Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Alla ställer de samma fråga: Varför, Sverige?

Zlatan Ibrahimovic. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Zlatan i SportExpressen TV. Foto: PHILIP GADD

När Zlatan pratar lyssnar världen.

Men vad är det han säger, vad är det han vill förmedla och vad är det folk uppfattar? 

Det börjar framstå som att det egentligen inte finns en röd tråd som leder mellan svaren på de frågorna. 

Hur mycket VM ser du?

”Om jag vill vara i Ryssland kommer jag att vara i Ryssland”. För några månader sedan drog Zlatan Ibrahimovic i gång spekulationerna på allvar. Är en comeback till landslaget ett verkligt alternativ? Vill han vara med och spela VM? Vad betyder det här för det svenska landslaget?

”Det är jag som bestämmer”, är en av sakerna som Zlatan ständigt hävdar med bestämdhet. Senast i morse stod han på ett sponsorevent i Moskva och förklarade att han har kontakt med det Svenska fotbollförbundet, efterkom det är han som bestämmer vem som får vara tränare och inte för det svenska landslaget. 

Men når budskapet om att Zlatan alltid bestämmer verkligen fram? 

Intrycket är att världen hör någonting annat just nu. 

 

MISSA INGA VM-NYHETER: Få största VM-nyheterna direkt i Messenger! 

Alla har samma fråga

Ösregnet har precis lagt sig och det mexikanska landslaget kliver ut på sin träningsanläggning i Moskva. Det stretchas och spelas kvadraten, skrattas och skojbråkas. Jag navigerar runt bland tyska och mexikanska journalister och vill prata om Sveriges kommande gruppmotståndare. De vill prata om Zlatan. 

”Varför tog inte förbundskaptenen ut honom?”, undrar de. 

Vidare till Tysklands långt mer lyxiga träningskomplex en och en halvtimme utanför Moskvas stadskärna. Jag pratar med thailändska, tyska och brasilianska medier. Alla har samma fråga: 

”Tycker du att det var fel av förbundskaptenen att inte ta med Zlatan?”

 

Zlatan har ägnat en hel karriär åt att bygga myten om sig själv som den som bestämmer, som alltid har övertaget och som i princip styr hela Sverige. 

Han är ett lejon, han är som elden och han är kungen. 

Känslan har varit att han aldrig någonsin skulle vilja framstå som sårbar, än mindre ratad. Ändå är det just det intrycket han verkar ha levererat ut i världen med sina uttalanden efter att det stod klart att han inte är en av 23 spelare som åker till Ryssland för att spela VM för Sverige. 

Nu står han i Moskva framför en skara inbjudna journalister med sitt nya lag, som inte är det svenska landslaget utan ett av världens största kreditkort- och betalningsvarumärken.

”Det sägs att Sverige är bättre utan mig”, säger han.

”Jag har ett annat lag nu och jag är här med dem”, förklarar han vidare.

Den som vill kan enkelt tolka det som att det ligger en viss bitterhet bakom orden. En känsla av att ”vill inte ni ha mig finns det andra som vill det”.

Och det är klart att det finns. 

Men sanningen som vi känner till den är att Zlatan slutade i landslaget 2016, valde att öppna dörren till en comeback på glänt i vintras och sedan förklarade att det inte är ett alternativ för honom att spela VM när landslagschefen Lasse Richt ringde och frågade honom en gång för alla om han var uttagningsbar.

Han har alltså inte blivit ratad, han har tackat nej. Men när hela världen lyssnar på Zlatan tycks de ändå få intrycket av att han är petad och sårad.

Vilket väcker ett par frågor.

Bygger Zlatan ut sin supporterskara ytterligare genom att få det att framstå som att det svenska landslaget inte vill ha med honom att göra?

Eller har han för kanske första gången helt enkelt misslyckats med marknadsföringen av sig själv som allsmäktig och osårbar? 

 

NYHETSBREV: Få SportExpressens nyhetsbrev om VM 

LÄS MER: Sveriges grupp och VM-schema

LÄS MER: Sverige i VM – trupp, betyg och matcher 

VM-TIPSET: Tävla och bli bäst i Sverige

LÄS MER: Alla trupper i fotbolls-VM 

LÄS MER: Alla tv-tider för VM 2018

LÄS MER: Fotbolls-VM – hela spelschemat 

FÖLJ VM: Liverapporter från alla VM-matcher

LÄS MER: Vad är VAR – och varför finns det? 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!