Bilden spreds över världen: ”Är galet”

Magdalena Eriksson och Pernille Harder
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Magdalena Eriksson
Foto: ARVIDSON PETTER / ARVIDSON PETTER BILDBYRÅN

Magdalena Eriksson och Pernille Harder fångades på bild när de kysste varandra i samband med en VM-match.

Bilden blev en viral succé – och fotbollsstjärnorna förvandlades till viktiga förebilder för homosexuella över hela världen. 

Pernille Harder spelade något slags roll under VM i somras – trots att hennes Danmark inte tog sig till mästerskapet. 

Hon skymtade regelbundet förbi på läktaren iförd svensk landslagströja. Hon var där för att stötta sin flickvän, landslagsspelaren Magdalena Eriksson. 

Kyssen under VM blev viral

Efter Sveriges seger mot Kanada i åttondelsfinalen gick Eriksson ut för att fira segern med Harder. Deras kyss fångades på bild – och fotot blev snabbt en viral snackis på en global nivå. 

Så här en dryg månad efter VM har Harder och Eriksson haft tid att reflektera över bilden. I efterhand har den fått en annan, djupare betydelse.

– Det är galet, den där bilden tweetades ut över hela världen, Argentina, Brasilien. Vi har alltid betett oss naturligt, vi har inte tänkt på att vi kan inspirera, vi har inte lagt upp bilder på varandra eller något i den stilen. Men när vi såg fotot och kommentarerna, då började vi tänka: ”Vi är förebilder”. Vi har fått många meddelanden från unga människor, folk som är lika gamla som oss, men också från äldre, säger Harder till The Guardian.  

”Jag grät så mycket”

I samma intervju berättar Eriksson hur det var att komma ut som homosexuell.

– När jag berättade för mina vänner grät jag så mycket och det var så mycket press inför det, även om jag troligen befann mig på en av världens mest toleranta platser. Så jag kan föreställa mig hur tufft det är för människor i en annan miljö, för jag fick kämpa med det även om det var väldigt accepterat, säger hon. 

Eriksson tror att en manlig fotbollsspelare som kysste sin pojkvän på bild skulle få ett ännu större genomslag. 

– Om man kollar på fotot från VM och stödet vi fick, tänk dig hur mycket en kille skulle få, det skulle bli enormt. Men det känns som att någon måste bryta mot normen innan det händer, tyvärr, säger Eriksson.