Framstår som idioter – inför hela världen

Foto: KIERAN MCMANUS/BPI/REX/SHUTTERST / KIERAN MCMANUS/BPI/REX/SHUTTERST REX FEATURES
Foto: KIERAN MCMANUS/BPI/REX/SHUTTERST / KIERAN MCMANUS/BPI/REX/SHUTTERST REX FEATURES

Låt oss ta det här med fotbollsspelare som överdrivet teatraliskt simulerar smärta eller de som kan få en knuff i ryggen att hamna i ansiktet.

Ingenting provocerar publik, tv-tittare och fotbollsälskare så mycket som denna smått bisarra farsot.

Men så länge spelare och ledare accepterar beteendet lär vi inte bli av med eländet.

Hur hamnade vi här?

När Rivaldo ramlade ihop med smärtor i ansiktet efter en boll på benet under VM 2002 reagerade hela världen unisont och Rivaldo förföljdes rättmätigt av sitt fuskbeteende under återstoden av sin karriär.

Ett hårt ”straff”, men i akt och mening också befriande avskräckande.

Idag?

Vi ser det i nästan i varenda VM-match och visst svämmar sociala medier över av aggressioner gentemot fusket och beteendet är så provokativt så att till och med André Pops blir förargad i en SVT-studio.


Sen är det en ny match, ny teater, nya fullvuxna män som skriker av smärt vid minsta beröring och vars kropp kan reagera med att rulla tolv varv för att tydligt visa att man högst sannolikt har brutit benet (som om det är just rulla man brukar göra då).

Och fotbollen går vidare som om ingenting har hänt. Folk är vansinniga, provocerade till max men trots att hundratals miljoner har sett exakt vad som har hänt – eller INTE hänt –  via kameravinklar från alla hörn så väljer fotbollens styrande organ, ledare och spelare att låtsas som om det regnar.

Ibland påminner vissa matcher som en sketch i en Monty Python-scen; fotboll för människor med barnsligt låg smärttröskel.

Framför ser jag mig spelare som ligger överallt och vrider sig sedan någon nuddat vid dom; ja, framför mig ser jag en VM-match 2018.

Jag kan ha förståelse för filmningar i kampsituationer, att förstärka för att få domarens uppmärksamhet.


Vi har några svenska spelare (Ekdal, Lustig, Larsson, Berg) som är väldigt ”bra” på att fixa lätta frisparkar i trängda lägen, så det är inte bara ”dom där” som förstärker..

Och tror du att filmningar är något nytt så kan du alltid googla Glenn Strömberg och Tjeckoslovakien.

Men det här med att låtsas få väldigt ont, låtsas vara huvudskadad efter en arm på axeln och kalla in sjukvårdare för allvarlig skada men ändå springa obehindrat 30 sekunder senare – det har blivit värre och värre och är ju bara absurt.

Jag funderar lite över hur de här spelarna tänker.


De kan hålla handen för munnen för att ingen ska ha chansen att läppläsa när de säger att ”vi borde spela på kanterna” men har inga som helst problem att fejka skada trots att de uppenbart vet att hela världen kommer se att du beter dig som en 3-åring.

Sanningen är att ingenting händer.

Vilket alltså är det stora problemet.

Det är spelare och ledare som gemensamt måste få stopp på eländet genom att bestämt säga att vi accepterar inte det här.

Bestraffa via VAR, i efterhand? Ja, kanske. Ett problem då är att det är svårt att bestämt konstatera hur ont en människa får lov att ha.

Via ny teknologi, som jag är för, kan vi jaga en hands, en offside eller ett rött kort för något som kanske var en armbåge men ingen vill gärna ta tag i att det springer omkring spelare som vill lura till sig frisparkar, straffar och utvisningar genom att låtsas vara skadade, låtsas få ont.


Jag läser om spelare som gapar högt om vilket elände de tycker att VAR är, men INGEN som reser sig upp och bestämt säger att nu får det vara nog med spelare som fejkar smärta och låtsas vara skadade.

Oavsett vilket, genom att inte göra ett enda dugg åt det här, så ignorerar man rätt många människor som älskar fotboll och där oerhört många över hela världen är vansinniga över hur det har blivit.

Vilken betydelsefull spelare eller ledare blir först att ställa sig upp protestera mot denna sjuka fotbollsfarsot?

Eller är det så här de vill ha det?

Att framstå som en idiot inför hela världens ögon kanske inte spelar så stor roll ändå, så länge miljonerna hackar in på kontot och matcherna vinns?


LÄS MER: Sverige – Schweiz – allt du behöver veta 

LÄS MER: Åttondelsfinaler i VM 2018 – alla matcher 

FÖLJ VM: Liverapporter från alla VM-matcher 

MISSA INGA VM-NYHETER: Få största VM-nyheterna direkt i Messenger! 

LÄS MER: Slutspelet i VM 2018 – allt du behöver veta

LÄS MER: Sverige i VM – trupp, betyg och matcher 

LÄS MER: Fotbolls-VM – spelschema och tv-tider

LÄS MER: Resultat, dagens matcher och laguppställningar