Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Zlatans attack efter debatten om bilpriset

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Andreas L Eriksson
Foto: Tommy Pedersen
Foto: Janerik Henriksson / Scanpix
Foto: Imago Sportfotodienst

Fransk ligamästare, mer magiska mål och bättre än någonsin.

Zlatan Ibrahimovic, 32, är för åttonde gången nummer 1 på SPORT-Expressens 100-lista över Sveriges största idrottsutövare.

Och avslöjar i en exklusiv intervju att han i framtiden vill arbeta med svensk fotbolls utveckling.

- Det är klart att jag vill vara inblandad i svensk fotboll när det gäller framtiden. Med den erfarenheten man har och det man fått se och gått igenom, då vet man vad man pratar om, säger Ibrahimovic som också visar stor besvikelse över uppmärksamheten vid "Fotbollsgalan" då Anders Svensson tilldelades en bil efter att ha slagit rekord i antal landskamper.

- Med all respekt för det damerna gör, de har gjort det fantastiskt bra, men du kan inte jämföra herrfotboll med damfotboll. Lägg ner det där, det är inte ens roligt. Det är ett dåligt skämt som inte ens går hem i Rosengård.

Luciadagen den 13 december 2013.

Mörkret ligger kompakt över Sverige, snön lyser med sin frånvaro och kylan och vätan tränger genom hud och ben allra längst in i märgen på ett helt folk.

Utanför fönstret viner vinden, människor hukar mot vädrets vidrighet och regnet flyger i sidled.

Just då lyser min telefon upp.

Numret är utländskt.

Jag svarar med mitt namn och på andra sidan hörs Sveriges största glädjespridare, mannen som ännu ett år fått ett kylslaget litet land långt upp i norr att koka, den oomtvistliga ettan på SPORT-Expressens prestigefyllda 100-lista.

- Det är Zlatan. Läget?

Den här intervjun skulle handla om att Zlatan Ibrahimovic för åttonde gången utses till nummer 1 på SPORT- Expressens 100-lista över Sveriges största idrottsstjärnor.

Och det gör den också.

Men vi ska börja på ett annat spår, ett som Zlatan Ibrahimovic själv ledde in på när han mer än halvvägs in i intervjun fick frågan om vilken annan svensk idrottsstjärna som i Ibrahimovics ögon gjort bäst ifrån sig 2013.

Ett spår som leder till "Fotbollsgalan" den 11 november i år då Zlatan Ibrahimovic fick sin åttonde Guldboll, men vars efterspel mest kom att handla om den bil Anders Svensson fick av Svenska fotbollförbundet efter att mittfältaren under året slagit rekordet för flest spelade A-landskamper i herrlandslaget genom tiderna.

På frågan svarar Zlatan Ibrahimovic:

- Jag tycker Alexander Gustafsson, UFC-killen, var grym i år.

Alexander Gustafsson kallas "The Mauler", Stridshammaren, och gick den 21 september en titelmatch i Toronto mot den amerikanske mästaren Jon Jones. Ett möte "The Mauler" förlorade efter ett omdiskuterat domslut.

Följer du hans matcher?

- Jag ser alla fajter, men det är kul för att han är svensk och har gjort det fantastiskt bra. Jag hoppas att han fort- sätter köra på, säger Ibrahimovic och byter därefter spår.

- Sedan tycker jag att man ska hålla sig utanför politiken och göra det man är bra på och hålla sig till det. Lämna all politik utanför och låta andra prata om en politiskt, medan du själv ska fokusera dig på din egen sak. Det du gör ska du göra på bästa sätt, säger Ibrahimovic med eftertryck.

Känner du att det är något du klarar av bättre i dag än du gjorde tidigare i karriären?

- Nej, jag har alltid spelat fotboll. Det är ingenting jag har gett mig in i, det vid sidan av. Förutom det här med den jävla bilen de har snackat om. Det handlar inte om fotboll, det handlar om något helt annat vilket jag tycker är katastrof det som har hänt, säger Ibrahimovic med höjt tonläge.

Utdelningen av bilen till Anders Svensson fick stor uppmärksamhet och fotbollförbundet ställdes från olika håll till svars för att Therese Sjögran, som har rekordet över flest A-landskamper för damer, inte fick något pris vid samma tillfälle.

"Gesten är fantastisk"

Det blev väl konstig fokusering kring det över huvudtaget?

- Ja, men det är konstig fokusering från dem som pratar om det, inte från förbundet som gjorde gesten. Gesten är fantastisk, men de som pratar om den är katastrof. Hur fan kan du jämföra en damprestation med en herrprestation individuellt?

