Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Det är det värsta du kan utsättas för som spelare”

Sverige spelar åttondel mot Kanada i VM.
Göran Kenttä.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

PARIS. I kväll ställs Sverige mot försvarsstarka Kanada i åttondelsfinalen. 

En match som mycket väl kan komma att avgöras på straffar – något som sätter stor press på spelarna. 

– Det är det värsta du kan utsättas för som spelare, säger idrottspsykologen Göran Kenttä. 

Åttondelsfinalen mellan Norge och Australien i lördags kväll avgjordes med ett dramatiskt straffdrama där norskorna vann.

I kväll möts Sverige och Kanada i åttondelsfina på Parc des Princes i Paris. Det är också en match mellan två försvarsstarka och spelmässigt lika lag. Om även den åttondelsfinalen skulle gå till straffar väntar en stor mental press på spelarna, det menar idrottspsykologen Göran Kenttä. 

– Det är den mest utsatta situationen som dyker upp under ett mästerskap, en utslagsmatch där det avgörs på straffar, säger Kenttä som tidigare har jobbat med damlandslaget i fotboll. 

– Det viktigaste av allt är att man har förberett sig mentalt när det kommer till straffsparkar. Man jobbar väldigt metodiskt med det innan sådana här avgörande mästerskapsmatcher. 

”Jobbiga tankar”

Göran Kenttä menar att just straffläggningar är en situation som inte liknar någon annan och att man därför måste förbereda sig på ett annat sätt.

– Självklart behövs det tid och träning att klara av att göra det som är lätt att säga men svårt att utföra i praktiken. Man måste vara närvarande oavsett om man har lite jobbiga tankar. 

Att det är en mental påfrestning att vara den som ska stega fram och lägga en straff i en avgörande match sticker inte Kenttä under stol med. 

– Det är det värsta man kan utsättas för som spelare. Samtidigt hör det till att det är lite press i en sådan situation. Men då är det viktigt att inte bli rädd för den, utan bestämma sig på förhand hur man vill göra. 

Gerhardssons val 

Förbundskapten Peter Gerhardsson säger att det svenska laget är väl förberett för en eventuell straffläggning. Något han meddelade under söndagens presskonferens.

– Vi har pratat om det och tränat på det i dag, och känner oss väl förberedda. 

Har du bestämt vilka spelare som blir straffläggare i en eventuell straffläggning? 

– Vi har filmat allt så jag kommer välja ut vilka som är aktuella, sedan handlar det om vilka elva som är på planen just då. Men det fanns några som var riktigt bra på straffar i dag på träningen. Så vi kommer hitta fem stycken, det blir inga problem. 


LÄS MER: Fotbolls-VM 2019: Sveriges matcher och tv-tider  

LÄS MER: Här är Sveriges trupp till fotbolls-VM