Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Jag vill inte att mina barn skulle se mig så”

Foto: NILS PETTER NILSSON
Foto: MICHAEL JANOSZ/ISI/REX/SHUTTERST / MICHAEL JANOSZ/ISI/REX/SHUTTERST REX FEATURES
Foto: LAURENT VU / MPP / BUREAU233 / STELLA PICTURES BUREAU233
Foto: DAVE SHOPLAND/BPI/REX/SHUTTERSTO / DAVE SHOPLAND/BPI/REX/SHUTTERSTO REX FEATURES
Mats Olsson har skrivit Zlatans självbiograf "Jag är fotboll" tillsammans med Zlatan själv. Foto: OLLE SPORRONG
Foto: NIPI / STELLA PICTURES BACKGRID UK
1 / 7

Zlatan Ibrahimovic rörde upp starka känslor under sin tid i landslaget.

Han hyllades för sina cirkuskonster, men möttes även av kritik.

I den nya boken "Jag är fotboll" väljer Zlatan nu att ge sin bild av åren i Blågult och rasismen han har upplevt. 

– Jag fick den där äckliga känslan av att det egentligen inte handlade om vad jag gjorde, utan om vem jag var, säger Ibrahimovic i boken som är skriven av Mats Olsson. 

Det har gått sju år sedan självbiografin "Jag är Zlatan Ibrahimovic" släpptes.  

Boken, som skrevs ihop med David Lagercrantz, väckte enorm uppmärksamhet då anfallsstjärnan bland annat berättade ingående om sin tuffa uppväxt i Rosengård, om sina bråk med tränaren Pep Guardiola i Barcelona och hur han träffade sin partner Helena Seger.  

Det har figurerat siffror på 1,5 miljoner sålda exemplar och branschbedömare har uppskattat att svensken kan ha tjänat 75 miljoner kronor på boken, enligt Veckans Affärer.

Nu kommer uppföljaren om den svenska fotbollsstjärnan, med titeln "Jag är fotboll" av Mats Olsson, som bland annat berättar nya detaljer från svenskens tid i landslaget.  

"Jag var inte välkommen"

Zlatan Ibrahimovic debuterade i landslaget 2001 och blev snabbt den stora superstjärnan både på och vid sidan om planen. Under sina femton år i landslaget varit en nyckelspelare både på VM och EM. 

Men han har också mötts av kritik. 

Straffen som Zlatan Ibrahimovic snodde från Kim Källström i landskampen mot San Marino 2003, fick stor uppmärksamhet. Liksom Zlatans uttalande inför sommarens VM, då han under en presskonferens hävdade att han har kontroll över vem som får jobbet som förbundskapten i det svenska landslaget.

Nu berättar han i boken "Jag är fotboll" att han inte kände sig välkommen i det svenska landslaget till en början.

"Det var väl i samband med det, med all uppmärksamhet jag fick, som folk började säga att jag inte passade in. »Han är inte en lagspelare, han är oslipad, han måste ändra på sig«, och så vidare. Det var då jag började känna att jag inte var välkommen av alla."

Zlatan berättar i boken att han fick höra att han måste lugna ner sig och ta det lugnt. 

"Det skrevs om att jag kom in i laget och styrde och ställde, och jag fick den där äckliga känslan av att det egentligen inte handlade om vad jag gjorde, utan om vem jag var."

"Jag är fotboll" ges ut av Bonnier Fakta Foto: Bonnier Fakta

"Rasismen är ett problem"

Zlatan Ibrahimovic beskriver situationen som rasistisk och utvecklar det hela i boken "Jag är fotboll": 

"Förlorade vi en match var det mitt fel. Spelade vi inte bra var det mitt fel. Budskapet media skickade var att jag inte passade in. När jag tänker på det nu får jag samma äckliga känsla som jag fick då – en känsla som säger att jag inte är välkommen på grund av att jag är Ibrahimović."

Zlatan menar att han då var för ung för att förstå varför han kände som han gjorde, men att läget nu är annorlunda. Men att han fortfarande kan känna samma känsla av att inte vara välkommen på grund av vem han är. 