Ja, det är ju två helt olika saker...

- Det är helt omöjligt! säger Ibrahimovic med bestämdhet.

- När jag kommer ut i Europa jämför de mig med Messi och Ronaldo. När jag kommer hem jämför de mig med en damspelare. Ska jag behöva skämmas för att vara en svensk fotbollsspelare?

Det tycker jag inte du ska göra...

- Nej. Men det är det media får mig att göra när de skriver om den här bilen. I stället för att hylla Anders Svensson, för vilken fantastisk karriär han har haft och respektera honom för den prestationen han har gjort som slagit landskampsrekordet, har man varit helt respektlösa och bara satt en skugga över hans karriär, för det han har gjort. Och det här får du lov att skriva om du vill. Det har jag inget emot, säger Zlatan Ibrahimovic upprörd över vad som hänt kring landslagskamraten Svensson.

- Det känns extremt trist efter allting han har gjort, alla de här åren. Nu ska han sätta skorna på hyllan och man har lagt en svart skugga över allting han har gjort bara för en bil! Där någon från damerna har sagt det här om jantelagen, att de ska få samma som oss. På vilken nivå är vi? De jämför mig med världens bästa fotbollsspelare ute i Europa och när jag kommer hem ska de jämföra mig med damfotboll. Vad fan, ska jag skämmas för att komma hem? säger Ibrahimovic upprört.

- Med all respekt för det damerna gör, de har gjort det fantastiskt bra, men du kan inte jämföra herrfotboll med damfotboll. Lägg ner det där, det är inte ens roligt. Det är ett dåligt skämt som inte ens går hem i Rosengård, säger Ibrahimovic mer dämpat.

Tycker du att vi i Sverige rent generellt är för dåliga på att uppskatta de spelare vi har?

- Ja, det tycker jag och speciellt i Anders fall. Han slog ett rekord (Thomas) Ravelli hade, han var stolt och alla var glada för hans skull. Sedan la bara media en svart skugga över allt det. Han är mer känd för att ha fått en bil än för att ha slagit rekordet. Jag tycker nästan synd om Anders, säger Ibrahimovic som under 13 år spelat landslagsfotboll med Anders Svensson.

- Jag har varit med honom hela vägen nästan, han kom in i landslaget strax före mig och jag har varit med hela vägen med honom och i stället för att hylla honom och hans familj... Vad fan, man har varit helt respektlösa. På en sak han har förtjänat. Det här har han förtjänat.

På presskonferensen med Zlatan Ibrahimovic vid "Fotbollsgalan", efter att anfallsstjärnan tilldelats sin åttonde Guldboll, fick han frågor angående utdelningen av bilen och svarade då:

"Klart Anders förtjänar en bil, det är klart han ska ha något tillbaka för det. Om hon förtjänar en bil? Ja, möjligtvis... Absolut. Ja".

- När jag fick frågan där på press- konferensen när det gällde Guldbollen... Jag förstod ju inte ens vilket rekord den här damspelaren hade tagit. Jag förstod inte det så det var därför jag svarade "ja" så att det låter bra, så det inte blir något konstigt, för jag förstod inte alls vad som hände, säger Ibrahimovic som är uppenbart irriterad över hur turerna kring bilen blev.

- Det är som jag läste Anders säga härom dagen: Ska vi jämföra herrarnas ekonomi med damernas? Vi spelar in det de använder. Det går inte att jämföra, snälla. Den uppmärksamheten som svensk damfotboll får i Sverige, det är ingen annan i världen utav damspelare som får det i sitt eget land. Bara det är en fantastisk sak. Men det här betyder inte att jag inte uppskattar det de gör, de har gjort det fantastiskt bra och kommer att fortsätta göra det fantastiskt bra. Men det går inte att jämföra damernas individuella prestationer med herrarnas. Och sedan när jag kommer utanför Sverige jämförs jag med Ronaldo och Messi. Hallå, på vilken nivå är vi? Det är ett skämt.

"Du skämtar med mig?"

Damspelarna säger ofta själva att man inte ska jämföra...

- Ja, men vem är det som jämför? säger Ibrahimovic snabbt.

- Är det damerna eller är det media? I mitt fall är det media. Ska jag behöva skämmas för det jag har gått igenom, mina åtta Guldbollar, allt det jag har gått igenom, vad jämför vi det med? Jag fick en fråga i somras om vem som är bäst, jag eller Lotta Schelin. Du skämtar med mig, va? Du skämtar med mig. Ska jag behöva svara där? Nu när jag slagit alla de här rekorden. Det här målrekordet, målen i landslaget, vem ska jag jämföra det med? Ska jag jämföra det med den som har rekordet eller med damerna? Hur kommer det att se ut då?

