Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

TV: ”De imponerades av vår glädje och känsla”

Glenn Hysén.
Rose-Mari Modén.
Foto: Markus Wulcan
Anders Palmqvist.
Foto: Markus Wulcan

SOTJI. Sill, potatis, egentillverkad stång och en och annan nubbe. 

De svenska supportrarna laddade upp med klassiskt midsommarfirande i Sotji. 

– Fy fan, det är underbart, säger fotbollsprofilen Glenn Hysén, 58. 

Uppskattningsvis hade tusen svenska fans samlats på en gräsmatta utanför Fisjt-stadion i Adler ett par mil utanför centrala Sotji. 

En tillställning anordnad av supporterorganisationen Camp Sweden. 

Anders Palmqvist.
Foto: Markus Wulcan

Anders Palmqvist, 36, från Stockholm hade åkt tåg i 37 timmar för att kunna se Tyskland-Sverige på plats i Ryssland. 

– Det var spännande med massa härliga ryssar. Nu är vi här och äter sill och god korv och ska se på tv fotboll i kväll, säger han. 

De svenska supportrarna sjöng allsång, hade byggt ihop egna midsommarstänger av bland annat vattenkannor (!) – och körde förstås små grodorna i en stor ring samtidigt som de ryska åskådarna något förvånat höjde på ögonbrynen. 

Rose-Mari Modén.
Foto: Markus Wulcan

– Stämningen är kanon. Jag har ätit sill och potatis och mår bara gott. I morgon värmer vi upp med en supportermatch mot tyskarna bredvid arenan, säger Rose-Mari Modén, 57, från Gislaved. 


LÄS MER: Sverige-Tyskland – allt du behöver veta inför matchen 


Glenn Hysén: ”Det är underbart”

Omkring 4 300 svenska fans har köpt biljett till matchen via Fifa, men enligt svensk supporterpolis på plats i Ryssland väntas den verkligan siffran landa på cirka 6 000. 

En av dem är den före detta storspelaren, göteborgaren och mångsysslaren Glenn Hysén. Han dök upp och firade midsommar med de svenska supportrarna till mångas stora glädje. 

– Det känns fantastiskt att vara här, det är bara att titta sig omkring på alla människor.  Det är ju hur mycket folk som helst här bara för VM, för en enda match, trots att det är midsommarafton i dag. Fy fan. Det är underbart, säger Hysén. 

Vad tror du om matchen då?

– Jag tror det blir 0-0. Tyskarna är under press nu, de kommer att kämpa som svin, men Sverige är bra på defensiven. Ja, det blir 0-0!

Även Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson stannade till hos fansen efter landslagets träning. 

– Stämningen här är fantastisk. Svenska supportrar sätter alltid sin prägel på mästerskapen. Det här är inget undantag. Det var samma i Nizjnij Novgorod där lokalbefolkning och andra imponerades över andan, känslan och glädjen vi sprider. Det är fantastiskt kul och bra gjort, säger Nilsson. 


LÄS MER: Sveriges grupp och VM-schema

LÄS MER: Sverige i VM – trupp, betyg och matcher

LÄS MER: VM 2018: Resultat och tabeller

LÄS MER: Vad är VAR – och varför finns det? 

LÄS MER: Fotbolls-VM – spelschema och tv-tider

NYHETSBREV: Få SportExpressens nyhetsbrev om VM