Ulf Karlsson med sin advokat Johan Eriksson Foto: Fredrik Sandberg/Tt / TT NYHETSBYRÅNUlf Karlsson med sin advokat Johan Eriksson Foto: Fredrik Sandberg/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Ulf Karlsson med sin advokat Johan Eriksson Foto: Fredrik Sandberg/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Zlatan Ibrahimovic Foto: Jason Cairnduff / REUTERS BILDBYRÅNZlatan Ibrahimovic Foto: Jason Cairnduff / REUTERS BILDBYRÅN
Zlatan Ibrahimovic Foto: Jason Cairnduff / REUTERS BILDBYRÅN

Zlatan vann i rätten – Ulf Karlsson fälls

Publicerad

Ulf Karlsson fälls för grovt förtal mot Zlatan Ibrahimovic.

Karlsson ska betala böter på totalt 24 000 kronor – men slipper betala Zlatans rättegångskostnader.

Advokaten Johan Eriksson fick nämligen Karlsson frikänd på en punkt.

– Det är en framgång för det resonemang jag förde i rätten, säger Eriksson till TT.

Samtidigt öppnar Eriksson för att överklaga domen.

Ulf Karlsson, tidigare förbundskapten för friidrottslandslaget, kom med det uppmärksammade uttalandet under ett föreningsmöte i april.

– Zlatan gick upp tio kilo på ett halvår i Juventus. Jag tror att han var dopad. Det står för mig, sa Karlsson då enligt NWT.

Utspelet blev snabbt en riksnyhet – och gick inte Zlatan Ibrahimovic förbi. Hans advokater menade att orden kunde klassas som grovt förtal och lämnade in en stämningsansökan till Värmlands tingsrätt.

Slipper betala Zlatans rättegångskostnader

Rättegången hölls i december, och nu har domen kommit – Ulf Karlsson fälls för grovt förtal.

Ulf Karlsson ska betala 60 dagsböter, totalt 24 000 kronor.

Zlatan har tidigare krävt att Karlsson ska betala hans rättegångskostnader, vilka uppgavs vara uppe i drygt 170 000 kronor.

Men domen slår fast att vardera parter ska stå för sina rättegångskostnader.

Domen slår nämligen fast att Zlatan förlorar målet när det kommer till den kommentar som Ulf Karlsson ska ha gett NWT:s journalist Per Mårtensson efter föreningsmötet i april. Det är endast uttalandet som Karlsson gjorde under panelsamtalet som han nu fälls för.

Erikssons drag lyckades

Under rättegången försökte försvarsadvokaten Johan Eriksson få målet till att handla om tryckfrihetsbrott i stället för förtal – eftersom kommentaren hade förekommit i en tidning.

Ett drag som Eriksson alltså lyckades med.

– Det är en framgång för det resonemang jag förde i rätten, säger Eriksson till TT.

– Det är en principiellt viktig fråga, tycker jag. Man måste kunna prata med journalister. Han slipper betala Zlatan Ibrahimovics rättegångskostnader vilket hade kunnat bli en dryg kostnad, säger Eriksson till SVT.

Öppnar för att överklaga

Zlatans advokater hävdade att 80 procent av tiden har gått till att reda ut det som sades på paneldebatten – alltså de uttalanden han fälls för – och att han därför ändå var skyldig att betala Zlatans rättegångskostnader.

Men tingsrätten slår fast att arbetet har fördelats lika, och att vardera part ska stå för sina kostnader.

Ibrahimovic står själv för sina omkostnader – Ulf Karlsson får sin försvarsadvokat betald av staten.

Eriksson öppnar dock för att överklaga domen.

– Vi ska sätta oss i lugn och ro och grunna på den här domen, säger Eriksson, som inte har kunnat nå Ulf Karlsson, som inte är i landet.

"Zlatan har markerat på tydligast möjliga vis"

Så här kommenterar Zlatans advokat Fredrik Bogren domen i ett uttalande:

"Ibrahimovic har genom att väcka enskilt åtal gjort vad som ligger inom hans kontroll för att bemöta Ulf Karlssons felaktiga och grundlösa påstående från i våras. Ibrahimovic har därigenom på tydligast möjliga vis markerat sin inställning till Karlssons agerande".

Zlatan Ibrahimovics agent, Mino Raiola, hade inte sett domen när SportExpressen når honom.

Men Raiola menar att det låter bra, utan att uttala sig om detaljer.

– Jag är inte överraskad, det var rätt. Jag är naturligtvis glad för att Zlatan fick vad han ville, men det är ingen överraskning, säger Raiola.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag