Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Beskedet: Kommer att tvinga spelarna

De svenska spelarna Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Förbundskapten Peter Gerhardsson Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

LE HAVRE. När Kanada och Sverige möttes senast vann Kanada på straffar.

Straffläggning är ett möjligt scenario även i åttondelsfinalen på måndag. Någonting som är svårt att träna på menar flera i landslaget.

– Det är mycket mentalt när det kommer till straffar, säger Nathalie Björn. 

När Sverige går in i slutspelet i VM är det Kanada som är först ut i åttondelsfinalen. Matcherna kan från och med nu som bekant inte sluta oavgjort utan måste avgöras på förlängning och eventuellt straffar om det är lika efter full tid. 

Sverige mötte just Kanada i Algarve Cup i mars och förlorade efter ett straffavgörande. Men trots att man nyligen stått i en straffläggning är det svårt att förbereda sig inför det scenariot, menar assisterande förbundskaptenen Magnus Wikman.

– Vi kommer att förbereda oss men vi har inte gjort det speciellt mycket än. Jag vet inte hur mycket man träna mentalt för att slå straffar i en åttondelsfinal i VM, den känslan att stå där tror jag inte man kan träna sig fram till, säger han. 

Wikman: ”Kan behöva tvinga”

I straffläggningen i Algarve var det flera svenska spelare som inte ville slå straffar, men det kan bli svårt att ta hänsyn till enligt Wikman.

– Det är svårt att förbereda vilka som ska slå straffar när man inte vet vilka som är på planen då. Vi får förbereda vilka som känns redo och vill och när vi väl står där får vi se vad vi känner och vilka som vill.

– Vi har ingen rangordning så, vi har väl några spelare som är vana att slå straffar och brukar vilja slå men vi får se vilka som är på planen.

Men man tvingar ingen att slå straffar?

– Det kommer vi bli tvungna till om det går till elva rundor, så jo, det kommer vi behöva göra.

Var det bra att ändå få en straffläggning som träning inför VM?

– Jag tror att erfarenhet måste man få. De som slog straffarna då, det är inte lika stort som det kommer vara här, men har man gjort det en gång tror jag i alla fall att det är lite enklare att hitta sin känslokontroll och sitt inre fokus till nästa gång.

Nathalie Björn vill slå straff

Nathalie Björn som satte sin straff i Algarve Cup håller med Magnus Wikman.

– Jag tror att det är mycket mentalt, det är vad jag tror. Men att träna straffar innan ger mig en trygghet i att veta var jag ska sätta bollen eller var jag vill skjuta. 

Är det många som kommer kliva fram om det blir straffläggning?

– Det tror jag definitivt. Det tror jag verkligen, att folk kommer vilja slå straff.

Vill du lägga en straff?

– Jo, men det kan jag göra. 

Björn säger dock att Sverige går in för att slippa förlängning och straffar.

– Det är klart att vi går för att avgöra innan straffläggning. Men det är ett svårt lag, ett starkt lag, men vi har en bra trupp och jag tror att vi kan få hål på dem, säger hon.

 

LÄS MER: Fotbolls-VM 2019: Sveriges matcher och tv-tider