Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Zlatans beteende sågas: ”Står inte ut”

Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nu står den där, Zlatans staty.

Skapelsen i brons har blivit en världsnyhet – men faller inte alla i smaken.

The Independents fotbollsexpert Miguel Delaney stör sig på svenskens beteende.

– Jag står inte ut. Den här myten kring Zlatan irriterar mig väldigt mycket, säger han i BBC.

Under tisdagen slöts cirkeln då Zlatan Ibrahimovic kom hem till Malmö för att bli evig. 20 år efter debuten i Malmö FF:s A-lag avtäcktes 38-åringens staty på Stadiontorget i Malmö. 

I en exklusiv intervju med SportExpressens Noa Bachner, som besökte superstjärnan i Los Angeles, berättade Ibrahimovic om den stora äran.

– Kommer man till Sverige och vill se något som betyder väldigt mycket över hela världen, då kommer man till statyn. Inte till kungens staty. Det här är den riktiga statyn, sa han i intervjun.

– Man är väldigt stolt. Det är vissa som får troféer, andra får statyer. Men någon får både troféer och statyer. Alla som känner att de behöver stöd, behöver kraft, energi: Det är bara att blicka mot statyn, eller komma till statyn. Det är ett bevis på att det går att lyckas om man tror på sig själv. Jag är inte större än alla andra. Kan jag kan alla andra. Så enkelt är det. Jag är inte utvald eller speciell på det sättet. Jag har kämpat och trott på mig själv.

Zlatan Ibrahimovic sågas: ”Jag står inte ut”

Zlatans staty blev under tisdagen en världsnyhet och mängder med stora internationella tidningar, däribland italienska La Gazzetta dello Sport, franska L'Équipe och engelska Daily Mail, har uppmärksammat statyn.

Flera medier, så också den sistnämnda, rubricerar med Zlatans citat: ”När du kommer till New York så har du Frihetsgudinnan, när du kommer till Sverige har du Zlatan-statyn”.

Ett utspel som knappast faller alla i smaken.

The Independents profilerade fotbollsjournalist Miguel Delaney pratade under kvällen om Zlatans staty i radioprogrammet BBC 5 Live Sport.

https://twitter.com/5liveSport/status/1181654309609435136

Och han skräder inte orden när citatet om jämförelsen med Frihetsgudinnan kommer på tal.

– Allt kring den här myten om Zlatan irriterar mig så mycket. Det är så ledsamt, säger Delaney och fortsätter:

– Jag står inte ut med det. Visst, han har vunnit en massa ligatitlar, men flera av dem är låtsatstitlar. Han har inte haft en karriär som matchar den nivån han pratat på, det är inte Messi vi pratar om här.

 

EXKLUSIV INTERVJU: Noa Bachner träffar Zlatan Ibrahimovic 

 

Zlatans staty – en världsnyhet

Resonemanget fortsätter:

– Han lämnade två klubbar som direkt gick och vann Champions League efteråt och han är inte lika bra som Henrik Larsson.

Manchester United-kontot United Xtra är desto mer positivt:

”Vilken kille!”, skriver de på Twitter.

Fotbollssajten Goal, som har en miljonskara följare på sociala medier, skriver:

”Zlatan har ärats med en magisk staty i sin hemstad Malmö. Det fick honom till och med att låta ödmjuk”.

I SportExpressens uppmärksammade intervju, som publicerades på tisdagsmorgonen, gav Zlatan Ibrahimovic också sin syn på dagens svenska landslag och det arv han lämnat efter sig.

Lagerbäck: ”Det är Zlatans upplevelse”

Och han riktade kritik mot förbundskapten Janne Andersson. 

– Första samlingen. Vad hände? Hur många med en annan bakgrund var med? Ingen. Sedan fick han frågan om det. Då bajsade han på sig. Andra samlingen tog han med spelare med annan bakgrund för att det skulle bli politiskt korrekt, sa Ibrahimovic.

– Det var det som hände. Om det är så eller inte vet jag inte, men det var det som hände. Först ingen med annan bakgrund. Får frågan. Bajsar på sig. Sedan kommer det med fler. Då förstör han det jag själv har byggt upp i 20 år. Om det är något han står för, då ska han stå för det och inte ändra sig för att en fråga kommer upp. Inte för att man blir smutskastad av media, utan du ska stå för det du gör. Men det ändrade hela hans åsikt. Men vi står alla för olika saker.

Janne Anderssons svar:

– Jag kan förstå att frågan kommer upp då vi har ett samhälle där rasism är ett rejält problem. Jag tror att spelare som Zlatan har fått ta många strider och att han och många andra har stött på fördomar och blivit orättvist behandlade utifrån deras ursprung. Men jag blir irriterad när man insinuerar att jag skulle basera mina uttagningar på varifrån man kommer. Det är otroligt långt ifrån vad jag står för både som ledare och person.

 

LÄS MER: Zlatan om familjen: ”Det får inte gå ut över dem” 

 

SportExpressens intervju fick stor uppmärksamhet i bland annat Norge och under kvällen fick förbundskapten Lars Lagerbäck frågor om sin gamle anfallsstjärna.

– Det är Zlatans upplevelse. Jag har inte hundra procent översikt över hur den svenska truppen sett ut, sa Lagerbäck på presskonferensen, enligt VG. 

– Jag vet inte om det är färre spelare nu, men det är många spelare som har invandrarbakgrund nu också. Så jag vet inte varför han säger så. Det är nog mer en Zlatan-rubrik.

SE HELA INTERVJUN MED ZLATAN HÄR:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.