Zlatan: Jag ska bli den bäste i världen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Zlatan Ibrahimovic åker inte till Kroatien för att fegspela. "Vi kommer till Zagreb för att vinna, rättare sagt, vi kommer att spela för att vinna", säger den svenska superanfallaren.
Foto: THIM ÅKE

Zlatan Ibrahimovic, 23, tror inte han får France Footballs Guldboll i år.

Utan nästa år.

Supersvensken siktar på en VM-succé för sig själv - och Sverige.

- Jag ska bli den bästa spelaren i världen.

Zlatan Ibrahimovic står i centrum inför VM-kvalet mellan Kroatien och Sverige om en dryg vecka. I dagens nummer av Kroatiens största sporttidning Sportske Novosti finns en flera sidor lång intervju med Juventusstjärnan. Journalisten Zdravko Reic hade varnats att Ibrahimovic kunde vara tvär mot "forna landsmän" - men icke.

"Jag är svensk"

 - Jag har ingenting emot vare sig kroatiska journalister eller "forna landsmän". För det första, vi är inte landsmän, varken forna eller nuvarande, för jag är född i Sverige och har svenskt medborgarskap, säger Zlatan Ibrahimovic till tidningens utsände.  Anfallaren får en fråga om han känner sig svensk: - Om jag var född i Sarajevo, av muslimsk pappa och kroatisk mamma, vad skulle jag vara då? Eftersom jag är född i Malmö är jag svensk och något annat har jag inte velat vara. Ibrahimovic avfärdar snacket om att det var nära att han spelade för Kroatien eller Bosnien-Hercegovina. - Det är sagor. Jag hörde talas om det. Jag spelade för Malmös juniorer, spelade fyra matcher för svenska juniorlandslaget och efter det var allting klart. Juventusanfallaren berättar att hans föräldrar träffades i Malmö och sedan skildes, men att han står familjen nära. Han visar även upp bevis på det: - Som ni ser, på mina armar har jag tatueringar av mina bröders och systrars födelsedagar, så att detta blir nedtecknat för alltid, säger han. Den svenske anfallaren gillar att semestra i Kroatien, och har även varit i pappa Sefiks hemstad Bijelina i Bosnien. - Det var för två tre år sedan. Jag vet inte när jag ska återvända dit, jag föredrar havet, hos min moster. Hon har ett hus på Pag (en kroatisk ö) och jag var där två somrar. Jag var inte där i somras utan reste till Bahamas, Hawaii och Brasilien. Men det var för varmt där, det är skönare på Pag.

Spelar för att vinna

 Zlatan Ibrahimovic har som mål att lämna Kroatien utan förlust, men säger att det inte blir något fegspel. - Vi kommer till Zagreb för att vinna, rättare sagt, vi kommer att spela för att vinna. Jag vet att det räcker med oavgjort, men med den inställningen går det inte att spela. Vi kan inte spela på det beräknande sättet. Fortfarande har inte anfallaren glömt förlusten mot Kroatien i fjol:  - Jag har svårt att smälta det nederlaget. Den där Srna sköt ett grymt mål. Vårt mål underkändes. Utan anledning. Jag spelade inte bra och en av era bevakade varje steg jag tog.  - Jag gillar inte att blicka tillbaka, det som har hänt har hänt. Nu sitter vi i sadeln och det är vi som har fördel. Kroatiske backen Robert Kovac är Zlatans lagkamrat i Juventus, men enligt svensken har de inte snackat mycket om matchen. - Vi är kolleger och spelar för samma förening. Kovac är en underbar människa. Jag anstränger mig för att vara korrekt.  Svensken förnekar att han ska ha något problem med förre lagkamraten Igor Tudor efter en liten incident. - Det har inte någon betydelse, du krockar och svär, men det var inget farligt.

"Jag ska bli bäst"

 Zlatan Ibrahimovic hymlar inte om vart han siktar: - Jag ska bli den bästa spelare i världen. Nu spelar jag i en superklubb, som ska hjälpa mig att bli ännu bättre.  I Italien är han framlyft som kandidat till France Footballs Guldboll - priset till världens bäste. - Jag vet det, men det blir kanske nästa år. Nu är Ronaldinho bättre och kanske har Gerrard gjort sig förtjänt av den. Det finns flera spelare, säger svensken som har en enkel förklaring till varför 2006 blir hans år: - Därför att det är VM. Där kommer allt att bli uppenbart. Vi kan bli världsmästare.  - Under VM 2002 smakade jag på hur det är att vara med på en stor föreställning. I Portugal visade jag upp mig och nu längtar jag till fler sådana tillfällen, säger svensken. Just den längtan kan bli Kroatiens fall om åtta dagar. Översättning: Tonchi Percan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.