”Jobbar inte för att bli en älskad personlighet”

Foto: FEDERICO PROIETTI/AGF/SHUTTERSTOCK / FEDERICO PROIETTI/AGF/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: MARCIO JOSE SANCHEZ / AP TT NYHETSBYRÅN

”Jag är fel kille att ge sig på”, var LeBron James svar till Zlatan – och han verkar ha fått rätt. 

Under veckan har Zlatans utspel om James fördömts om och om igen. 

Men varumärkesexperten Paul Ronge tror inte det biter på den svenske stjärnan.

– Han jobbar inte i första hand för att bli en älskad person – han jobbar för att kapitalisera på sin begåvning, säger Ronge.

– Jag gillar att se på basket väldigt mycket och LeBron (James) är ett fenomen i det han gör. Men jag gillar inte när personer som har någon slags status samtidigt sysslar med politik. Jag menar, gör det du är bra på. Håll dig till det du gör, säger Zlatan Ibrahimovic i en intervju i discovery+.

Det har gått mindre än en vecka sen uttalandet om basketstjärnan LeBron James, 36, skapade rubriker världen över. Kritiken började snabbt puttra på sociala medier, journalister och andra idrottare höll inte med svensken.

Är nog det mest missriktade Zlatan någonsin har sagt. Han har förlorat mycket respekt från många den här veckan”, skrev Sports Illustrateds reporter Grant Wahl på Twitter.

Senast i raden är The Guardian kolumnist Jonathan Liew som kallar Ibrahimovic för ”skithögarnas skithög”.

LeBron James svar hyllas

LeBron James, som stått upp för Black lives matter och uppmuntrat amerikaner att rösta, gav i helgen Zlatan svar på tal.

– Det är ju roligt att just han skulle säga det, för jag tror att det var 2018 när han var i Sverige som han pratade om exakt samma saker. Eftersom hans efternamn inte var likadant som alla andras upplevde han att det pågick rasism ute på planen. Visst sa han det? Ja. Jag tror det i alla fall. Jag är utbildad och har koll, så jag är fel kille att ge sig på, sa han på en presskonferens.

James syftar troligtvis på när Ibrahimovic för tre år sedan öppnade upp sig om den rasism han fått utstå i Sverige. Svaret hyllades och även varumärkesexperten Paul Ronge blev imponerad.

– Det tyckte jag var briljant! Det är det perfekta svaret!, säger han.

– Det var verkligen klantigt av Zlatan, det var verkligen att kasta sten i glashus. Jag tror väldigt många kan tycka det var ett konstigt påhopp.

”Rasism och politik är två olika saker”

Trots den massiva kritiken tror inte Ronge att det varumärke fotbollsstjärnan byggde upp under sin tid i den amerikanska ligan kommer ta skada.

– Det som är så speciellt med USA är att det är så fruktansvärt kluvet. Dels har de som LeBron James som står för Black lives matter och går emot diskriminering. Sen har man de som stormar Kapitolium, det är så splittrat. Så för varje person som tycker Zlatan gjorde fel, så finns det en amerikan som håller med honom.

Under tisdagen besvarade Zlatan kritiken han fått.

– Rasism och politik är två olika saker. Idrottare ska vara idrottare, politiker ska vara politiker, sa han på en presskonferens.

 ”Han jobbar inte för att bli Nelson Mandela”

Paul Ronge beskriver Ibrahimovic som en ”PR-maskin” som främst jobbar för att tjäna pengar. 

– Han jobbar inte i första hand för att bli en älskad person, han jobbar inte för att bli Nelson Mandela. Utan han jobbar för att använda den enorma begåvningen han har på fotbollsplanen för att kapitalisera på den. Han ser till att han på ett smartare sätt än många andra har gjort att han verkligen har ett liv efter fotbollen, säger han.

Och fortsätter:

– Med att synas i tidningarna, att göra kontroversiella grejer så ser han till att fortfarande vara ett affischnamn även utanför planen. Jag tror det är en känsla av att det är viktigt att man syns för det fortsätta uppdraget.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.