Helena Seger och Zlatan Ibrahimovic Foto: E-PRESS PHOTO.COM / /ALL OVER PRESS E-PRESS PHOTO.COMHelena Seger och Zlatan Ibrahimovic Foto: E-PRESS PHOTO.COM / /ALL OVER PRESS E-PRESS PHOTO.COM
Helena Seger och Zlatan Ibrahimovic Foto: E-PRESS PHOTO.COM / /ALL OVER PRESS E-PRESS PHOTO.COM
Patrick Ekwall skriver i boken "Vill du så kan du" att han var den förste journalist som fick reda på förhållandet Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅNPatrick Ekwall skriver i boken "Vill du så kan du" att han var den förste journalist som fick reda på förhållandet Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Patrick Ekwall skriver i boken "Vill du så kan du" att han var den förste journalist som fick reda på förhållandet Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Zlatans ilska: "Jag ska stämma skiten ur TV4"

Publicerad

En enskild intervjuperson är mer sammankopplad med Patrick Ekwalls journalistkarriär än någon annan.

Nu avslöjar tv-profilen nya detaljer om sin relation till Zlatan Ibrahimovic.

I boken "Vill du så kan du" berättar Ekwall om sin mejlkontakt med Helena Seger, när Zlatan ville "stämma skiten ur TV4" och varför han kände sig manad att skicka ett brev till svenskens superagent Mino Raiola.

– Det var väldigt, väldigt konstigt, säger Ekwall.

"Patrick, du kommer inte tro det är sant. Vi har en ny ung kille. Det är det bästa jag någonsin har sett. Zlatan heter han".

Hasse Borg var sportchef i Malmö FF, och hade även jobbat som expert för TV4, och var lyrisk när han berättade för Patrick Ekwall om vad som såg ut att bli klubbens kommande storstjärna.

Ekwall förstod snabbt att den profilstarke anfallaren skulle bli någonting speciellt, och följde honom från den första tiden i Malmö och landslaget.

52-åringen har sedan dess intervjuat Zlatan Ibrahimovic vid otaliga tillfällen under åren som fotbollsreporter på TV4, både i samband med landskamper och klubblagsmatcher.

Nu avslöjar Patrick Ekwall hur han under Zlatans succétid i Malmö kom i kontakt med stjärnans nuvarande sambo Helena Seger – och att hon frågade honom om Zlatan.

Ekwall om kontakten med Helena Seger

I boken "Vill du så kan du" skriver Ekwall att han träffade Seger på den mytomspunna krogen Pepes Bodega i Båstad, som Ekwall gästat frekvent genom åren.

– Det var hon som började fråga om Zlatan. Han var inte vad han är i dag, inte alls på samma nivå. Så då tänkte jag inte så mycket på det, det händer att folk frågar mig om hur fotbollsspelare är, säger Ekwall om de första mötena med Seger.

Ekwall fick efter ett tag reda på att Ibrahimovic och Seger var ett par – och menar att han var den första journalisten som kände till relationen. 

LÄS MER: Sanningen om superparet – så styrs Zlatan av Helena. 

Efter deras möten i Båstad fortsatte Ekwall och Seger att hålla kontakten via mejl. När Seger jobbade på flygbolaget FlyMe ordnade hon bra priser på flygbiljetter till Ekwalls projekt med TV-laget. Samtidigt undrade hon om relationen mellan henne och Zlatan var på väg att bli offentlig.

Ekwall menar att det aldrig var aktuellt för honom att berätta om förhållandet.

– Det var aldrig aktuellt för mig att förmedla det vidare. Jag har fått veta mycket om många, men det finns något slags "gentleman's agreement". I det fallet var det inget snack, det bara blev så, säger han.

LÄS MER: Zlatan: "Jag gick rakt upp och fick panik..."

Zlatan: "Ska stämma skiten ur TV4"

Det är trots allt på ena sidan av intervjumikrofonen de flesta är vana att se Ekwall när det kommer till Zlatan Ibrahimovic. Men det har inte alltid varit helt lätt att göra intervjuer med den svenske superstjärnan. I boken beskriver Ekwall det som "nyckfullt" – som reporter vet du aldrig var du har Zlatan.

