Carew: "Då hade jag varit bättre än Zlatan"

Publicerad

RIO DE JANEIRO. I Sverige förknippar de flesta honom med en apelsin.

Men under skalet hittar man en av Nordens bästa fotbollsspelare.

John Carew är norrmannen som spelat Champions League-final, levt som en rockstjärna - och retat upp Zlatan Ibrahimovic.

– Han var inte nån innan han kom till Ajax så det var naturligt för mig att tänka "pfft, vem är det liksom?", säger John Carew till SportExpressen.se.

De medhavda frukterna ligger i väskan och väntar.

Att ta upp dem kan innebära slutet på intervjun.

Eller början på intervjun.

Vad som helst kan hända och när den store, tatuerade norrmannen kommer ner till hotellreceptionen har inget beslut tagits.

Känslan är så där.

Vågar jag be honom försöka tricksa med frukten? Kommer han bli arg? Är jag löjlig?

Min intuition säger att svaren på frågorna är nej. ja och ja.

Sedan börjar John Carew prata.

– Alltså, jag är en glad kille. Jag är ingen bad boy, jag är riktigt snäll. Jag skulle säga att jag är en svärmorsdröm - men även en festprisse. Jag har njutit av livet och det har varit viktigt för mig, säger han.

I Sverige kanske du ändå ses lite som en bad boy.

– Men det är jag inte. Jag har levt ett gott liv och blivit fotograferad på fester med snygga tjejer och sånt. Det var det som passade mig. Jag är en festprisse och har levt som en rockstjärna. Det hade inte passat mig att bara tänka på fotboll. Hade jag bara tänkt på fotboll hade jag varit bättre än Zlatan.

Du tror det?

– Haha, nej, jag skojar. Jag måste ju retas lite.

"Tänkte: who cares"

Vi får gå tillbaka 14 år i tiden för att förstå historien om hur två av Nordens största talanger genom alla tider tog över Europa.

2000 såldes 21-årige John Carew från Rosenborg till Valencia för 75 miljoner kronor. Året efter öste han in mål i den spanska storklubben - och var med när laget förlorade Champions League-finalen på straffar.

Samtidigt - i grannlandet Sverige - slog 20-årige Zlatan Ibrahimovic igenom och lämnade Malmö FF för Ajax för 85 miljoner kronor.

Men det var inget som imponerade på den gänglige norrmannen.

– Jag spelade ju i Champions League och gjorde mycket mål i Spanien så jag tog inte Zlatan riktigt på allvar när han skulle till Holland. Jag tänkte "pfft, who cares?" liksom. Men jag hade ju fel. Han har haft en fantastisk karriär och jag har stor respekt för honom. Han måste vara tidernas bästa skandinaviska fotbollsspelare. Det är Michael Laudrup och Zlatan, säger John Carew.

Skulle du ha sagt samma sak när ni slog igenom för nästan 15 år sedan?

– Nej! Nej! Jag såg att han hade talang, men jag var ju en superstjärna då och hade spelat Champions League-final. Han var inte nån innan han kom till Ajax så det var naturligt för mig att tänka "pfft, vem är det?". Men sedan kom han i gång, sakta men säkert. Han var rätt tunn och hade mycket "skills" för sig, men jag såg inte någon internationell spelare förrän han gick till Juventus. Då började jag inse: "okej, här finns något mer". Då såg jag att han skulle bli bättre än vad jag trott.

"Den där apelsinkommentaren..."

Två stora killar. Kaxiga. Självsäkra. Från Skandinavien. Med utländsk bakgrund.

Likheterna gick inte att komma i från och i Sverige och Norge jämfördes det för fullt: vem var bäst?

Det byggdes upp en rivalitet som kulminerade i samband med en träningslandskamp mellan grannländerna.

John Carew hade före matchen menat att han inte såg någon poäng med svenskens alla finter.

Något som fick Ibrahimovic att svara:

"Det Carew gör med en fotboll gör jag med en apelsin".

Uttalandet fick stor uppmärksamhet och de två stjärnorna målades under många år upp som fiender.

Men hur var det egentligen?

– Jag kände inte Zlatan. Vi hade ju den där apelsinkommentaren, men det var ett skämt från både min och Zlatans sida. 2005 sa han att det var ett skämt. Han blev lite irriterad och sådant är kul för journalister, men mellan oss var det inga problem. Man måste ha lite humor. Jag träffade honom 2009 i Birmingham och då hade vi det hur trevligt som helst. Jag har stor respekt för honom, både som spelare och person.

Apelsinuttalandet blev rätt stort i Sverige.

– Det tar jag som en komplimang. Det måste betyda att jag är viktig även i svensk fotboll, som en profil i Skandinavien. Om han sagt det om en normal fotbollsspelare hade det inte blivit någon grej. Det blev ju en grej för att jag var så bra, eller hur?

