Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Anklagas för lögn: ”Det är helt sjukt”

Lars Richt. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Andreas Sundberg, till höger i bild, här tillsammans med TV4-kollegan Olof Lundh. Foto: BILDBYRÅN

GELENDZJIK. Om två dagar spelar Sverige ödesmatch i VM mot Mexiko.

Inför rysaren anklagar TV4:s reporter Andreas Sundberg landslagschefen Lars Richt för att försöka styra deras bevakning.

Han vittnar om ett olustigt samtal under måndag morgon.

– Det är inte klokt, säger Andreas Sundberg.

– Jag var förbannad med all rätt, svarar Lars Richt.

Tidigt under måndag morgon publicerade TV4:s sajt Fotbollskanalen ett avslöjande om att Sveriges anfallare Marcus Berg blivit anmäld till Fifa.

Anledningen? Enligt Fifas dopingkontrollant i Sotji hade Berg lämnat ett pågående dopingtest – utan tillåtelse.

”Fifa ville att Marcus Berg skulle göra dopingtest direkt efter matchen mot Tyskland. Men Berg prioriterade andra saker, som bland annat tv-intervjuer. Då rök parterna ihop och nu har Berg blivit anmäld”, skrev Fotbollskanalen i sin text.

Där försvarades Berg också av landslagschefen Lars Richt, som var med när det hela inträffade.

Anklagad för lögn

Journalisten bakom avslöjandet var Andreas Sundberg, som är utsänd på VM för att bevaka Sverige för Fotbollskanalen. När SportExpressen träffar honom vid landslagets bas i Gelendzjik berättar han dock att efterspelet till publiceringen blev minst sagt märkligt.

– Jag blev uppringd av landslagets presschef Staffan Stjernholm. Han sa att Lasse Richt ville prata med mig och räckte över telefonen, säger Sundberg.

Richt var ”väldigt arg”, hävdar han.

– Jag sa till honom direkt att jag inte hade någon lust att prata om han bara skulle vara arg. ”Vi kan prata när du lugnat ner dig”, sa jag. Men han bara gick på.

Och vad sa han?

– Att vi ljög i artikeln.

Sundberg bevakar VM för TV4:s sajt Fotbollskanalen. Foto: TV4

Andreas Sundberg berättar att det var en specifik detalj som Lars Richt hade synpunkter på.

I den första versionen av Fotbollskanalens text stod det att det var landslaget som gett Berg tillåtelse att lämna dopingkontrollen för att göra en tv-intervju. Enligt Richt var det felaktigt.

– Han sa till mig att det var följaren som gett tillåtelse, inte landslaget. Följaren är alltså den från Fifa som skulle hålla koll på Berg i samband med dopingkontrollen. Men det hade ju Richt inte sagt till mig tidigare, trots att vi pratat två gånger. I såna fall hade jag så klart skrivit det.

– Då hävdade han att jag medvetet ljugit i texten!

"Det är helt sjukt"

Enligt Andreas Sundberg blev stämningen sen ännu mer hätsk, när Lars Richt ifrågasatte varför Fotbollskanalen ens rapporterade att Marcus Berg blivit anmäld.

”Det gynnar inte svensk fotboll”, sa han. ”Varför skriver ni om det?” Då svarade jag honom att han borde jobba med något annat om han på allvar tror att han kan bestämma eller påverka vad vi skriver om.

Sundberg skakar på huvudet.

– Jag är utsänd för TV4 för att rapportera om nyheter och när jag rapporterar om situationen kring Marcus Berg så gör jag mitt jobb... nej, hela det där samtalet var verkligen olustigt.

Han valde efter samtalet att ta kontakt med personal inom förbundet för att berätta om Lars Richts agerande. Han fick då svaret att landslagschefens agerande är oacceptabelt.

– Det är inte klokt att han beter sig på det här sättet, det är helt sjukt, säger Sundberg.

Svaret från Richt

SportExpressen når Lars Richt sent under måndag kväll, när han och resten av landslaget har landat i Jekaterinburg där Sverige möter Mexiko på onsdag.

Han förklarar att anledningen till att han reagerade så starkt på Fotbollskanalens artikel var faktafelet.

– Jag sa att han ljög, det stämmer, men jag sa inte att han ljög medvetet, säger Richt.

– När det är såna faktafel att historien blir helt annorlunda, då reagerar jag. Det är sällan jag gör det, men i dag fanns det fog för det. Och då är jag rak och talar om vad jag tycker.

Han fortsätter:

– Det är dålig journalistik, när man har faktafel.

Landslagschef Lars Richt kramar om Ola Toivonen. Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Lars Richt erkänner också att han sa till Andreas Sundberg att nyheten om Marcus Berg "inte gynnar svensk fotboll". Men han känner inte igen sig i beskrivningen att han försökt påverka TV4:s rapportering.

– Jag sa det, men samtidigt sa jag: "Jag tycker så, men jag förstår om du inte tycker så." Det var bara en kommentar i ett långt samtal, säger Richt.

– Jag är mycket väl medveten om att ni skriver precis vad ni vill. Jag har förståelse för att han skriver om det... men jag var förbannad, det var jag. Med all rätt.

Du ångrar inte samtalet?

– Absolut inte. Jag ångrar inte saker, för jag gör det i egenskap av min tjänst. Det är mitt jobb att reagera på olika saker och då gör jag det – ibland på ett mer upprört sätt, men oftast är jag ganska lugn.

Vad som händer med Marcus Berg? Han slipper undan bestraffning. Fifa har kommit fram till att det hela handlade om ett missförstånd och Berg kan därmed spela den direkt avgörande matchen mot Mexiko på onsdag.

 

LÄS MER: Därför frias Marcus Berg: "Kontrollanten borde läxas upp"

LÄS MER: Sverige-Tyskland – allt du behöver veta inför matchen 

LÄS MER: Sveriges grupp och VM-schema

LÄS MER: VM 2018: Resultat och tabeller