Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Zlatans misslyckade affär – förlorade hundratals miljoner

Zlatan Ibrahimovic.Foto: DAVID KLEIN / IMAGO/SPORTIMAGE/IBL IMAGO SPORTFOTODIENST GMBH
Zlatans klädmärke A-Z blev en förlust.Foto: A-Z UNDERWEAR
Helena Seger och Zlatan Ibrahimovic.Foto: BILDBYRÅN
EM 2016. Helena Seger med sönerna Maximilian och Vincent ser Zlatan Ibrahimovic spela för landslaget mot Irland.Foto: SPLASHNEWS / SPLASHNEWS SPLASH NEWS
Zlatan Ibrahimovic under Fotbollsgalan den 12 november 2018 i StockholmFoto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
1 / 7

Misslyckade storsatsningar och skulder som går till Kronofogden. 

Klädmärket A-Z blev en förlust i hundramiljonersklassen, appen Zlatan Unplugged skrotades.

Nej, Zlatan Ibrahimovic lyckas inte med alla sina affärer. 

Men han tror fortfarande på sin investering i spelbolaget Bethard. I juli köpte han och några delägare ännu fler aktier till samma pris som tidigare. 

Sedan kom Zlataneffekten och nya aktieägare fick betala 15 gånger så mycket, kan Expressen avslöja.

Han lever lyxliv i Beverly Hills tillsammans med livskamraten Helena Seger och deras två söner. Han gav nyligen ut ännu en biografi, har en rekordhög mångmiljonlön och gör succé som fotbollsspelare i klubben LA Galaxy. 

Till det kan Ibrahimovic addera elva guldbollar, ett pris som årligen delas ut till Sveriges bästa manliga fotbollsspelare.

Varje steg han tar rapporteras det om, från hemmaarenan Stubhub Center till när han nyligen "flossade" i James Cordens Late Late Show på den amerikanska tv-kanalen CBS. 

Men vissa av stjärnans affärer har det gått sämre för.

Zlatan i James Cordens the Late Late Show tillsammans med skådespelaren Rosamund Pike.Foto: NIPI / STELLA PICTURES BACKGRID UK

Förlust på flera hundra miljoner kronor

Zlatans samarbete med Dressmann och ägarna Varnergruppen presenterades den 15 december 2014. Då var det en stolt Zlatan som uttalade sig:

– Deras företagskultur och vinnarmentalitet matchar mig perfekt, att de dessutom är ett företag för folket gjorde valet av partner enkelt för mig.

Det uppmärksammade samarbetet, som formaliserades i bolaget Varner Ibrahimovic, ledde sedan till att sportklädmärket A-Z lanserades.

Petter Varner och Zlatan Ibrahimovic presenterar samarbetet mellan Dressmann, där Varner är huvudägare, och Ibrahimovic den 15 december 2014.Foto: Dressmann

Men trots massiva marknadsföringsinsatser blev sportkläderna aldrig någon succé. Kostnaderna översteg intäkterna med runt hundra miljoner kronor per år både 2016 och 2017.

Expressen granskar Zlatans affärer

Expressens grävreporter Frida Sundkvist har gått igenom årsredovisningar och andra officiella dokument som stämmoprotokoll, betalningsförelägganden hos Kronofogden och handlingar från bolagsverket på Malta, för bolag som helt eller delvis ägs av fotbollsstjärnan Zlatan Ibrahimovic.

Dressmann köpte ut stjärnan ur bolaget

Den 31 januari köpte Dressman alla aktier och därmed var Zlatan Ibrahimovic ute ur det gemensamma bolaget, framgår det av årsredovisningen för 2017. 

Men det höll parterna tyst om. 

Zlatan fortsatte att göra reklam för A-Z i ett halvår till. 

Zlatan gör reklam för kalsonger från det egna märket A-Z.Foto: A-Z UNDERWEAR

Skulderna skickades till Kronofogden 

Dressmann köpte alla aktier i Varner Ibrahimovic efter två år av förluster i hundramiljonersklassen – årligen. 

Expressens granskning visar att bolaget Varner Ibrahimovic AB, förutom stora förluster, dessutom har haft flera betalningsförelägganden hos Kronofogden ända sedan 2016, från bland annat Post Nord på cirka 12 000 kronor och från Fora AB.

Den 17 augusti i år skrotades klädmärket A-Z och samarbetet upphörde. 

"Petter Varner och Zlatan Ibrahimovic är överens om att avsluta samarbetet gällande A-Z. Trots en solid tillväxt i 2017 blev den europeiska satsningen på sportkläder för dyr", skrev Varnergruppen i en kommentar.

Men problemen fortsatte. 

Den 6 oktober i år skickade Skatteverket ett betalningskrav till Kronofogden eftersom bolaget hade en obetald skatteskuld på över en halv miljon kronor.

Under hösten har kläderna reats ut med 70 procent rabatt på nätet tills dess att e-butiken stängde i oktober. Vad resultatet för bolaget Varner Ibrahimovic landar på för 2018 är ännu inte känt.

Köpte in sig i Bethard lagom till USA-flytten

I slutet mars i år blev det klart att superstjärnan skrivit på för LA Galaxy och därmed lämnade Manchester United. 

Tre dagar senare kom beskedet att Zlatan blivit delägare i det Malta-baserade spelbolaget Bethards ägarbolag Gameday Group. 

