Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Wengers förslag – ändra offsideregeln

Hur är livet som VAR-domare? Sportklubben testar på.
Wenger kan sitta inne på svaret på 10 000-kronors-frågan.
Foto: CRAIG ZADOROZNYJ / CRAIG ZADOROZNYJ / PRO SPORTS I DPPI AGENCE DE PR
Arséne Wenger
Foto: OCEANE COLSON / IMAGO IMAGES / PANORAMIC WWW.IMAGO-IMAGES.DE
Foto: JAVIER GARCIA/BPI/SHUTTERSTOCK / JAVIER GARCIA/BPI/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

VAR-systemet i Premier League har vållat en hel del debatt. 

Nu presenterar den tidigare Arsenaltränaren, Arsène Wenger, en lösning på den värsta problematiken. 

– Det skulle reda ut saker och ting, säger han enligt Sky Sports. 

Att VAR:s intåg i Premier League inte varit en succé vet nog de flesta om vid det här laget. Kritiken har varit massiv och den har kommit från alla håll och kanter, samtidigt som de flesta förslagen på hur man bäst löser problematiken har handlat i att man bör lägga VAR-systemet på is under ett par säsonger, alternativt slänga ner det i en källare, låsa den och kasta bort nyckeln. För gott. 

En stor del till varför kritiken varit så massiv i Premier League handlar om offsideavblåsningarna, som före VAR hade över 95 procents korrekthet, men som efter VAR slutat med att i princip allt blivit rätt, med följd att sporten blivit mycket tråkigare att följa. Bland annat kallade Sky Sports-experten Gary Neville systemet för ”bisarrt”. 

Lösningen – ändra offsideregeln

Arsène Wenger, chef över global utveckling på Fifa, tidigare tränare i Arsenal presenterade i en intervju med Sky Sports en vad han tror, skulle vara en fungerande lösning – ändra offsideregeln. 

– Du skulle inte vara offside om någon del av kroppen som kan göra mål är linje med den siste försvarande spelaren. Det skulle reda ut saker och ting så att man inte längre behöver ta beslut om millimeter och om en liten del av anfallaren är på fel sida om offsidelinjen, säger Wenger. 

I klartext skulle det innebära att offsideregeln luckras upp från den nuvarande, mer strikta tolkningen och i stället blir mer generös mot anfallande spelare. Fransmannen hoppas att hans lösning ska kunna hinna implementeras före sommarens EM-slutspel, skriver Sky. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.