"Jag hör ju hur folk snackar. Jag hör dem som säger att landslaget är ett bättre lag utan mig, och mitt svar till dem är detta: Var försiktiga med vad ni säger så att ni inte avslöjar ert sanna jag. Det kan bli jobbigt för er, för det här med rasism är ett mycket större problem än vem som spelar eller inte spelar i landslaget. Rasismen är det riktiga problemet."

Zlatan isolerade sig från familjen när han var skadad

Zlatan Ibrahimovic berättar också om den svåra skadan våren 2017. Många trodde att det kunde ha varit slutet på svenskens karriär.

Eftersom det var Zlatans första riktigt allvarliga skada på fotbollsplanen beskriver Ibrahimovic att han kände sig ”hjälplös” och inte visste vad han skulle ta sig till vissa stunder.

– Som person fick det mig att inse att något kan hända mig när som helst. Länge kände jag mig som stålmannen. Ingen kunde bryta ner eller sänka Zlatan. Det jag gör är jag bäst på. Jag är störst och kan göra allt och allt går min väg. Men där (med skadan) svängde allt. Jag tackar för att det hände nu och inte i början av min karriär, säger Zlatan i en intervju med Aftonbladet.

Foto: PETER POWELL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

– Då var jag stålmannen som skulle framåt. Men nu kände jag att stålmannen kanske har lite svaga sidor. Men det gjorde jag inte när jag var yngre. Då var jag unbreakable., 

Under rehabiliteringen valde Zlatan Ibrahimovic att isolera sig från sin familj - sambon Helena Seger och barnen Maximilian och Vincent.

– Agenten och fysion var med mig. Familjen var med första veckan. Jag ville inte att mina barn skulle se mig på det sättet. Det var det första jag sa (efter skadan). Att jag vill kunna spela fotboll med mina barn och leka med dem i trädgården. Göra olika aktiviteter. Inte vara någon som haltar.

"En bra berättare"

Expressens mångårige krönikör Mats Olsson har skrivit boken tillsammans med Zlatan. 

– Jag fick frågan från förlaget för ett par år sedan och sa ja direkt, säger Olsson som träffat Zlatan Ibrahimovic vid flera tillfällen både i Manchester och Los Angeles under skrivprocessen. 

– Det har varit som att trycka på en knapp när jag har träffat Zlatan. Ibland får jag hejda honom för att han inte ska prata för mycket. Zlatan är en väldigt bra berättare, säger han. 

Mats Olsson, som följt hela Zlatans fotbollskarriär på nära håll, säger att han känner igen situationen som Zlatan beskriver i boken.

– Det var väldigt många i fotbolls-Sverige som tyckte att Zlatan tog för stor plats, att han var för kaxig. Om man jämför med hur Fredrik Ljungberg, som var lika kaxiga på sin tid, bedömdes så satte man mycket hårdare åt Zlatan. 

Vänskapen med Henke

När Zlatan Ibrahimovic debuterade i det svenska A-landslaget fick han snabbt en nära relation med Henrik Larsson.

De båda anfallarna hittade varandra både på och utanför fotbollsplanen. 

Zlatan Ibrahimovic och Henrik Larsson i det svenska landslaget. Foto: BJÖRN LINDGREN / © BILDBYRÅN

Zlatan Ibrahimovic beskriver hur Henke Larsson tog honom i sina armar: 

"Det var han som fick mig att känna mig välkommen i landslaget och för det är jag evigt tacksam. Han tog mig i sin famn och lät mig vara den jag är."

Zlatan berättar också att han önskar att han fått mer tid tillsammans med Henrik Larsson och hyllar honom som den bästa svenska spelare han spelat tillsammans med.

"Han är en fantastisk människa utanför planen och en fantastisk spelare på planen."

Mourinho med i boken

Självbiografin "Jag är fotboll" som ges ut av Bonnier Fakta släpps på torsdag, 8 november. 

Boken innehåller också intervjuer med spelare, tränare och vänner som varit med under Zlatans fotbollskarriär, som José Mourinho, Paul Pogba, Patrick Vieira, Roland Andersson, Thierry Henry och Mino Raiola.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!