Både Fifa och det engelska fotbollförbundet FA har förbud för spelare att marknadsföra spelbolag, vilket gäller för alla spelare i till exempel VM, men så specifika regler finns inte i USA.

Zlatan för Manchester United mot Burnley på Old Trafford, den 27 december 2017.Foto: ANDREW YATES / REUTERS BILDBYRÅN

Enligt flera brittiska tidningar hade Ibrahimovic inför lanseringen fått en tillsägelse av det engelska fotbollförbundet på grund av de strikta regler som gäller för samröre med spelbolag, och lanseringen fick därför skjutas på framtiden, till hans flytt var klar.

Avtalet som ger Zlatan 10 procent av Bethards moderbolag Gameday Group mot kvittning av fordran.Foto: Skärmdump

Zlatan äger 10 procent av spelbolaget Bethards ägarbolag Gameday Group, enligt dokument från bolagsverket på Malta. Transaktionen var kontantfri och kvittades mot en fordran, i likhet med hur Zlatans tidigare investeringar har genomförts (se faktaruta).

Affären var värd minst 4 miljoner euro, 40 miljoner kronor, framgår det av dokument från Maltas finansinspektion. 

Zlatan köpte på sig ännu fler aktier

I slutet av juli köpte Zlatan på sig ännu fler aktier i Gameday Group via sitt bolag Unknown AB, enligt dokument från Maltas finansinspektion.

Han och några andra delägare köpte aktierna för 0,01 euro per styck, vilket motsvarar cirka 10 öre, vilket var samma kostnad per aktie som när han köpte in sig i mars. Enligt dokumenten köptes aktierna till en stor rabatt.

När bolaget en månad senare gjorde en nyemission till nya aktieägare var priset i stället 15 gånger högre, alltså 0,15 euro per aktie. Men även den här gången till ett kraftigt rabatterat pris.

Så gör Zlatan sina investeringar

I flera av Zlatan Ibrahimovics investeringar görs en så kallad kvittning, vilket enkelt förklarat betyder att han får aktier i bolaget mot att han till exempel blir företagets ansikte utåt:

I Bethards ägarbolag Gameday Group fick Zlatan aktier i en kvittning mot en fordran, och blev samtidigt företagets ansikte utåt. Aktierna ägs av bolaget Unknown AB.

• I Vitamin Well gick Zlatan in som delägare via sitt bolag Unknown AB, även här genom en kvittning där han fick aktier mot att han marknadsförde bolagets produkter. Aktierna är nu sålda.

Samma gäller för investeringen i dataspelbolaget Isbit Games. Zlatan köpte 2016 via bolaget Unknown AB 12,5 procent av Isbit Games genom en kvittning. Bolaget utvecklade därefter ett spel med Zlatan i huvudrollen.

• I februari 2017 avslutades samarbetet om appen "Zlatan Unplugged" med United Influencers som Zlatan använde för att kommunicera utåt.

Gameday Group har samtidigt ändrat bolagsform från "private company" till "public company", som kan vara ett steg som möjliggör för ett bolag att till exempel börsnoteras. 

Men vd Erik Skarp förnekar planer på en börsnotering:

"Nej det finns inga sådana planer", skriver Erik Skarp i ett mejl till Expressen.

Zlatan äger nu 33 863 aktier i Gameday Group, vilket motsvarar 10 procent.

Helena Seger är inte delägare i Zlatans bolag

Zlatan Ibrahimovic har inte tagit in livskamraten Helena Seger i sitt bolag Unknown AB som delägare, framgår det av det senaste stämmoprotokoll som skickats in till Bolagsverket i Sverige. 

Zlatan står som ensam ägare av de 50 001 aktierna i bolaget. 

Unknown äger, förutom de bolag som nämnts i artikeln, även satsningen på Padel Zenter i Årsta, samt det kommande centret i Småland, samt har investerat i e-sportföretaget Challengermode.

Helena Seger på fotbollsgalan 2010.Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES

Paret har hittills varit mycket hemlighetsfulla om sitt liv i Los Angeles och det är inte känt hur familjen bor, mer än att de har bosatt sig i området Beverly Hills

Nyligen låg parets lyxvilla från tiden i Manchester ute till försäljning. Huset, med sex sovrum och en yta på 930 kvadratmeter, har fortfarande inte sålts. 

Prislappen är på 57 miljoner kronor, enligt bostadsannonsen på sajten Rightmove

Zlatan Ibrahimovic och Helena Seger på bilmässan i Paris i oktober 2014. Foto: PONTUS LUNDAHL / TT / TT NYHETSBYRÅN

Bolaget Unknown går mot rekordvinst

I december hände något som fick Zlatans bolag Unknown AB att räkna med en stor inbetalning till Skatteverket.

Enligt uppgifter från Skatteverket ändrade bolaget Unknown då sin preliminära skatt som betalas in varje månad, från strax över 1 miljon kronor till över 8 miljoner. 

Det tyder på att vinsten kan komma att landa högre än bolaget tidigare trott, enligt Skatteverket.

Zlatan vid invigningen av padelhallen Padel Zenter i Årsta i mars 2018. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Detta samtidigt som Zlatan nyligen fick en rekordlön när han valde att stanna i LA Galaxy, efter flera veckor av rykten att han var på väg tillbaka till Europa och Milan. 

Expressen har sökt företrädare för Unknown AB samt Zlatan själv för en kommentar.