Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"De tycker de är störst, bäst och vackrast..."

Olof Lundh i TV4:s VM-studio i Rio de Janeiro. Foto: Niklas Larsson / Bildbyrån

RIO DE JANEIRO. Själv säger han att han inte tar några fångar.

Och det är svårt att argumentera emot.

TV4-profilen Olof Lundh gillar att tala ur skägget - oavsett om det handlar om Zlatan, SVT eller sin egen historia.

Nu har han tröttnat på fegheten inom fotbollen.

– Jag är lite för gammal för att bli rädd - vad kan hända? De kan be mig fara åt helvete, men då får de göra det, säger han.

– Jag ska sätta på dig, Olof!

Året är 2005 och Olof Lundh har i samband med en svensk landskamp kritiserat Zlatan Ibrahimovics bojkott av flera medier.

Nu sticker den svenska stjärnan fram huvudet efter en presskonferens och skriker på Lundh.

– Han blev jävligt förbannad eftersom jag jobbade på Expressen och han menade att han alltid ställt upp för oss. Det var då han skrek "Jag ska sätta på dig, Olof!". Landslagets dåvarande informationschef Jonas Nystedt stod bredvid och hörde naturligtvis vad han skrek. Men när jag frågade honom vad han tyckte om det Zlatan ropat svarade han bara "vad sa han?", säger Olof Lundh.

Vad säger du om det beteendet?

– Det är beklämmande ur perspektivet att männen som rör sig runt landslaget bugar och bockar på det sättet. Zlatan har en sådan enorm betydelse för förbundet, det är därför han kan ställa vilka krav han vill. Sedan vet jag inte om han gör det eller inte. Men det finns en ja-sägar-kultur runt honom i landslaget. Inte för att Zlatan har begärt det utan för att alla tror att han vill ha det så. Man tassar på tå för honom. Samtidigt får man vända på det. Zlatan innebär att det är fullt hus på Friends arena och indirekt fixar han deras jobb. Man biter inte den hand som föder en.

"Sitter i generna"

Olof Lundh är några minuter sen till vår avtalade tid och ursäktar sig med att han var tvungen att skriva ett blogginlägg.

Att TV4-profilen arbetar mycket är ingen hemlighet.

Kvällen före vår intervju frågar jag min kollega Mathias Lühr vad han vill veta om kompisen Olof Lundh.

"Fråga om hans driv. Han jobbar ju hur mycket som helst, hela tiden. Blogg, podd, krönikor, texter, tv. Var kommer drivet i från?".

Lundh tänker efter.

– Dels sitter det i generna, jag hade en pappa som jobbade väldigt mycket. Dels vill jag någonstans. Och jag har alltid varit nyfiken.

Har det varit värt det?

– Svår fråga. Både ja och nej. Jag kan egentligen inte se någon annan väg. Men, nej, det har inte alltid varit värt slitet. Min familj har fått betala ett pris, mina barn har fått betala ett pris och jag har fått betala ett pris. Men där och då kändes det som att det var värt det. Det flesta av mina vänner jobbar jävligt mycket och det gör väl nästan alla som har jobb, och jag har fördelen att älska mitt jobb. På det sättet har det varit värt det även om det varit mycket ångest också.

På vilket sätt har det varit ångest?

– Den här sjuka känslan att en bra nyhet där man slår alla inte övervinner smärtan som man känner när man förlorar. Det ger ångest. Jag vill vinna hela tiden.

Hur har familjen reagerat på det?

– Det är väl en delförklaring till att jag inte längre lever med barnens mamma efter en lång relation. Det har funnits fördelar också, men jag kommer inte lura mig själv och säga att jag inte har fått betala ett pris. Men alla betalar ett pris.

Hur har det varit att jobba och samtidigt gå igenom en separation?

- Av respekt för min före detta fru och mina barn är det inget jag egentligen vill gå in på. Men det är klart att det ställer livet i en annan dager och ger helt andra utmaningar.

"Mitt eget fel"

Olof Lundh har de senaste åren varit en av TV4:s största sportprofiler.

Men att han 2014 skulle stå på Copacabana och leda TV4:s sändningar från VM tillsammans med Anna Brolin och Hasse Backe hade han aldrig trott.

2006 hamnade han i blåsväder när han - samtidigt som han jobbade på Expressen - utförde uppdrag åt spelaragenten Kent Carlzon mot betalning.

Lundh sa upp sig och kontaktades då av TV4.

– Det var bara mitt eget fel att jag fick lämna jobbet som fotbollsreporter på Expressen. Jag tog ett extraknäck som jag inte skulle ta. Jag gjorde fel, men då får man sträcka upp handen och erkänna att man gjort fel.

Du är känd för att själv ställa kritiska frågor. Vad skulle du ha ställt för kritisk fråga till dig själv?

