Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Är absurt – jag blir förbannad på det”

TV4-profilen om mästerskapet i Frankrike.
Anna Brolin. Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Anna Brolin. Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND / BILDBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

NICE. Hon upplever att framstegen varit många de senaste åren. 

Men Anna Brolin, 39, menar också att Fifas agerande har stora brister. 

– Jag tycker att det är bisarrt hur de ser på jämställdhet, säger TV4-profilen som också berättar om den tuffa tiden i höstas och VM-sändningen då det blev riktig nerv. 

Det har snart gått ett år sedan då Anna Brolins kropp sa ifrån. Efter en intensiv jobbperiod i kombination med småbarn hade det blivit för mycket och hon valde att ta paus från tv-jobbet.

– Det var ett välbehövligt avbrott, säger Brolin som först trappade ned i tid och sedan helt checkade ut från jobb under två månaders tid.

Hon började jobba igen i början av det här året.

– Inledningsvis var det ganska lugnt men när fotbollssäsongen drog i gång blev det mer intensivt, inte minst den senaste tiden.

Just nu är Anna Brolin på plats i Frankrike och Nice för att bevaka Sveriges match mot Thailand i dag.

Under inledningen av VM har hon varit programledare i studion hemma i Stockholm.

– Det är en ynnest att få vara på plats och känna pulsen, stämningen och bara få andas VM på riktigt. Då känner jag verkligen att jag har världens bästa jobb.

Anna Brolin har dock lärt sig en sak från tiden då hon var nära att gå in i väggen och tvingades ta paus från jobbet. 

– Nyckeln är att få till återhämtningen, och det försöker jag verkligen med. Jag har blivit bättre på det och tänker på ett annat sätt nu. Ibland måste man helt enkelt försumma vissa saker i livet, just nu är det privata tillställningar och häng med vänner som får stryka lite på foten. Men det är bara att acceptera, och hoppas att ens gamla vänner finns kvar även om kontakten ibland bara är ett emoji-hjärta.

– Familjen och barnen är prio ett, sedan får man lägga den tiden man ska på jobb och andra saker får stå åt sidan. Det är som många säger, barnen är bara små en gång. Balansgången är tuff, och det tror jag att den är oavsett vilken bransch man är i och har småbarn. 

Anna Brolin under en intervju med landslagets Nilla Fischer. Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Under VM i Tyskland 2011 bevakade Anna Brolin det svenska damlandslaget för första gången.

Sedan dess menar hon att utvecklingen gått framåt mycket.

– Det har varit framsteg i varje mästerskap sedan dess. Framför allt har det hänt mycket de senaste fem åren. Alltifrån storklubbar som satsar på damlag till att publikrekorden har avlöst varandra. Det blåser väldigt positiva vindar.

– Storklubbarna ute i Europa har verkligen steppat upp, säger Brolin som dock är bekymrad över utvecklingen i Sverige.

– Det är uppenbart att flera länder börjar sticka i väg. Och ska damallsvenskan hänga med gäller det att de större klubbarna i Sverige också börjar satsa. Det är där de stora pengarna finns, och det finns verkligen svenska klubbar som skulle kunna kliva in och göra en ansträngning. Det går att skapa bra förutsättningar med ganska små medel. 

”Jag blir förbannad på det”

Anna Brolin menar också att damfotbollens utveckling är mycket avhängd på hur de allra högsta instanserna som Uefa och Fifa agerar.

Allt ifrån hur de ser på damfotbollen i stort och vilka förutsättningar man skapar.

Att Fifa till exempel bestämt att det ska heta dam-VM och inte bara fotbolls-VM är något som får Brolin att reagera.

– Vi struntar i de där reglerna och har inte sagt dam-VM på många, många år i våra sändningar. Vi har tvärtom varit noga med att inte säga dam-VM. Det finns vissa regler från Fifa som man så klart måste förhålla sig till, men det får ju finnas gränser. Att tala om för oss hur vi ska benämna ett mästerskap, det är absurt. Jag blir förbannad på att de ska försöka styra oss på det sättet, men det säger väl en hel del om hur Fifa ser på jämställdhet.

Att VM i Frankrike dessutom inledningsvis sammanföll med både herrarnas EM-kval och Uefa Nations League och att VM-finalen i Frankrike kommer att krocka med finalerna i Copa América och Gold Cup är något som Brolin tycker visar på en dålig prioritering av Fifa.

– Jag tycker att VM hade varit värd sin egen plats. Att VM-slutspel inte får stå för sig självt, det tycker jag är bisarrt. 

”Då blir det nerv på riktigt”

Även om Anna Brolin har lång erfarenhet från direktsändningar och stora mästerskap säger hon att det aldrig till fullo går att förbereda sig för vad som kommer att hända under en sändning.

Som under Sveriges VM-premiär mot Chile då Brolin jobbade hemma i studion i Stockholm och det blev ett 43 minuter långt avbrott under matchen på grund av regnovädret i Rennes.

– Sådana situationer tycker jag nästan är de roligaste. Då får man verkligen bara ta det som det kommer. Och har man Lotta Schelin och Malin Swedberg i studion som sitter på massa rutin, då finns det en del att prata om.

– När det händer oväntade saker, blir det nerv på riktigt. Jag omfamnar verkligen de situationerna. 

Anna Brolin tillsammans med experten Malin Swedberg. Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND / BILDBYRÅN

Hur tror du att det går för Sverige i VM?

– Gruppen ska de fixa, allt annat vore ett fiasko. Men sedan blir det tufft. Tidigare har man kunnat räkna med att Sverige ska ta sig till semifinal, men så ser det inte riktigt ut längre. 

– Jag tror att det tar stopp i kvartsfinalen, men de får gärna motbevisa mig. 

 

LÄS MER: Fotbolls-VM 2019: Sveriges matcher och tv-tider