De byggde VM-arenor utan lön – i sju månader

Qatar-bossens uppmaning till VM-fansen: "Ha det i åtankte"
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

I upp till sju månader arbetade migrantarbetarna, som bygger Al Bayt-arenan i Qatar till fotbolls-VM, utan lön.

Och nu riskerar de att deporteras.

Amnesty International har i flera år följt och kritiserat arbetsförhållandena i Qatar där många migrantarbetare jobbar under slavlika förhållanden på byggena av arenorna till fotbolls-VM 2022.

I den senaste larmrapporten skriver människorättsorganisationen att ett 100-tal migrantarbetare som utför fasadarbeten på Al Bayt-arenan arbetat utan lön i upp till sju månader. För några dagar sedan ska de ha fått delar av lönen utbetald, men stora summor fattas fortfarande.

”De är oroliga för sina familjer, som är beroende av pengarna som de skickar hem för att betala sådant som skolavgifter och mediciner, säger Steve Cockburn, chef för avdelningen som har hand om ekonomisk och social rättvisa på Amnesty, i ett pressmeddelande.

”Arrangörerna av Qatars VM har berättat för oss att de har varit medvetna om förseningarna av löner sedan juli 2019. Det här väcker frågan om varför Qatar har tillåtit arbetare att fortsätta jobba i månader utan lön. Det ska inte krävas en Amnetsyutredning för att de ska få sin lön.”

Företaget Qatar Meta Coats (QMC) har medgett ekonomiska svårigheter. Just nu är arbetet på arenabyggena nedstängt på grund av coronapandemin. Och QMC har inte förnyat arbetstillstånden för sina anställda vilket gör att migrantarbetarna kan sättas i förvar eller deporteras.