Jag förstår dig om det kändes konstigt att tvingas svara på en fråga du inte visste någonting om så där på "Fotbollsgalan"...

- Det är synd om Anders, för han har gjort det fantastiskt bra. Vem som kommer att slå hans rekord det vet jag inte, men vem pratar om det rekordet i dag? Ingen! Man snackar om att han ska leasa, hur mycket han ska skatta... Snälla, lägg ner! Herregud. Det går inte att jämföra. Hylla honom i stället för det här rekordet och för att han är en av de få spelare vi har som har kommit upp på den nivån. Det är bättre att vi är på den linjen än att vi sänker hela hans värde för att jämföra honom med damernas individuella prestationer. De kan få en cykel med min autograf så blir det bra, säger Ibrahimovic och poängterar att det är behandlingen av Anders Svensson som han vänder sig mot, inte sakfrågan.

- All respekt för damerna, men de ska få efter det de spelar in. Man ska jämföra på det sättet.

Kommer du att sakna Anders i landslaget?

- Klart jag kommer att sakna Anders, han har gjort det fantastiskt bra och varit med länge. Jag kommer ihåg VM i Japan första gången jag var med och han skruvade in frisparken mot Argentina, därifrån till nu mot Irland när han avgjorde med ett skott i krysset, jag har sett allt det där. Jag vet att han är en stolt svensk fotbollsspelare.

"Känner att jag fortfarande utvecklas"

Så går vi tillbaka till vad den här intervjun egentligen skulle handla om, till den ringande telefonen, mitt svar och:

- Det är Zlatan. Läget?

Jo, tack.

Vi minns ligatiteln med Paris, hur PSG pressade Barcelona i två oavgjorda matcher i Champions Leagues kvartsfinal men föll på bortamål, vi minns skytteligatiteln i Ligue 1, hattricket mot Norge, 2-1-målet mot Österrike som tog oss till playoff och vi minns drömklacken mot Bastia samt frisparksmålet på Friends arena som fick oss att slita sönder stämband i euforin av att för några minuter vara på väg till Brasilien.

Så även om vi inte fick med Sverige till VM i Brasilien 2014 så finns det väldigt mycket fotbollsgodis att minnas från den svenske landslagskaptenens år.

Och Zlatan Ibrahimovic, 32, har sin personliga åsikt om hur 2013 har varit väldigt klar.

- Fantastiskt bra. Jag känner att jag fortfarande utvecklas. Om vi tar landslaget så känner jag att vi har gjort det bra och att vi inte nådde ända fram till VM beror inte på att vi har gjort det dåligt utan det var på grund av att vi mötte någon som var bättre än oss kollektivt. Men vi gjorde det fantastiskt bra och ska vara stolta och nöjda. Med klubblaget så fortsätter vi utvecklas, hela kollektivet. Vi fick vinna ligan och nu har det fortsatt gå bra. Så jag hoppas att vi kan fortsätta det här 2014.

Även om konkurrensen i år varit benhård, sannolikt den hårdaste på flera år med bland annat Henrik Stensons majestätiska golfsäsong i fältet, så var SPORT-Expressens jurys beslut självklart.

För vad det gäller titlar, stjärnstatus, expertis, sportens storlek, konkurrens och nivå har vi i Sverige ingen som kan mäta sig med vad Zlatan Ibrahimovic presterar vecka ut och vecka in, månad efter månad, år på år.

Och det är med stolthet han tar emot nyheten om att ännu en titel har säkrats.

- Det känns väldigt bra. Ni borde dela ut en silverpräglad löpsedel eller nåt som ett bevis och minne, något att ha på väggen där hemma, haha!

Under 2013 har utmärkelserna fortsatt hagla över Zlatan Ibrahimovic som bland annat utsetts till franska ligans bästa spelare, tilldelats ännu en Guldboll och varje gång framstår han som lika glad och stolt över de troféer och priser han tilldelas.

Siktar mot EM

Ibrahimovic förklarar varför:

- Det är de målen man har i huvudet. Nu är det till exempel det här målrekordet i landslaget. Det är sånt som driver mig. Vad är jag, ett ifrån att bli lika med målrekordet i landslaget och två ifrån att gå förbi? Det är det man sätter in i huvudet och då har man ännu mer att se fram emot och spela för i de matcherna som kommer, att få vinna priser är vad man kan se tillbaka på i framtiden. När man en dag kan sätta sig ner och säga att man har vunnit det och blivit tilldelad det. Nu har jag haft turen att upprepa de här troféerna genom att få vinna dem flera gånger. Det känns fantastiskt bra, jag försöker samla in så mycket som möjligt så gör jag det svårt för de andra som försöker slå mitt rekord.

