Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Det här talar för en ny VM 94-sommar

Neymar, den störste av Brasiliens alla stjärnor. Foto: REBECCA BLACKWELL / AP TT NYHETSBYRÅN
Inte ens ”Granen” kan stoppa Coutinho och Gabriel Jesus. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

MOSKVA. Sverige kan rubba vilket land som helst när allt stämmer. 

Men Brasilien hade varit rena rama mardrömmen. 

Inte ens landsfader-Granen hade kunnat stoppa Coutinho och Gabriel Jesus. 

Sweden-Switzerland i S:t Petersburg på tisdag. Skämten om hur rörigt det blir för främst amerikanarna när samma nation ska möta sig själv cirkulerar redan friskt på världens största datornätverk som fått namnet internet. 

Men det bjuder vi gärna på en kväll som denna när det står klart att vi slipper detta oberäkneliga, obehagliga och då och då smått otroliga Brasilien. 

Det finns definitivt länder som imponerat mer så här långt i VM. Kroatien är genomgediget precis som Uruguay, Colombia bara kör och när det gäller samspelthet och högst högstanivå är Spanien etta. 

***

 

NYHETSBREV: Få SportExpressens nyhetsbrev om VM 

 

Men det finns inget annat lag med samma individuella toppar som Brasilien. 

Och då har inte ens Neymar varit speciellt bra och även Willian har betydligt mer att ge. 

Tempomässigt går det stundtals trögt för brassarna och det finns hål bakåt när de blir framtunga, men när småknattar som Coutinho och Gabriel Jesus pinnar i väg på sina trumpinnsben och vrider och vänder så kvickt att man kan tro att de har kullager i höfterna… då hade inte jag velat heta Andreas Granqvist just den dagen (men alla andra dagar förstås). 

Och så Paulinho på det, en av världens mest kompletta mittfältare, som ständigt kommer som en rysk pansarvagn med laddad kanon i andravågen (elegant 1-0-mål). 

Serbien skakade verkligen om Brasilien här inne på Spartak-stadion inför en helgalen publik där det faktiskt fanns vissa tendenser till lite stök på läktarna. 

Men på det stora hela är det ändå alltså ett mycket glädjande besked för Janne Andersson och gänget att slippa detta revanschjagande, svårlästa och hala Tite-tränade Brasilien som har fler växlar att lägga i. 

 

LÄS MER: Slutspelet i VM 2018 – allt du behöver veta

 

***

Schweiz? 

Givetvis ett väldigt bra lag med mycket kvalitet i alla lagdelar, men ändå en helt annan grej. 

Precis som Sverige trivs Schweiz mot på papperet bättre och större länder (1-1 mot Spanien i vintras och samma siffror mot Brasilien i VM-premiären). Dessutom har man spelare som kan avgöra på egen hand, som Granit Xhaka och Xherdan Shaqiri. Tycker även att högerbacken Stephan Lichtsteiner och innermittfältaren Valon Behrami imponerat så här långt. 

Men här kommer en god nyhet till för det blågula lägret: både Lichtsteiner och mittbacken bredvid honom, Fabian Schär, gulade bort sig mot Costa Rica och är avstängda på tisdag. 

 

MISSA INGA VM-NYHETER: Få största VM-nyheterna direkt i Messenger! 

 

***

Allt annat än idealiskt att tvingas ändra på två positioner i försvaret i en åttondelsfinal i VM. 

Annars lär det bli en klassisk hjärnornas kamp mellan Janne Andersson och Vladimir Petkovic. 

Vem vågar gå för det mest, vem backar hem och ligger på rulle? 

Spelare för spelare är sannolikt Schweiz ett snäpp vassare och kollektivet har heller inga större brister – men form, energinivå och Granen talar för Sverige. 

Det blir definitivt inte lätt, men om det är något vi lärt oss vid det här laget så är det att aldrig, aldrig räkna bort Janne Anderssons mannar. 

Många hinder återstår, men vi är på den mest fördelaktiga sidan av slutspelsträdet och kan kanske, kanske ha en VM-94-sommar framför oss. 


LÄS MER: Allt om Sveriges åttondelsfinal 

FÖLJ VM: Liverapporter från alla VM-matcher 

LÄS MER: Sverige i VM – trupp, betyg och matcher

LÄS MER: Fotbolls-VM – spelschema och tv-tider

LÄS MER: VM 2018: Resultat och tabeller