Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tv-profilen: ”Det är uselt – jag skäms”

Frankrike firar efter vinsten mot Belgien. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Petter Barrling Foto: MAGNUS RAGNVID / DISCOVERTY

Under semifinalen mellan Frankrike och Belgien var tilläggstiden sex minuter. Sedan lades det bara till 13 sekunder utöver det.

Det fick sportkommentatorn Petter Barrling att reagera på Twitter och beskriva skeendet som "uselt".

– Trots att det varit ett byte, massor med frisparkar och filmningar och fördröjningar av spelet så lägger han till 13 sekunder. Det är väldigt konstigt, säger han.

Frankrike hade ledningen med 1-0 efter ett tidigt mål i andra halvlek. När tilläggstiden lades till stod tiden på sex minuter. Efter sex minuter och 13 sekunder blåstes matchen av.

Men det var flera sekvenser under tilläggstiden som kunde ha orsakat ännu mer tillägg:

Bland annat en frispark, hörna och andra maskningsförsök av Frankrike när Belgien jagade kvitteringen.

Uppmärksammat blev det när unga stjärnan Mbappé "tappade" bollen och sparkade på den vid ett belgiskt inkast - det slutade i ett gult kort. 

Petter Barrling har lång erfarenhet som sportkommentator, han har bland annat kommenterat Premier League, fotbollsallsvenskan, SHL och senast OS i Pyeongchang. 

Under semifinalen valde han att klocka fördröjningarna i tilläggstiden:

– Jag fick för mig i går att jag skulle klocka det så jag kunde få bevisat att känslan jag hade var rätt. Det är ett fotbolls-VM som spelas vart fjärde år... så kan ett lag som leder bara trolla bort tid, det tycker jag är konstigt.

https://twitter.com/Petterbarrling/status/1016954162070814720

 

LÄS MER: VM 2018: Resultat och tabeller

 

”Tillägg för betydande fördröjande av spel”

Barrling har märkt av den fördröjningen, speciellt under tilläggstiden, under hela VM. Utöver den officiella tilläggstiden läggs det ofta inte till mycket "extratid":

– Jag kollade i den officiella regelboken i går, där står det att man ska göra tillägg för betydande fördröjande av spel och det är precis de det är. Lägger man till 30 sekunder för ett byte då ska man lägga till en minut för att någon håller på larvar sig i samband med en frispark. Det förekommer ju överallt, även i allsvenskan.

Ämnet har skapat diskussioner angående vad som kan förbättras. Under det här VM:et har fotbollen tagit ett steg i form av VAR-bedömningar. Men inte gjort något med tiden.

– Det blir ju inte domarens fel, han kan ju inte under en brinnande VM-semifinal ha koll på hur mycket han ska lägga till. Han måste få hjälp med det och stöd i instruktionerna av vad som gäller. Antingen så får man stödja domaren på det sättet eller så får man införa någon form av effektiv tid, för det här håller inte.

 

LÄS MER: Bilden på svenska Lina, 22, har blivit världskänd: ”Ikonisk”

 

”Påverkar trovärdigheten”

Skulle det fungera att införa effektiv tid?

– Jag vet inte, men varför inte? Jag ser inga hinder till att man inte skulle prova det i alla fall. Man är ju väldigt konservativ i sina regeltolkningar men nu har man ju gått ifrån det med VAR. Då skulle man lika väl kunna prova det med effektiv tid också.

Hur påverkar det sporten?

– Jag tror det påverkar trovärdigheten en hel del, jag älskar ju fotboll och är uppvuxen med det. Jag har ett helt liv med fotboll bakom mig och jag skäms när det tar en minut för att ta en frispark och domaren inte lägger till tid för det. Det är absurt.

Tror du spelarna utnyttjar att domaren ofta inte lägger till extra tillägg?

– Ja, allt annat vore ju konstigt eftersom att det verkar funka så. Spelarna kommer alltid göra allt de kan för att vinna matcherna. Oavsett om det följer reglerna eller inte så det tror jag absolut att de gör, säger Barrling och fortsätter:

– Tittar man på bänkarna så så fort tiden når sex minuter så ställer de sig alla upp mot domaren och vrålar att han ska avsluta matchen.

 

LÄS MER: Uefa Nations League – allt du behöver veta 

LÄS MER: Fotbolls-VM – spelschema och tv-tider

LÄS MER: Skytteligan i VM 2018 

LÄS MER: Fotbolls-VM i tv – tider och kanaler. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!