Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lundhs ilska: ”Det är faktiskt pinsamt”

Föll i semifinalen mot Nederländerna – ställs mot England i bronsmatchen.
Olof Lundh
Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES
Caroline Seger i diskusion med domaren
Foto: BENOIT TESSIER / REUTERS BILDBYRÅN
Jonas Eriksson.
Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN

LYON/STOCKHOLM. Sverige föll med 0–1 i semifinalen mot Nederländerna i en match som präglades av flera kontroversiella domslut. 

Såväl Linda Sembrant som TV4:s Olof Lundh menade att domaren Marie-Soleil Beaudoin var alldeles för dålig. 

– Jag är jävligt missnöjd med domaren. Hon är inte bra, och det avgör delvis, säger Sembrant. 

– Det är faktiskt pinsamt att Fifa, så här långt fram i turneringen, inte har en bättre domare. Jag förstår det faktiskt inte, säger Lundh.


KRÖNIKA: ”En inkompetent domare förstörde allt” 

Semifinalen mellan Sverige och Nederländerna blev en tuff tillställning och präglades av ett stort antal avblåsningar från den kanadensiska domaren Marie-Soleil Beaudoin. 

De svenska spelarna, med Kosovare Asllani och Caroline Seger i spetsen, var rejält uppretade på domaren vid flera tillfällen. 

Och i den 67:e minuten uppstod matchens mest kontroversiella situation när Lina Hurtig tog sig fram i straffområdet, hamnade i en duell och föll. 

Men domaren friade och det blev inte heller någon VAR-granskning, till skillnad mot hur det har sett ut under många andra VM-matcher i Frankrike då VAR använts flitigt. 


LÄS MER: Kosovare Asllani till sjukhus efter skräckbilderna  


”Vill inte kommentera det”

Efter matchen, som Nederländerna vann med 1–0 efter förlängning, menade Lina Hurtig att hon borde ha fått straff.

– Där och då känns det som hon tar min fot i stället för bollen men jag har inte sett den igen, så jag vet inte, säger Hurtig som var fåordig om domarinsatsen. 

– Jag vill inte kommentera det nu, men alla som såg det såg det. Det var inte bra.

Linda Sembrant hade dock mer att säga om domarinsatsen:

– Jag är jävligt missnöjd med domaren. Hon är inte bra, och det avgör delvis matchen, säger Sembrant.

Även lagkapten Caroline Seger var kritisk till domarinsatsen under semifinalen:

– Jag tycker att hon blåser väldigt mycket. Jag har väldigt svårt att förstå att man ska kunna få frispark när någon lägger sig på en boll och sen tar den, säger Seger.

Olof Lundhs ilska mot domaren

TV4:s fotbollsexpert Olof Lundh är starkt kritiskt till att det internationella fotbollsförbundet Fifa för att de inte tillsatt någon mer kompetent än Marie-Soleil Beaudoin som huvuddomare. 

– Jag tycker att det är tråkigt att en sådan här match förstörs av Fifas politik. Det är uppenbart att domaren inte höll nivån. 

– Sedan kan man säga att det drabbar bägge lagen. Hon avgör inte matchen vilket jag på något sätt tackar högre makter för, men det är faktiskt pinsamt att Fifa, så här långt fram i turneringen, inte har en bättre domare. Jag förstår det faktiskt inte, säger Olof Lundh. 


LÄS MER: Olof Lundh hånas av egna vännerna 


Jonas Eriksson om straffsituationen


LÄS MER: Hon var bäst bland svenskorna – se alla betyg 


Jonas Eriksson, tidigare Fifa-domare, skriver i ett sms till SportExpressen att han tycker att Sverige borde ha fått straff i situationen när Lina Hurtig föll i det nederländska straffområdet. 

”Inzoomat ser man att det inte är någon kontakt med bollen - och borde varit straff. Det visar hur sårbart VAR är. Det handlar om personer som bedömer situationer på olika sätt. Med en annan VAR hade Sverige fått en straff”, skriver han. 

Jonas Eriksson menar, precis som Lundh, att domaren Soleil Beaudoin inte höll måttet. 

”Man kan inte kritisera domaren FÖR STRAFFSITUATIONEN. Det är omöjligt att se live och på första repriserna likaså. Men VAR måste ju se samma sak som vi gjorde. Men domaren höll överlag inte den höga klass som en VM-semifinal förtjänar”. 

För segrande Nederländerna väntar final mot USA på söndag i Lyon. Sverige möter England i en bronsmatch på lördag i Nice. 

Besvikna svenska fans: ”Nu ska vi bara landa i det här”