Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Chock för Johaug efter bilderna i fotbolls-VM

Foto: HEIKO JUNGE/TT / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Foto: MAX ROSSI / REUTERS BILDBYRÅN
Foto: MAX ROSSI / REUTERS BILDBYRÅN

Paolo Guerrero dömdes till 14 månaders avstängning.

Ändå fick Perus dopade lagkapten delta i fotbolls-VM – något som chockerar norska experter, skriver Dagbladet. 

Nu ställer de sig frågan:

”Hade Therese Johaug egentligen kunnat vara med i OS i Pyeongchang?”.

Det var i december 2017 som det internationella fotbollsförbundets disciplinära kommitté beslutade sig för att stänga av Paolo Guerrero från all fotboll i ett år.

Perus lagkapten hade testats positivt för kokain i samband med VM-kvalmatchen mot Argentina. Guerrero överklagade domen och fick se den sänkas till sex månader, innan idrottens skiljedomstol (Cas) klev in och fastställde straffet till 14 månader.

I rapporten slog Cas fast att Guerrero fick i sig den dopingklassade substansen genom att dricka ett te innehållande kokablad, men inte för att höja sin prestationsnivå. Dock ansåg man att anfallaren varit så pass oaktsam att straffet skulle höjas ytterligare.

Känner ni igen historien?

Den är i mångt och mycket identisk med hur det gick till när Therese Johaug åkte fast efter att ha fått i sig clostebol från en läppsalva.

Skillnaden: Paolo Guerrero och Perus fotbollsförbund överklagade till högsta domstolen i Schweiz, alltså bort från idrottens värld och in i den civila, vann och anfallaren fick uppleva sin dröm att åka till fotbolls-VM med sitt landslag.

Experten: ”Första gången det händer”

Therese Johaugs öde blev ett helt annat.

Den norska tidningen Dagbladet har jämfört de båda dopingfallen och skriver att Guerreros medverkan i VM chockerar experterna.

Och de ställer sig frågan: ”Hade Therese Johaug kunnat delta i OS i Pyeongchang?”.

– Det är en stor överraskning och första gången som det inträffar, vad jag känner till, säger juridikprofessorn Trond Solvang till tidningen.

Han fortsätter:

- De fick genomslag på något man trodde var omöjligt. Nu kommer andra försöka få samma möjlighet i kommande fall. 

Därför avstod Therese Johaugs team

Therese Johaugs team funderade länge på att göra precis samma sak, att testa Cas beslut i den schweiziska domstolen, men det framstod som en omöjlig väg att gå.

- Det var egentligen aldrig aktuellt för oss, eftersom vi inte tyckte att det var en bra lösning för Therese, säger  Johaugs manager Jörn Ernst till Dagbladet. 

– Låt säga att hon hade fått straffet kortat, som Guerrero, och hon hade vunnit OS-guld. Vilka reaktioner hade hon fått då? Och hade hon behövt lämna tillbaka OS-guldet om saken prövades om i efterhand? Det var inte aktuellt att skapa ett sådant scenario.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!