Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Zlatan skämmer ut dem – och det gillar de inte”

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: USA TODAY NETWORK / KELVIN KUO-USA TODAY SPORTS/SIPA SIPA USA
Foto: USA TODAY NETWORK / ORLANDO RAMIREZ-USA TODAY SPORTS SIPA USA

Zlatan Ibrahimovic är känd för att ställa skyhöga krav på sina lagkamrater – och kollegerna i Los Angeles Galaxy har fått vänja sig vid utskällningar och hyttande nävar.

Åsikterna går isär kring svenskens tuffa ledarstil. 

– På ett sätt skämmer Zlatan ut sina lagkamrater. Och det gillar de inte, säger en person med insyn i Los Angeles Galaxy.

– Han utvecklades som ledare när han blev lagkapten under Erik Hamrén. Han gjorde allt för att laget skulle vinna, säger landslagsvännen Sebastian Larsson. 

Zlatan avgjorde nattens möte med Real Salt Lake, men efterspelet kom mest att handla om att han i stället för att fira skällde ut Salt Lakes Nedum Onuoha. Det är inte första gången Zlatans beteende på planen hamnar i rampljuset – och det är inte alltid motståndarna som får känna på svenskens vrede.

Vi backar bandet till 19 april. Los Angeles Galaxy har 1-1 mot Houston Dynamo efter Alberth Elis kvittering i 53:e matchminuten – och samma händelsekedja upprepas gång på gång.

Zlatan Ibrahimovic, som gjort Galaxys mål, tar sig in i boxen och väntar på en passning. Men just i dag har lagkamraterna svårt med precisionen. Boll efter boll flyger högt över Zlatans 194 centimeter – och han låter dem få veta att han väntar sig bättre. 

Han skriker på dem. Gestikulerar vildsint. Riktar ondsinta blickar. AP-journalisten Greg Beacham sitter på läktaren och noterar hur Zlatans humör snabbt blir matchens stora blickfång.  

”Han ser ut som att han vill mörda sina underlägsna lagkamrater”, skriver Beacham på Twitter. 

”Zlatan skriker”

Dynamo-matchen – som Galaxy tills slut vann med 2-1 – var ingen anomali. SportExpressen har pratat med en person med god insyn i LA-laget som kan vittna om att Zlatans vrede är ett välbekant inslag i klubben. 

– Han är riktigt tuff på plan. Han skriker på lagkamraterna och gör dramatiska gester och pekar på dem när de inte ger honom bollen eller när de slår en dålig passning. Supportrarna kan ju se gesterna, så på ett sätt skämmer Zlatan ut sina lagkamrater. Och det gillar de inte. Men alla säger att han är en fantastisk kille när matchen väl tar slut, säger källan. 

”Kunde vara hårdhänt”

Att skälla på lagkamrater är ingen vana som Zlatan lagt sig till med sedan flytten till MLS. Alla som följde Milan under svenskens tid där kunde se att anfallaren Stephan El Shaarawy var en av Ibras mest utpräglade hackkycklingar.

– Han vill aldrig se ett misstag från någon och han kunde vara lite väl hårdhänt, men han gjorde det för att motivera mig, sa El Shaarawy i en intervju 2012. 

AIK:s Sebastian Larsson har spelat otaliga landskamper med Zlatan och själv upplevt det där gastandet. Men i hans ögon fanns det något bakom skriken: en ledargestalt som brann för att landslaget skulle ta kliv framåt. 

”Utvecklades som ledare”

– Jag tycker att han framför allt utvecklades som ledare när han blev lagkapten under Erik Hamrén. Han gjorde allt för att laget skulle vinna och sedan hade han sitt eget sätt att göra det på. Dels att visa det med sina kvaliteter på planen och dels att vara väldigt rak och ärlig i vad han tänkte och tyckte. Han lade inte fingrarna emellan när han ville få fram vad han tyckte utan det var raka rör hela tiden. Men det som imponerade mest var väl hela hans resa och hur han fick oss andra att lyfta, säger han.

Oscar Lewicki, Malmö FF, fick lära känna Zlatan under EM 2016. Han har samma bild som Larsson. 

– Zlatan är kanske den största vinnarskalle som jag stött på inom fotbollen. Någonstans så förväntar man sig att han ska vara som bäst när det gäller och att han ska tända till i de viktiga matcherna. Men så var det inte. Tvärtom. Vid varje chans han fick så skulle han vara bäst. Det speglar ganska mycket hans personlighet, känns det som. Han vill alltid vara störst, bäst och vackrast. Det är något som satte standard och krav, och som visade vägen för de andra i landslaget, säger han.

 

LÄS MER: Wilbacher: Zlatan är en vinnare - kan bara sluta på ett sätt 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!