Efter den svenska VM-missen rådde länge osäkerhet kring huruvida förbundskapten Erik Hamrén skulle förlänga sitt kontrakt eller om förbundet skulle se sig om efter en efterträdare.

I början av december kom beskedet att Hamrén fortsätter och förbunds- kaptenen själv berättade att han tagit ett snack med Zlatan Ibrahimovic innan beslutet blev offentligt. På vissa håll skrevs det att Hamrén bestämt sig för att fortsätta efter att han pratat med sin lagkapten, men Ibrahimovic själv har en annan bild av samtalet.

- Nä, han ringde mest och frågade hur det kändes för min egen del. Och jag sade att jag är lika sugen som innan och jag ser fram emot nästa år. Jag var väldigt sugen på att spela ett VM, speciellt i Brasilien, men det kommer inte att hända. Men jag är fortfarande minst lika sugen. När man kommer från ett nederlag brukar man bli starkare och det är det jag ser fram emot.

Du pratade efter playoff-missen om att det var din sista VM-chans. Var det sagt i besvikelse eller hur ser du på det i dag?

- Jag har kontrakt till 2016 och jag vet inte ens om jag kommer att fortsätta spela längre än så. Då är jag 34 år och det är svårt att säga hur saker känns då, men jag kör så länge jag kan.

Helt klart är att Zlatan Ibrahimovic i dag står långt från det beslut han fattade när Erik Hamrén var ny som förbunds- kapten och vår störste stjärna kände sig tvungen att ta en paus från landslagsfotbollen.

I dag är kaptenen väldigt tydlig med att landslaget är en stor del av hans karriärsplan och faktum är att det inte bara är A-landslaget som Zlatan Ibrahimovic brinner för.

I samband med U17-VM skrev du i din app att du aldrig kört så fort från en träning som du gjorde då för att hinna hem och följa det svenska landslagets matcher, och du pratade även på "Fotbollsgalan" om det bronsgänget. Vad har du för bild av den svenska ungdomslandslagsfotbollen?

- Min bild är det jag såg då. De spelade bra och rolig fotboll, de kom trea, tog ett brons och gjorde det fantastiskt bra. Det var första gången ett svenskt ungdomslandslag var i VM-slutspel och kollar du historiskt på de största spelarna ute i Europa så har de flesta av dem kommit från sådana turneringar där de representerat sitt land och fått den erfarenheten. De som kommer upp på hög nivå och når storklubbarna har ofta presterat i sådana sammanhang. Men det gäller att fortsätta och att inte känna sig nöjd. Sedan handlar det om att de måste få rätt utbildning hemma i sina klubblag. Och av de här U17, hur många av dem är det som platsar i sina klubbars A-lag? Jag har inte riktigt koll på det.

USA kan locka

Det var långt ifrån alla...

- Ja, exakt och då får man ofta hör att "han är inte mogen", "han är inte redo" men i mina ögon vet man inte om någon är mogen förrän de fått chansen. Vem är personen att säga vem som är mogen eller inte? Det finns ingen sådan i dag. Det är bara att slänga in dem. Gör de det bra i U17-VM så kan de lika gärna göra det ännu bättre i sitt klubblag. Och då snackar jag A-lag, inte P17.

Det är ett läge liknande det du var i en gång i tiden då man inte ville släppa fram dig i Malmö FF...

- Ja, exakt. Jag fick höra att jag var för ung och de sa att jag inte var redo. Men vem är personen som kan säga det? Det går inte.

Vad känner du själv? Henrik Larsson, din vän, förebild och före detta anfallspartner,

sa att han aldrig skulle bli tränare och nästa år leder han ett allsvenskt lag, samtidigt har du tankar om ungdoms- utvecklingen i Sverige. Har du börjat tänka i samma banor som Larsson?

- I dag har jag inte tänkt riktigt så långt. Det är klart att jag vill vara inblandad i svensk fotboll när det gäller framtiden. Med den erfarenheten man har och det man fått se och gått igenom, då vet man vad man pratar om. Och kan jag bidra med något vad det gäller det så varför inte? Sedan vet jag inte exakt vad jag kommer att göra, det vet jag inte.