– "Hur fan kunde du vara så korkad?". Den har jag ställt mig många gånger och inte riktigt kunnat svara på. Jag har fått leva med det och det är fullt förståeligt. Jag får ta att en del av de som man granskar spelar det kortet. Det är bra att folk vet om det så får de bedöma mig utifrån det.

När det hände - kunde då ana att du skulle sitta i Brasilien som en av TV4:s stora VM-profiler?

– Det tror jag inte att någon hade trott. Även om TV4 backat mig måste jag säga att jag skapat mycket av det här själv via hårt jobb. Första två åren jobbade jag dygnet runt. Men att jag skulle sitta här - som en av två så kallade experter - tillsammans med Hasse Backe... Nej, det fanns inte.

"Det är min plikt"

Under VM-slutspelet har Olof Lundh hållit till i TV4:s studio.

Han trivs bra med rollen, men medger samtidigt att han känner sig som bäst när han får vara ute bland spelare och tränare.

Hans röst hörs ofta på presskonferenser och i mixade zoner - något som bekymrar honom.

– Jag kan ofta vara förvånad över hur få det är som vågar ställa frågor, det finns många journalister som bara åker runt och skriver ner citat. Varför blev man då journalist från början? Jag är lite för gammal för att bli rädd - vad kan hända? De kan be mig fara åt helvete, men då får de göra det. Det är min plikt att ställa obekväma frågor. Jag tycker att det är en självklarhet att fråga Zlatan varför han kastar bollen i huvudet på Färöarnas målvakt. Jag köper om han inte gillar det, men det är mitt jobb. Om folk inte är nöjda får de kontakta någon ansvarig på TV4.

Utnyttjar TV4 dig till max då om du inte får vara ute och ställa frågor utan i stället sitter instängd i en studio?

– I ett drömscenario skulle jag vilja ställa folk ännu mer till svars. Om Sverige hade varit här hade jag inte varit så sugen på studion. Samtidigt har det här varit roligare än jag trodde. Jag tvekar inte över att tycka till och det kan vara en fördel. Jag talar i egen sak, men jag tycker alltid det är bra med en journalist i studion. En del fotbollsfolk är för rädda att tycka till, de är för fega.

För känsligt i Sverige

Att Olof Lundh vågar tycka till är ingen hemlighet.

Senast var han ute och kritiserade konkurrenten SVT för att de lagt sitt VM-magasin samtidigt som TV4:s uppsnack.

Lundh fick kritik för utspelet - även från sin egen kanal.

– Från TV4-håll tolkade man det som att jag inte tror på våra egna sändningar, men det gör jag visst. Det enda jag menade är att om SVT ihop med TV4 köper ett evenemang måste man komma överens om hur man jobbar med det evenemanget.

Är det för få som vågar tycka till?

– Ja, vi har för dåligt klimat i Sverige. I dag är det så otroligt känsligt. Så fort man tjafsar lite på Twitter blir det världens beef. Det är ingen beef! Vi tycker olika och det kan vara berikande. Jag trivs med den typen av konflikter.

Skulle branschen må bra av att det hetsades lite mer mellan TV4 och SVT?

– Ja, det tror jag. Det finns jättemånga bra människor på SVT och jag betalar gladeligen min licens. Men de tycker att de är störst, bäst och vackrast och behöver inte bry sig om någon annan. När man jobbade på tidningen hälsade de från SVT knappt på en. Jo, Jane Björck, men i övrigt var det inte många. Så är det bara.

Kan du tänka dig att jobba där?

– Jag tror inte att det är aktuellt. Det hade varit jättekul med deras resurser, men det är en utopi. Jag passar inte in i profilen på SVT.

"Bra att de får vara på tå"

Den långe skåningen spanar ut över stranden på Copacabana från takterrassen där vi sitter.

Snart är det dags för ännu en VM-match - och ännu en VM-sändning.

Om två år fyller han 50, men något tecken på mättnad går inte att skönja.

Att bevaka fotboll och landslag är precis lika roligt nu som för 20 år sedan.

– Den dag jag inte har drivet kommer jag sluta. Jag tycker fortfarande att det är kul att komma ut på matcher och träningar, säger han.

Tror du att landslaget tycker det är lika kul att du kommer?

– Haha, det är nog blandat, du får fråga dem. Men det är väl bra att de får vara på tå.

Hur är din relation till Zlatan i dag?

– Jag känner att han alltid svarar på mina frågor även om han kan vara sur och trycka till mig ibland. Jag upplever inte att vi har en dålig relation, den var betydligt sämre förr. Sedan uppskattar han inte alla frågor, men det är hans problem.

– En dröm för mig hade varit att få bevaka Zlatan i ett helt år, vara i Paris och bevaka alla matcher. Det skulle jag gärna göra.

Tror du Zlatan skulle ha uppskattat det då?

– Ah, han kanske inte skulle ha lidit av det. Men han skulle kanske inte heller ha gett två tummar upp.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!