Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Asllanis hyllning med den förbjudna gesten

Sverige vann VM-bronset i matchen mot England
Kosovare Asllani formade sina händer som den örn som pryder den albanska flaggan. Foto: C More
Florijana Ismaili. Foto: MANUEL GEISSER / IMAGO/GEISSER IMAGO SPORTFOTODIENST
Kosovare Asllani och Caroline Seger firar bronsmedajlen. Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

NICE. I tisdags rapporterades den schweiziska fotbollsstjärnan Florijana Ismaili död. 

Något som berört Kosovare Asllani djupt.

Och nu berättar hon om den dolda gesten mitt under VM. 

– Det var en hälsning till Florijana, säger Asllani. 

När Sverige mötte Ukraina i VM-kvalet i Göteborg i augusti förra året punkterade Kosovare Asllani matchen med sitt 3–0-mål. 

Efteråt firade Asllani på ett helt nytt sätt, och det genom att forma sina händer som den örn som pryder den albanska flaggan.

Kosovare Asllanis föräldrar är båda kosovoalbaner och efter matchen förklarade hon målgesten. 

– Det är så klart en hyllning till mitt ursprungsland Kosovo, sa Asllani då. 

I VM-semifinalen mot Nederländerna tidigare i veckan gjorde Kosovare Asllani tecknet igen, precis innan matchstart formade Asllani på nytt sina händer som den albanska örnen. 

– Den handlar om mitt ursprung, det betyder mycket för mig, säger Kosovare Asllani och berättar att den här gången riktade sig gesten mot den nyss avlidna schweiziska fotbollsspelaren Florijana Ismaili, även hon med ett albanskt ursprung. 

– Jag ville skicka en sista hälsning till Florijana, säger Asllani och fortsätter:

– Det är tufft att prata om det här, säger Asllani och är djupt berörd samtidigt gläds hon över att Sverige tog hem VM-bronset i går kväll. 

– Jag är så oerhört stolt över det vi har gjort här i Frankrike och att vi tog en medalj, även om det inte var den valören vi hoppades på. 

Hittades död på botten av sjön

Det var i lördags förra veckan som Florijana Ismaili anmäldes saknad efter en båttur på Comosjön i Italien. Något som berörde många i fotbollsvärlden, bland annat Kosovare Asllani som på sitt Instagram-konto skrev:

”Jag ber för Florijana”.

Under tisdagen kom beskedet att Florijana Ismaili hittats död på botten av sjön. 

Hedvig Lindahl möter pressen efter VM-bronset.

Bötfälldes för tecknet under VM

Under herrarnas VM i Ryssland förra sommaren firade de schweiziska spelarna Granit Xhaka och Xherdan Shaqiri, båda med ursprung i Kosovo, sina mål mot Serbien genom att forma sina händer som den örn som pryder Albaniens flagga. 

Efter matchen firade även Stephan Lichtsteiner segern med samma gest. 

Alla tre spelarna kom senare att straffas av Fifa. De klarade sig undan avstängning men Xhaka och Shaqiri bötfälldes båda på 90 000 kronor. Lichtsteiner tvingades böta 45 000 kronor. Fifa menade att alla tre har gjort sig skyldiga till ”osportsligt uppträdande”.

Kosovare Asllani bötfälldes inte när hon gjorde den albanska örnen i samband med VM-kvalet mot Ukraina. Men i oktober, två månader senare, gjorde Fifa tydligt för det svenska fotbollförbundet att gesten inte var tillåten av politiska skäl.

– Det var mycket snack om gesten med tanke på det som hände i VM och Fifa och Uefa är väldigt tydliga i sina regler när det kommer till politiska budskap. Det är ganska solklart att det inte är tillåtet, förklarade Marika Domanski Lyfors då.

– För mig är det obegripligt att man ska stoppas från att göra den, sa Asllani då.