Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Är så idiotiskt att jag knappt vill vara med”

Hanna Marklund
Foto: PETTER ARVIDSON/BILDBYRÅN
Lasse Granqvist.
Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN
Lasse Granqvist och Hanna Marklund.
Foto: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN

SOTJI. TV4:s expertkommentator Hanna Marklund har fått utstå kritik under VM. 

Nu går hennes kollega Lasse Granqvist till hårt angrepp mot de som kritiserar Marklund. 

– Hanna är enormt kunnig och ambitiös. Jag hoppas att vi kommer att fortsätta jobba tillsammans i framtiden, säger Granqvist.

När Hanna Marklund, 40, är expertkommentator i TV4 under fotbolls-VM i Ryssland är hon historisk. Den för detta landslagsstjärnan är första svenska kvinna någonsin att vara tv-kommentator under ett herr-VM.

Marklund varvar kommentatorsuppdraget med att sitta i studion. Men det är framför allt i Hanna Marklunds roll som kommentator som hon har väckt känslor och hennes insatser - och dialekt - har debatterats flitigt.

Marklund har hyllats men också varit starkt kritiserad och utsatts för näthat. 

Nu går hennes kollega i kommenatorsbåset, Lasse Granqvist, till hård attack mot dem som kritiserar Marklund. 

– Att man har en dialekt, oavsett vilken, är ointressant. Det viktiga är att man hörs och det tycker jag definitivt att Hanna gör. Det viktiga som kommentator, som jag ser det, är att man har en personlighet och att man vågar vara sig själv, säger Granqvist. 

Att det finns de som ifrågasätter Hanna Marklund för att hon är kvinna får Lasse Granqvist att rasa. 

– Det har snart gått hundra år sedan kvinnor fick rösträtt i Sverige, trots det är det en fråga för en del om en kvinna ska få kommentera män som spelar fotboll. Det är så idiotiskt att jag knappt vill vara med i det samtalet. Det är givetvis en självklarhet att kvinnor ska kunna göra det. 

– Det ska inte ens behöva vara en fråga. 


FÖLJ VM: Liverapporter från alla VM-matcher 


"Behöver inte prata om att jag är man"

Lasse Granqvist utvecklar sitt resonemang.

– Jag tycker att det är synd att Hanna i intervjusituationer alltid ska behöva prata om att hon är kvinna och gör det hon gör. Jag har aldrig, under alla mina år, behövt prata om att jag är man. 

Lasse Granqvist har kommenterat sport i över 30 år och gör i och med VM i Ryssland sitt sjunde herr-VM i fotboll som kommentator. 

För Hanna Marklund är det hennes första som kommentator. 

– Det Hanna gör nu under VM är oerhört viktigt. Dels är det en signal till andra landslagstjejer att möjligheten finns att bli kommentator efter karriären om man vill. Men framför allt till framtida generationer, att det är helt naturligt att vara kvinna och jobba med det man vill. 

– Det är ett stort signalvärde i det Hanna gör under VM, säger Lasse Granqvist och är imponerad av sin kollegas insats.

– Hanna är otroligt fokuserad på det hon gör. Hon är oerhört ambitiös och har en enorm kunskap. Men det jag imponeras av allra mest är hennes mod. Det krävs ett oerhört stort mod att gå från att vara studioexpert till kommentator. 


LÄS MER: Allt du behöver veta om Sverige–Mexiko 


"Spelar ingen roll vad folk tycker"

Lasse Granqvist berättar om deras samarbete under VM i Ryssland. 

– Vi är på en gemensam resa, vi gör den tillsammans och vi utvecklas hela tiden. Och den resan kommer att fortsätta alldeles oavsett vad folk tycker i sociala medier. 

Lasse Granqvist hoppas att det blir en fortsättning med Marklund även efter VM.

– Ja, det hoppas jag verkligen att Hanna vill och att vi får möjligheten av TV4. 

"Finns de som inte gillar mig"

Hanna Marklund har i en tidigare intervju med SportExpressen berättat om känslan att vara första svenska kvinna någonsin att vara tv-kommentator under ett herr-VM.

– Helt ärligt så var det inget som jag reflekterade över när jag först fick frågan. Men nu när folk har berättat att det är så, klart det är speciellt. Jag vet att jag är unik. 

– Samtidigt är det konstigt att det inte kommit längre, att det fortfarande finns så få kvinnliga kommentatorer. Men om jag kan bana väg för andra kvinnor, att det får unga tjejer att känna att möjligheten finns om de vill, så är jag är väldigt glad. 

Om att få negativ kritik sa Hanna Marklund så här inför VM:

– Jag vet att det finns de tittare som inte gillar mig. Som stör sig på min dialekt eller som nu när jag har börjat kommentera herrfotboll, tycker att jag ska hålla mig till damfotboll. De finns de som tycker att kvinnor inte ska yttra sig om herrfotboll överhuvudtaget.


LÄS MER: Fotbolls-VM – spelschema och tv-tider

LÄS MER: Sverige i VM – trupp, betyg och matcher

LÄS MER: VM 2018: Resultat och tabeller 

NYHETSBREV: Få SportExpressens nyhetsbrev om VM