Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här presenterar Barça Xavi – inför storpublik

Foto: ALBERT GEA / BILDBYRÅN
Foto: FC Barcelona
Foto: FC Barcelona
Foto: FC Barcelona
Foto: Alejandro García / EFE

Xavi, 41, är tillbaka i FC Barcelona.

I dag presenterades han som huvudtränare – inför tusentals åskådare på Camp Nou.

– Jag kommer att kräva mycket av spelarna, säger han till klubbens tv-kanal.

Efter att Ronald Koeman fick sparken nämndes Xavi omgående som huvudkandidat till att ta över jobbet som huvudtränare. Klubbikonen, som hade ett gällande kontrakt i Qatar med klubben Al Sadd, betalade 25 miljoner kronor ”ur egen ficka” för att få återvända till Katalonien.

Nu har Barcelona presenterat honom och arbetet med att få ordning på det stjärnfyllda laget kan börja. På måndagen samlades tusentals supportrar inne på jättearenan Camp Nou för att välkomna klubbikonen.

– Det är en dröm som blir verklighet. När jag lämnade 2015 drömde jag om att komma tillbaka, nu får jag ett stort ansvar men är väldigt entusiastisk. Vi måste jobba hårt och nu vill jag bara köra i gång. Barcelona är mitt hem, säger han till klubbens tv-kanal.

Foto: Alejandro García / EFE

”Det är en fördel”

Xavi är en de största namnen i FC Barcelonas historia. Mittfältaren debuterade i A-laget 1998 och gjorde sedan 767 matcher fram till 2015, innan han avslutade i Al Sadd där han senare blev tränare. Han vann åtta spanska ligatitlar och blev Champions League-mästare fyra gånger. 41-åringen har också vunnit två EM och ett VM med Spanien.

– Jag kommer att kräva mycket av spelarna, men jag kommer också att hjälpa dem. Det är en fördel att jag redan känner (Marc-André) ter Stegen, (Gerard) Piqué, Busi (Sergio Busquets) och (Sergi) Roberto. Jag vet hur jag kan sätta press och motivera dem och vilka som är deras eventuella svagheter, säger han till klubbens tv-kanal.

Så ska laget spela

Den nye tränaren lär inte bjuda på några stora överraskningar när det gäller hur laget kommer att spela under hans ledning. 

– Mitt DNA har inte förändrats. Vi ska visa vem som bestämmer, ha bollen och skapa chanser, vara ett intensivt Barcelona, säger Xavi.

– Det är en fördel att jag kan klubben och allt runt den. Nu måste vi alla jobba åt samma håll så att Barca återigen kan vara med och slåss om titlar.

Landslagsstjärnan Fridolina Rolfö om livet i Barcelona

Fridolina Rolfö om tiden i Barcelona hittills

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.