52-åringen tar upp ett tillfälle där han än i dag inte förstått vad som faktiskt hände.

Ekwall hade gjort en längre intervju med Zlatan Ibrahimovic i Turin, när Zlatan spelade i Juventus.

När intervjun var gjord beslutade TV4 att intervjun skulle klippas ihop till en halvtimmes specialprogram om Zlatan Ibrahimovic – som skulle rulla på den nystartade kanalen TV4 Sport.

Men den svenske fotbollsstjärnan uppskattade inte att intervjun skulle paketeras om till en "Zlatan special".

Patrick Ekwalls självbiografi: "Vill du så kan du"Foto: Lava Förlag

Patrick Ekwall befann sig på ett iskallt Strömvallen för att bevaka en match mellan Gefle och Assyriska när Ibrahimovic själv ringde upp för att uttrycka sitt missnöje.

”Du måste ta bort programmet direkt annars stämmer jag skiten ur TV4”, fick jag veta.

Zlatan menade att man utnyttjat hans namn för att tjäna pengar och TV4 agerade snabbt – intervjun rensades från tablån.

Men historien tog inte slut där. När Ekwall träffade Zlatan nästa gång, i samband med en landslagsmatch, var han fortfarande irriterad. Dessutom kom han med ett underligt påstående.

"Jag vet att du har fått 80 000 kronor för att göra intervjun".

– Jag har ingen aning om vad han fick det ifrån. Det var väldigt, väldigt konstigt, säger Ekwall, som försökte förklara för Zlatan att hans frilansarvode ligger på samma summa oavsett om han intervjuar Zlatan eller bevakar en bandymatch i Ljusdal.

"Jag har säkra källor på att du fått 80 000. Du kan få en ny intervju, jag tar 100 000”, sa Zlatan.

– Det gick så långt att jag och Hans Pekkari (dåvarande sportchef på TV4) skrev ett brev till Mino Raiola, men jag har ingen aning om vad det kom ifrån. Det var inte ens i närheten av sanningen, det var ren lögn.

Han skämtade inte?

– I så fall var det ett långlivat skämt. Min uppfattning var definitivt att han menade allvar. Jag frågade vad han snackade om, men fick inte fram någonting.

SportExpressen har sökt Mino Raiola för en kommentar.

LÄS MER: Zlatan totalsågas: "Förgiftade ligan" 

ur "Vill du så kan du"

Jag insåg att han var upprörd.

 

Men läget var inte helt klockrent. Jag var mitt uppe i en match- bevakning, jag frös och kunde inte röra mig.

 

”Du måste ta bort programmet direkt annars stämmer jag skiten ur TV4”, fick jag veta.

 

”Jag bestämmer ingenting på TV4”, sa jag, vilket ju faktiskt var sant. ”Jag har inte beslutat att intervjun skulle klippas till ett program på TV4-sporten och jag kan inte bestämma att det ska tas bort. Men jag kan så klart framföra dina synpunkter.”

 

”Vem bestämmer?” frågade Ibrahimović.

”Ja, ytterst är det nog Janne Scherman, som är TV4:s vd.” ”Hälsa den chefen att programmet ska bort annars får TV4 inga fler intervjuer med Zlatan Ibrahimović”, poängterade Zlatan Ibrahimović och han var väldigt tydlig, såväl med budskapet som med vem han var.

 

”Jag måste se den här matchen först, sen försöker jag lösa det. Jag återkommer.”

 

När jag väl satt i bilen på väg hem med värmeluften maxad ringde jag sportchefen Hasse Pekkari och förklarade vad som hänt. Han förstod inte hur och varför Zlatan Ibrahimović kunde diktera villkoren för vad som sändes i TV4-sporten, men jag insåg att Zlatan menade allvar, så pass väl kände jag honom vid det här laget, och att vi inte hade någon som helst anledning att ligga i fejd med den svenske storstjärnan.

 

Intervjun plockades bort från TV4-sportens tablå tämligen omgående, jag meddelade Zlatan och sen var den saken ur världen.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag