Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Dolda kuppen: ”Det där är riktigt farligt”

Foto: Javer Tles.
Foto: Javer Tles.

Första och andra gången man tittar på bilden missar man troligen den dolda protesten.

Sedan står det klart att VM:s mest raffinerade kupp har ägt rum. 

HBTQ-aktivister brukar ofta peka ut Ryssland som en av Europas värsta förtryckare av homosexuella och transpersoner. Sedan 2013 finns det en lag som förbjuder "propaganda för icke-konventionella relationer" – vilket innebär att en Pride-flagga klassas som olaglig. I delrepubliken har homosexuella förföljts och inspärrats.

Hemlig kupp under VM

Vi har fått se få öppna protester under fotbolls-VM. Men i det dolda har en organisation vid namn "The Hidden Flag" utfört subtila demonstrationer runtom i Ryssland. Genom att bära rada upp sig med landslagströjor från Spanien, Holland, Brasilien, Mexiko, Argentina och Colombia har man bildat en svårupptäckt regnbåge – en referens till den klassiska Gay Pride-symbolen. Därefter har man fotograferats jämte motiv med politisk sprängkraft: utanför Kreml, på Röda torget i Moskva, bredvid en intet ont anande polis.

Än så länge har "The Hidden Flag" kommit undan med sin protest, som tekniskt sett utgör ett lagbrott. 

– Min pojkvän sa: "Är du galen? Det där är riktigt farligt. Men jag är inte orolig för risken, det här är ett projekt jag vill vara en del av. Och det har varit något av mest känslosamma jag har gjort. Jag kommer själv från en konservativ familj från en liten stad i Brasilien, så det har inte alltid var lätt för mig och min syster, som också är homosexuell, säger aktivisten Eloi Pierozan Junior. 

 

LÄS MER: VM 2018 på tv – så sänds fotbolls-VM 

LÄS MER: Slutspelet i VM 2018 – allt du behöver veta

LÄS MER: Semifinaler i VM – allt du behöver veta om matcherna 

 

”Jag var riktigt rädd”

Mateo Fernández Gómez bär Colombia-tröjan i konstellationen. 

– Jag visste inte vad som skulle hända och jag var riktigt rädd. Jag kan inte föreställa mig hur det är att vara en del av HBTQ-familjen i Ryssland. Jag bor på ett ställe där jag får vara mig själv och det var därför jag ville komma hit och protestera på ett ställe där andra inte har samma frihet, säger han. 

Och protesten har fått genomslag. Olika internationella medier som amerikanska USA Today, brasilianska O Globo och spanska El Pais har rapporterat om gruppens subversiva aktiviteter. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!