Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Han borde pensioneras från att vara tv-expert

Andre Pops, Johanna Frändén, Jonas Eriksson och Daniel Nannskog i SVT:s VM-studio. Foto: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN
Frida Östberg och Jane Björck i SVT. Foto: DANIEL MALMBERG / JKPG SPORTS PHOTO AGENCY
Alexander Axén, Anna Brolin och Hans Backe i TV4:s studio. Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Frida Nordstrand. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Olof Lundh. Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

VM-sommaren 2018 är snart över.

SVT och TV4 har delat på rättigheterna från Ryssland, och det har pågått en tuff match mellan kanalerna samtidigt som de 32 lagen har krigat på fotbollsplanen.

Båda kanalerna får ris och ros när Expressens Anders Nunstedt summerar sändningarna och profilernas insatser under mästerskapet.

Studiosändningarna

SVT-Studion

Rent visuellt har SVT inte direkt uppfunnit hjulet. Det är vad det är – en stor tv-skärm, ett dyrt digitalt golv och ett ovalt bord där mysstämning prioriterats över allt annat. SVT har sänt många timmar i sommar, men lanserat få nya idéer. Det har varit samma trygga rutin varje gång, undantaget de pajiga mobilfilmerna från en rad idrottsprofiler samt en löjligt stor tonvikt på ointressanta intervjuer med fans på plats i Ryssland eller diverse svenska samlingsplatser. Idémässigt har det bara blixtrat till när Sverige spelat.

TV4-Studion

TV4 har varit ambitiösare i avdelningarna reportage och intervjuer. Inte minst genom nyförvärvet Frida Nordstrand. Studion har dock varit kallare än vanligt (eller var det bara stämningen?) och har man inte skaffat ett C More-abonnemang är upplevelsen hackig. Grafiken har dock varit snygg. När Janne Andersson klev ur LED-skärmen och in på studiogolvet och höll ett litet tal var det exempelvis briljant, rent tekniskt. Jag har inte gapat så stort sedan R2D2 plötsligt spelade upp ett hologram i en galax långt bort, för länge sedan.

Programledarna

André Pops, SVT

Åh vad han såg ut att sakna Johanna Ojala, Mathias Fredriksson och övriga skidkompisar till en början. Det märktes kort sagt att Pops lett morgon-tv och ”Vinterstudion” och inte Champions League-studion den senaste tiden. Men hans grundtrygghet fick hyfsad ordning på skutan - och det är fortfarande omöjligt att ha det otrevligt i en Pops-studio.

Anna Brolin, TV4

Har kämpat heroiskt i studion med (mot) sina experter, som tackat tvärnej varje gång hon bjudit upp till dans. Och alla gånger där emellan. Under en period såg hon nästan lite ledsen ut över att det aldrig blev någon samba i studion. Men ankaret har proffsigt skakat av sig motståndet, och även om hon sällan gör några språkliga piruetter sätter hon aldrig en fot fel.

Experterna

Jonas Eriksson, SVT

Domarprofilen som precis lagt pipan på hyllan var trots sin naturliga tv-närvaro helt bortdribblad till en början. Det kändes inledningsvis som att vi mest fick lyssna till analyser av karaktären ”blå spelaren slog bollen över sidlinjen - korrekt av domaren att döma inkast till röda laget.” Men han hittade in i matchen igen, och under VM:s senare hälft har hans syn på alla kontroversiella VAR-bedömningar och filmningar varit oumbärlig.

Daniel Nannskog, SVT

Tillbaka i SVT efter en kortare frånvaro kändes Nannskog både övertaggad och ringrostig under VM:s två första, mest intensiva, veckor. Sedan tog det sig. Nannskog kommer aldrig att kallas för Il Profesore, hans analyser sprider sällan mer ljus över matcherna än de som dras hemma i tv-sofforna. Men hans engagemang och inlevelse har väckt flera döda försnack i studion till liv. Hans besvikelse efter Sveriges uttåg: underbart mänsklig.  

Johanna Frändén, SVT

Den som varit bäst på att lyfta blicken från planen under VM. Är påläst på fotboll men fastnar sällan i taktiksnack eller formationsgrubbel. Är lika insatt när det kommer till politiska sammanhang och interna stridigheter i olika trupper. Dock lite väl försiktig när det kommer till att plocka fram den tunga motorsågen. Fränden hyllar gärna oreserverat, men har en tendens att framföra sin kritik med överslätande bisatser. 

Hasse Backe, TV4

Ingen kan ta ifrån Backe hans tränarkarriär, men kanske borde någon pensionera honom från karriären som expertkommentator? I höstas kulminerade en kvalserie - i Kanal 5 - med att han stod på San Siro och blev kulltacklad av glädjerusiga svenska spelare. Har han inte hämtat sig från den smällen än? Gör ett buttert, ointresserat och – värst av allt – oinitierat intryck.

