Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Bjärreds” oväntade satsning – på skidor

Här ryker legendarerna Patrik Andersson och Henrik Larsson ihop.
Foto: /IBL / /IBL
Foto: LUDVIG THUNMAN / LUDVIG THUNMAN EXPRESSEN

Patrik ”Bjärred” Andersson har tagit klivet från fotbollsplanen in i styrelserummet.

Som ny styrelseledamot i intresseorganisationen Elitfotboll Dam är han kritisk till bristen på transparens kring hur bonuspengarna fördelas.

I en intervju med Dagens industri berättar han också om Sveriges VM-chanser och sin oväntade satsning i skidspåren.

Mellan 1991 och 2002 gjorde Patrik ”Bjärred” Andersson, 47, 96 a-landskamper för Sverige.

Efter en proffskarriär som dessutom tog honom till spel i klubbar som Bayern München och Barcelona lade han skorna på hyllan efter en sejour i moderklubben Malmö FF 2005.

Sedan ett par år tillbaka bor Patrik Andersson i centrala Stockholm där han sysslar med personliga investeringar i nordiska tillväxtbolag, vilket han berättade i en intervju med Kvällsposten våren 2018.

Men Patrik Andersson är också nybliven styrelseledamot i intresseorganisationen Elitfotboll Dam där han ansvarar för de sportsliga frågorna.

Med Sveriges VM-premiär runt hörnet tror han Sverige kan gå långt.

– Vi har USA som är högst rankat i samma grupp, men jag utgår från att vi går vidare. De länder som gått framåt på senare år är de som spelar kreativ och snabb fotboll framåt. Holland har överraskat liksom England. Men jag tror Tyskland tar det, säger han till Dagens industri.

Patrik Andersson är kritisk till hur bonuspengarna fördelas inom förbundet och menar att vi i Sverige inte är tillräckligt transparenta.

Han har också en klar åsikt om hur bonuspengar från förbundet borde fördelas.

– Om Fotbollförbundet får in säg 100 miljoner för herrarna och 10 miljoner för damerna från Fifa kan 100 miljoner gå till förbundet. Övriga 10 borde läggas i en gemensam bonuspott till spelarna ur vilken man fördelar lika mellan herrarna och damerna efter hur många landslagsmatcher personen spelat. Då blir det lättförståeligt, säger han.

Fotbollskarriären är slut sedan drygt 14 år.

I stället har Andersson börjat en ny satsning – i skidspåren.

– Jag halkade in och åkte Marcialonga. Sju mil stakning, men kroppen funkade bra. Jag gillar att ha ett mål att träna inför och det blir nog Vasaloppet nästa vinter, antingen Öppet spår eller Stafettvasan och en tävling i finländska Ylläs-Levi (ett långlopp på 6,7 mil) som avslutning, säger ”Bjärred” till Dagens industri.