I dagsläget har Zlatan Ibrahimovic två och ett halvt år kvar på sitt avtal med Paris Saint-Germain, ett kontrakt som förlängdes i september i år och som världsanfallaren är väldigt nöjd med.

- Det känns helt rätt att stanna. Man kan stadga sig och känna att det är här jag kommer att tillbringa tiden i stället för att gå runt och fundera på att "om ett år tar kontraktet slut, vad händer sen?". Det var därför jag tänkte igenom det noga, konsekvenserna, fördelar, nackdelar. Det landade i att det kändes bra. Mycket bra. Jag har det bra här i Paris. Jag fortsätter utvecklas, jag får stanna ett år till och sedan efter det får vi se vad som händer. Förmodligen är detta sista äventyret i Europa, sedan kanske man rör sig någon annanstans, coola ner tempot lite bara för att komma ifrån pressen.

Men ändå spela fotboll?

- Ja, exakt. Fast på en annan nivå där det inte är samma press.

Du har intressen i fastigheter i New York, är det främst Major League Soccer du tänker på?

- Vi får se. Vi får se. Det kanske inte finns intresse från den ligan. Haha! Man vet aldrig, ju. Vi får se vilka som är intresserade och var det känns bäst, även för familjen. Mycket handlar om familjen och på den biten är det inte det sportsliga som räknas utan mer det utanför.

Vad säger du om var projektet PSG står just nu?

- Det går åt rätt håll. Det är inte om två-tre år vi kan konkurrera med de stora utan redan nu, vilket säger mycket om hur bra det kan bli om två-tre år. Men redan nu har vi lyckats komma upp till en nivå där vi stör de andra storlagen.

Vad känner du inför fortsättningen av Champions League (Leverkusen väntar i åttondelsfinal) - ni förlorade inte mot Barça i våras utan åkte ut på bortamål?

- Vi spelar mot lagen och känner att vi har bra chans att slå alla som är kvar. Vi har erfarenheten i laget och det är två matcher i varje etapp som kommer nu. Det gäller att formen är bra och man har inte råd med dåliga dagar.

Ni vann ligan med PSG, en liga som de flesta andra stora där ni spelar många matchen där ni är stora favoriter. I Champions Leagues slutspel slår ni oftare ur lite underläge. Känner du att ni blivit spetsigare i de här utslagningsmatcherna?

- Jag tror att vi är mer stabila i dag, mer kompakta. Om någon skulle bli skadad eller göra det mindre bra så finns det någon som kan fylla på och göra det minst lika bra. Sedan är spelidén kvar hos oss. Förra året handlade det om att gå igenom en säsong och vinna, sätta dit vinnarmentaliteten hos laget och supportrarna. Men nu har vi kommit in i ett annat läge där vi kan göra det enklare för oss.

Om vi blickar framåt, vad hoppas du av 2014?

- Kollar man på Champions League så hoppas jag att vi når längre än förra året, men mycket spelar in. Lottningen har betydelse och du måste ha lite tur längs vägen. Just nu är vi bra och stabila, men om en månad är vi kanske inte lika bra. Det är därför det gäller att fokusera och träna hårt. Det gäller att hålla sig i nuet, säger Ibrahimovic som på senare år allt oftare synts i privata sammanhang även under säsongen.

Möter gamla tränaren igen

Förutom fotbollen har du bland annat ett dokumenterat jaktintresse. När man lever ett så hektiskt liv som du gör med mycket fotboll, hur ser din fritid ut?

- Jag har två barn! Det tar mycket tid och jag älskar att tillbringa tid med familjen. Dessutom är den bästa jaktsäsongen när min fotbollssäsong är så det blir inte så lätt att hinna med, säger Zlatan Ibrahimovic som lever så mycket i nuet att han sällan tänker framåt alltför detaljerat när han är ledig.

Hur kommer din julledighet att se ut i år?

- Vi vet inte. Jag brukar inte planera. Det är alltid skönt att vara hemma i Sverige och gå igenom vintern i Sverige med snön och kylan, det är något jag vill gå igenom. Definitivt. Sedan åker vi till Qatar med PSG den 29:e för att möta Real Madrid och jag ser fram emot den matchen med tanke på att (Carlo) Ancelotti är vår ex-tränare, så det blir ett bra avslut på året.

Så är det säkert.

För fotbollsåret 2013 är så gott som slut.

Vår största idrottare har talat.

Vi lägger på och telefonen svartnar i vintermörkret.

Men Sverige känns plötsligt lite hetare än det gjorde 20 minuter tidigare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.