Alexander Axén, TV4

Öppnade VM starkt men har fallit in i Backes negativa gubbjargong och ofta pratat taktik över Anna Brolins huvud. Axén är utmärkt på att se mönster och urskilja taktiska drag. Sämre på att ge analyserna liv i de maratonsändningar det blir under ett långt mästerskap. Från slutspelet och framåt har det liknat en sömnig parodi på fotbollsexperter när Axén (och Backe) till synes motvilligt ritat upp försvarslinjer i tv-skärmarna. 

Kommentatorerna

Chris Härenstam, SVT

Har äntligen tonat ner sitt teatrala manér att tappa konceptet när det blir mål. Samtidigt har det smugit sig in fler och fler märkliga (förskrivna?) liknelser i referaten - som ”Han är Granen som aldrig barrar!” när Granqvist satt en straff, till exempel. Nåja. Att Glenn Strömberg fungerar så väl är givetvis delvis Härenstams förtjänst. 

David Fjäll, SVT

Jag VET att det inte är så, men det KÄNNS som att David Fjäll fått spela andrafiolen i typ 1000 handbolls- och innebandysändningar – i typ 100 år. Nu fick han göra VM-debut som fotbollskommentator, och har gjort det med den äran. Insatt, inkännande och intressant – till slut. 

Jesper Hussfelt, TV4

Verkar älska att växla från klassiskt radioreferande (om Lukaku vänder bakåt och spelar Hazard ser vi det med våra egna ögon) till klassiskt golfreferande (låtsas kunna läsa spelarnas tankar). Ibland känns det som att det är Örebro och Kalmar som möts i den allsvenska serielunken, inte två VM-nationer i en match där allt står på spel.

Lasse Granqvist, TV4

Granqvist, som även fungerat som ankare, fortsätter att vara enastående i mästerskap efter mästerskap. Fyndig i sina formuleringar utan att kännas tillgjord. Välinformerad och saklig, och samtidigt en virvlande känslostorm. Han borde ha lika många journalistpris på väggen som Zlatan har guldbollar i prisskåpet. En bristning i baksida lår, eller om det var en lunginflammation, satte dessvärre stopp för hans VM-avslutning.

Expertkommentatorerna

Glenn Strömberg, SVT

Finns det något vackrare än den där tiondelen när han glömmer bort sin professionella roll och blir ett fotbollsfan som inte förmår skrika mer än ”Åååooouuuj!”? Är i övrigt Glenn Strömberg, med allt vad det innebär. Onyanserad och balanserad på en och samma gång. Är dessutom bäst (modigast) i sitt skrå på att vara rak och tydlig i sin kritik. 

Markus Johannesson, SVT

Går lite under radarn, och kan kännas lite väl helylle och reserverad. ”Det där ska han kunna göra bättre”, kan Johannesson säga när någon slår ett felpass. Det har han förstås rätt i. Fotbollskunskaperna är det inget fel på.

Anders Andersson, TV4

Anders Andersson känns som mannen med lösningarna. Har spelet gått i baklås är han där och föreslår alternativ. Har hans kommentatorskompanjon haft otur i tankeverksamheten är han inte rädd för att gå in och korrigera. Men är också osynlig (knäpptyst) långa stunder.

Hanna Marklund, TV4

Inledningsvis hårt kritiserad på idiotiska grunder (läs: för att hon är kvinna, och hade dialekt). Med det sagt var vägen fram till VM ostadig, men när premiären väl var avklarad klev Hanna fram och tog plats, på plats – och i studion. Kunnig och krävande. Eftertänksam – men ändå spontan. En strålande VM-debutant, med ett sjungande språk.

Liveprofilerna

Jane Björck och Frida Östberg, SVT

Kan man få licenspengarna tillbaka för alla meningslösa minuter man tvingats stå ut med duons tafatta rapporter där de slagit knut på sig själva i någon slags rekordenvis ambition att skapa närvaro och beskriva ”stämningen på plats”? 

Olof Lundh och Frida Nordstrand, TV4

Det sämsta först: de har varit underutnyttjade i rutan. Men annars har det handlat om ett ofta tänkvärt och alltid gediget hantverk från ett par med erfarenhet och rutin. Nordstrand och Lundh har dessutom visat att det är fullt möjligt att stå vid "pitchen" eller utanför en arena, och faktiskt bidra med nya infallsvinklar. Se och lär, SVT.

Sammanlagt: 28 getingar SVT, och 26 till TV4. Men pokalkampen vinns ändå av TV4 - då getingsnitten blir 2,8 vs 2,9.

 

LÄS MER: Uefa Nations League – allt du behöver veta 

LÄS MER: VM 2018: Resultat och tabeller

LÄS MER: Fotbolls-VM – spelschema och tv-tider

LÄS MER: Skytteligan i VM 2018 

LÄS MER: Fotbolls-VM i tv – tider och kanaler 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!