet faktiskt inte. Jag gillar inte sociala medier. Jag tycker det är en smutsig värld där det är för enkelt att såga, hylla och skrika. Jag hade fått svårt att bara släppa saker om jag läst det. Så jag tänker att jag inte ska ta reda på vad de tycker. För man kan lätt påverkas.

– Det finns säkert tusen andra som är bättre än mig men de jobbar inte här just nu, då får de söka jobbet så får vi se. 

Missbrukade läsk - åkte till sjukhus

Ett vitt kylskåp står snett bakom Alexander Axén. Hade vi setts för fem år sedan hade han troligen sträckt sig bakåt och tagit ut en Coca-Cola. 

I dag dricker han energidryck för att orka ta sig igenom de långa sändningarna. 

– Jag hade aldrig druckit fem Red Bull under hela mitt liv tidigare, nu gjorde jag det under en dag. När jag gick och la mig hemma tänkte jag: Vad fan händer, nu måste jag slappna av. Det var sjukt, de andra är mer rutinerade. 

Under tiden i Gais var Alexander Axén beroende av Coca-Cola. I dag har han inte öppnat en flaska på fem år. 

– Då drack jag minst tre liter om dagen, sedan slog bara levern ut i princip. De trodde inte det först, att det var det, men värdena kom tillbaka sen. 

Vad hände?

– Tre dagar i rad fick jag anfall, den tredje dagen åkte jag in och efter det bestämde jag mig för att det var slut. Då drack jag alltid en snabbt och en som jag findrack. Jag kunde aldrig bara dricka en och blev stressad om det inte fanns Cola hemma. Det var som när folk snusar eller röker, att man tänkte: Vad ska jag göra nu. Och så öppnar man den och den är kall. Det är livet. 

Har du druckit Cola sedan dess?

– Nej. Jag kan inte, det går inte. 

Dricker du kaffe?

– Jag är utbildad barista, men dricker inte kaffe. Min pappa är bilskollärare, men jag har inget körkort, jag har sålt 500 par skidor, men har aldrig åkt skidor. 

– Det är bara sådana grejer, när folk säger att saker inte går då går jag i gång. Men när folk säger, du måste, då tröttnar jag direkt. 

Du har ett AIK-märke tatuerat på ena axeln, hur hamnade det där?

– I stort sett på 18-årsdagen. Då åkte jag och gjorde tatueringen. Det var 1988 och knappt ingen hade tatuering, så det var mycket viska och peka på den tiden. Jag följde AIK och åkte på minst tjugo matcher per år när ingen egentligen följde allsvenskan. 

– Det var ett beslut jag tog i min ungdom, då tänkte jag inte på att jag skulle jobba med något sådant här. Och det är klart att det inte är till en fördel, även om jag tror att alla har fattat att jag är en professionell tränare som vill vinna med vilket lag jag än tränare så är det väl ändå ett, två lag som inte går att träna tack vare det. Jag brukar kalla det för ett födelsemärke, och sedan är det inget mer med det.

Du hade även en hund som hette Gary Sundgren, varför det?

– 1992, när AIK vann guld för första gången sedan 37, när han gjorde målet så skrek jag att min son ska heta Gary, men det gick inte min fru med på så då fick vi ta en hund som fick heta Gary Sundgren i stället, han hängde på i 13 år. 

Har ni hund i dag?

– En som heter Elvis, han är väldigt lik Gary i sitt sätt att vara, så det känns kul.

Du var med i Black Army, hur är relationen till AIK i dag?

– Sedan jag började jobba med detta 2007 har jag inte sett en enda AIK-match om jag inte mött dem. Nu är jag professionell och jobbar med det här så det är på frys kan man säga. 

Kan du sakna supporterskapet, att gå på match utan att behöva analysera? 

– Absolut, det var därför det var så himla skönt för ett tag sedan när min tjej Lina bjöd mig till Juventus-Lazio. Jag håller på Juventus så att få vara i Italien där ingen jävel vet vem jag är och få leva ut känslorna där, herregud vad jag har saknat det. 

Osäker framtid

Alexander Axén förflyttar sig bort mot storbildsskärmen. Grafik testas i bakgrunden. Vi befinner oss i Stockholm, men studions kuliss visar bilder från Moskva. 

Axén visar detaljer i det visuella bildspelet. Han är uppriktigt imponerad över såväl ljuseffekter som stadsbilden av Moskva. 

Han njuter av att få vara med och producera ett VM, och att få arbeta tillsammans med Lasse Granqvist.

– Han är överlägsen. Hans passion och sätt att leda. Han vill hela tiden göra dig bra, komma med råd och peppa. Det finns ingen som är i närheten av honom skulle jag säga, kan jag komma till en tiondel av honom är jag nöjd. 

Hur ser din framtid ut efter VM, kan det bli aktuellt med ett nytt tränaruppdrag?

– Man kan aldrig veta i det här jobbet. Jag har fått en del erbjudande, men det har varit lätt att säga nej hitintills på grund av VM. Jag har ett kontrakt på två år här. Det kan vara att de inte vill fortsätta eller så kommer det ett lag som har en idé som jag känner skulle vara rolig. Men jag söker inte jobb, jag är inte ute och letar. Jag trivs väldigt bra med det här jobbet. 

Alexander Axén

Ålder: 47

Bor: Örebro

Familj: Fru och två döttrar

Sysselsättning: Tidigare fotbollstränare för bland annat Gais och Örebro SK. I dag expertkommentator. 

Aktuell: Expertkommentator för TV4/C More under fotbolls-VM

Läser: Biografier

Lyssnar på: Rättegångspodden, Mordpodden, P3 dokumentär, Värvet, TuttoBalutto.  

Röstar på: Det vill man aldrig prata om, men jag tror att man är röd när man går i skolan för då tycker man allting ska vara så rättvist, och sedan efter hur det blir med jobb så är man antingen kvar eller åker åt något annat håll. Men jag är för spretig, jag tycker olika saker är bra. Jag får nog börja ett nytt parti för jag är så himla bred på saker. Ska man tänka på sig själv? Barnen? Grannen? Hur det blir om hundra år? Det är svårt. Men jag älskar politik och spelar in alla debatter för jag vill se bra politiker. 

LÄS MER: Allt du behöver veta om Sverige–Mexiko 

LÄS MER: Sveriges grupp och VM-schema

LÄS MER: Sverige i VM – trupp, betyg och matcher

LÄS MER: VM 2018: Resultat och tabeller

LÄS MER: Vad är VAR – och varför finns det? 

LÄS MER: Fotbolls-VM – spelschema och tv-tider