Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Profilens sms till kvinnan han våldtagit: "Inga problem nu"

Fotbollsprofilen har suttit häktad sedan i oktober efter att en kvinna anklagar honom för våldtäkt. Foto: SWEPIX
Foto: JANNE ÅKESSON / SWEPIX

Han har vunnit flera SM-guld och livet efter karriären har präglats av glamour.

Men nu ska den svenske fotbollsprofilen sitta inlåst:

Han straffas med fängelse i tre år för två fall av våldtäkt mot en kvinna som varit gäst på hans middagsbjudning.

Kvinnan i fråga hade besökt profilen och hans hustru som gäst på en middagsbjudning och skulle sova över. På natten kom fotbollsprofilen in till rummet där hon sov – och våldtog henne, anser Stockholms tingsrätt bevisat. Profilens hustru, som senare begärt skilsmässa, låg och sov i bostaden under våldtäktsförloppet.

Nu dömer tingsrätten ut tre års fängelse för två fall av våldtäkt under samma natt. Profilen ska, förutom att sitta i fängelse, betala 215 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

– Både målsäganden och den tilltalade mannen har berättat att det förekom sexuella handlingar men målsäganden har sagt att hon inte deltog frivilligt. Tingsrätten har ansett att målsägandens uppgifter om händelsen är tillförlitliga, säger rättens ordförande, rådman Per Lennerbrandt, i en kommentar.

Kvinnans tack till polisen

Efter den fällande domen säger kvinnan i fråga, genom sitt målsägandebiträde Viktor Banke:

"Jag är nöjd och lättad och vill betona att detta visar vikten av att anmäla sexuella övergrepp."

Hon tackar samtidigt för det stöd hon fått.

"Allt från att poliserna som hjälpte mig mitt i natten var fantastiska till att få stöd hemifrån, mitt målsägandebiträde och åklagaren."

Åklagare Daniel Sunesson, som drivit målet, är nöjd med domen.

– Tingsrätten har resonerat på samma sätt som jag och bedömt det som två gärningar. Straffet ligger ungefär där jag yrkat, jag har yrkat på upp till tre och ett halvt års fängelse.

En del i åklagarens bevisning är en 42 minuter lång ljudinspelning från natten. Det var kvinnan själv som spelade in, enligt polisutredningen. Enligt en utskrift som ingår i förundersökningen säger kvinnan "nej" och "aj" till profilen.

Profilens sms: "Inte snurra till det"

Senare, medan kvinnan förhördes av polis, skickade fotbollsprofilen flera sms till henne. Bland annat skrev han: "Inga problem nu", "Snälla svara" och "Inte snurra till det nu."

Senare på kvällen skickade målsäganden sms till fotbollsprofilens fru.

"Finns inget enkelt sätt att säga det på men (profilen) förgrep sig upprepade gånger på mig i natt (...)".

I domen skriver Stockholms tingsrätt bland annat att kvinnan, enligt egen utsago, "vid ett stort antal tillfällen sagt åt honom att sluta och sagt nej varje gång han frågat om han fick utföra en sexuell handling på henne. Detta har också bekräftats av (profilen) själv."

"Satte mig på sängkanten..."

Fotbollsprofilen har nekat till anklagelserna och hävdar att det som hände var ömsesidigt. Han medger, enligt domen, att han uppfattat att kvinnan flera gånger sagt nej. Ändå fick han "känslan" av att det var frivilligt, uppger han.

– Jag gick in och satte mig på sängkanten bredvid henne. Jag vet inte riktigt vad vi sa men jag tror jag sade något som "sover du i den där tjocka tröjan?", har profilen sagt i förhör.

Efter sin framgångsrika fotbollskarriär har profilen levt ett glamouröst liv och frekvent synts på kändismingel och röda mattan, ofta i sällskap med sin hustru. I slutet av 2018 begärde hon skilsmässa. 

Expressen har sökt fotbollsprofilens advokat för en kommentar.

LÄS MER: Fotbollsprofilens lyxiga liv före misstänkta våldtäkten 

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.