Men hur är det att fortfarande få frågor om det. Vi sitter här 2014 och jag ställer fortfarande frågor om det.

– Det är inga problem alls. De kommer att komma hela tiden.

"Är nog mer förbannad"

Medan Zlatan Ibrahimovics karriär bara blev mer och mer framgångsrik gick det lite trögare för den två år äldre John Carew.

Efter en utlåning till Roma hamnade anfallaren i Turkiet och sedan i franska Lyon.

2007 gick flyttlasset till Aston Villa där han gjorde bra ifrån sig, men det där allra sista steget i den internationella fotbollen tog han aldrig.

Men jämförelserna slutade inte för det.

John Carew ser både likheter och skillnader med svensken.

– Zlatan har ett lite annat temperament, jag är nog mer lugn. Han blir nog förbannad lite lättare och kan ilskna till. Han vet vad han har presterat och vad han har gjort för svensk fotboll så jag tror att han kräver den respekten från sin omgivning, både lagkamrater och media, säger han.

– Hans karaktär är inte svensk eller skandinavisk, han har en starkare karaktär. Han har fått kriga hårdare. I Skandinavien har vi det för bra för att ha en sådan karaktär, där tar alla hand om dig och ser till så att du mår bra. Kolla på spelare i Uruguay eller Argentina, de har växt upp på gatan. Luis Suarez har växt upp på gatan, det är därför han är så bra. Han har kämpat hela livet. Han bits ibland, men livet på gatan har byggt upp hans karaktär. Även om Zlatan inte har växt upp så har han det där osvenska i sig.

Fotbollsmässigt då?

– Jag är nog mer atletisk än Zlatan, men han har en fantastisk touch. Hans fotbollsteknik är helt sanslös.

Ni är båda väldigt stora och Zlatan gillar ju kampsport. Vem skulle vinna en fajt i buren?

– Jag tror inte att någon fotbollsspelare vill möta mig i ringen. Zlatan är stark, men jag tror inte att han vill möta mig. Haha! Du kan fråga Micah Richards eller Fabio Cannavaro vad de säger om min styrka, säger han och skrattar.

– Nä, jag bara skojar. Men Zlatan skulle behöva ta i sitt allra bästa för att ha en chans. Afrikansk power ska man inte skoja bort, haha.

Expert i TV2

Spelarkarriären har John Carew bakom sig.

Nu är han i Brasilien som expert för norska TV2. Därmed kan han pricka av det enda han saknar på meritlistan.

– Nu kan jag i varje fall säga att jag varit i Brasilien på ett fotbolls-VM. Även om det inte blev som spelare, säger han.

Är det frustrerande att du aldrig fick spela i VM?

– Ja, VM är ju kanske det enda jag inte har spelat. Jag har spelat i EM, men det är svårt att kvalificera sig för VM, vi har aldrig lyckats få till det där lilla extra. Och det känns inte som att det kommer ske på ett tag heller, det dröjer nog några år innan vi ser Norge i ett mästerskap.

I Sverige talar vi om en liten kris för landslaget just nu. Hur är det i Norge?

– Vi hade det snacket för några år sedan, men nu har folk accepterat att vi inte är tillräckligt bra. Vi har inte samma profiler som vi hade för några år sedan.

Du får glädja dig åt att det går sämre för Sverige också.

– Haha, ni börjar bli lika dåliga som oss? Ja, Zlatan är ju en viktig spelare men han fyller 33. Han kan kanske bära laget i två år till, men Sverige måste börja tänka på framtiden. Utan Zlatan är Sverige kanske sämre än Norge. Sverige har inte bättre fotbollsspelare än Norge, snarare tvärtom. Förutom Zlatan då.

"Lite besatta av det"

John Carews telefon ringer och han berättar för personen i den andra änden att han dyker upp om fem minuter.

Jag minns hans prat om svärmorsdröm och snällhet och bestämmer mig för att gå för det.

Fruktpåsarna placeras på bordet framför norrmannen. Jag känner själv att det är larvigt, men nu finns det ingen återvändo.

Vi är lite trötta på apelsinsnacket så vi tog med fyra andra frukter. Vill du visa att du kan trixa med dem?

– Du har tagit med?

Ja.

– Haha, jag ska nog inte börja tricksa nu. Jag har inte spelat fotboll på två år.

Så du skulle inte göra det?

– Nej, jag hoppar det. Och jag äter nog inte upp dem heller, det känns som en sådan frukt man äter och sedan blir sängliggande av i några dagar. Men jag tar gärna med dem som minne, som dekoration i mitt rum.

Vad tycker du om att journalister - som jag - så lång tid efter Zlatans uttalande försöker få dig att tricksa med frukt?

– Nej, jag får inte frågan så ofta. Det har hänt några gånger, men det är inte mer än så. Du vet, i Europa bryr man sig inte om svensk fotboll. Men i Sverige är ni ju lite besatta av det, säger han och skrattar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag