Waris otroliga resa - dundersuccé på 3 år

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Waris Majeed har all anledning att le - efter sin supersäsong med Häcken i allsvenskan belönas han nu med GT:s Kristallkulan. Ett givet val tycker juryn.
Foto: Jan Wiriden

GÖTEBORG. Snacka om sannsaga.

För tre och ett halvt år sedan spelade han i Gothia Cup och var en talang bland många andra. I år har han vunnit skytteligan och varit allsvenskans hetaste spelare.

Nu får Waris Majeed, 21, GT:s Kristallkulan som bäste västsvenska fotbollsspelare 2012.

Vi ska komma ihåg att Waris Majeed fortfarande är en väldigt ung man. Under tre år har hans utveckling i Häcken varit närmast sensationell. En försiktig start 2010, en fantastisk försäsong 2011 blev sedan till ett skadefyllt och ojämnt allsvenskt år - där alla dock såg talangen, såg vilken fotbollsdiamant han hade potential att bli.

2012 hände allt på en gång. Explosionen i årets allsvenska har tagit hela Sverige med storm. Men även hemma i Ghana håller han på att bli ett namn och för varje samling kommer han allt närmare en plats i startelvan i det västafrikanska landets landslag.

Dessutom har en lång rad agenter och europeiska toppklubbar hört av sig till Häckens sportchef Sonny Karlsson. I somras fick de nobben. Men i längden gick det naturligtvis inte att hålla emot.

Tiden i Häcken är över

I dagarna har Waris varit på besök hos Spartak Moskva i Ryssland. Läkarundersökningen är gjord, kontraktet är signat och tiden i Sverige och Häcken är förbi - för den här gången.

- Jag utesluter inte att jag spelar i Häcken igen i framtiden, säger Waris Majeed. Men det är omöjligt att säga vad Gud har för planer för min framtid.

Det är hursomhelst inget snack om att Waris trivts i Häcken, med lagkompisarna, ledarna och all annan personal.

- Häcken är som en familj, säger han. Vi har skoj på träningar och jag ser fram emot träningen varje dag.

Han hyllar också sin tränare sedan drygt tre år, Peter Gerhardsson.

- Peter har en väldigt stor del i min utveckling. Han är en tränare som ser dig som en hel människa, han inser att du måste må bra som människa för att prestera på fotbollsplanen.

"Fått vänner för livet i Göteborg"

- Han har blivit som en pappa för mig. Och lagkompisarna är mina bröder. Jag har fått vänner för livet här i Göteborg. Många av dem kommer jag att fortsätta hålla kontakten med och jag kommer att återvända hit och hälsa på, komma hit på semester.

Waris Majeed föddes i Tamale i Ghana 1991. Han beskriver sin uppväxt som "inte fattig, inte rik". Han har en stor släkt och hälsar på sin familj åtminstone två gånger om året.

- Men de har aldrig varit här på grund av strul med visum. Det är synd för det finns mycket här jag skulle vilja visa dem, många jag hade velat att de fått träffa.

I Göteborg har Waris bott i en tvåa på Hisingen, granne med Dominic Chatto och hans hustru Joy Sunday.

- Chatto är den jag umgås mest med, men ofta håller jag mig för mig själv. Efter träningarna brukar jag mest sova och kolla på filmer på tv. Jag är inte så ofta ute på stan, det brukar mest bli när jag köper kläder och sådant.

- Jag är aldrig ute och festar på egen hand.

Waris är djupt troende muslim. Han besöker moskén på Hisingen varje fredag, ber varje dag, alltid före matcherna och tackar Gud för alla mål han gör.

- Gud är inblandad i allt som sker. Jag har Gud att tacka för mitt liv, för min karriär.

På grund av sin religion dricker 21-åringen heller ingen alkohol, har aldrig smakat en droppe och har ingen längtan efter att göra det.

- Jag har sett människor göra dumma saker när de druckit alkohol. Jag vill inte göra dumma saker, det är också ett skäl till att jag låter bli.

Känner till problemen i Ryssland

Under hösten har svensk fotboll genomfört kampanjen "Ge rasismen rött kort". Waris ställer sig så klart bakom initiativet, men säger själv att han aldrig stött på rasism i samband med sin fotboll eller i det svenska samhället.

- Det har aldrig varit några problem för mig. Men jag vet ju att det förekommer rasism. Jag vet andra som drabbats.

När han nu flyttar till den ryska ligan, är det med vetskapen om att problemen med rasismen på plan och på läktarna där är mer utbrett, att färgade människor också kan drabbas av rasismens fula tryne i sin vardag.

- Jag åker dit för att spela min fotboll, sedan kommer jag att vara i min lägenhet och umgås med mina vänner. Jag är inte en person som söker trubbel och tror inte jag kommer att hamna i några sådana situationer.

Hur ser du på din egen utveckling som fotbollsspelare?

- Jag har tagit kliv varje år och jag har tagit chansen när jag fått den. Men jag är ung och tror jag kan bli mycket bättre i framtiden än vad jag är i dag.

- Jag sköter min träning, kör extra på egen hand och jag försöker sköta min kropp på alla andra sätt också, sover mycket och tänker på vad jag äter.

Drömmer om Champions League

- Och jag ser inte Spartak som någon slutstation. Jag har gott självförtroende och hoppas jag kan gå vidare till ännu större klubbar i framitiden. Jag hoppas få visa vad jag kan i Champions League med min ryska klubb.

När GT:s jury hade möte och utsåg årets vinnare av Kristallkulan, var diskussionen som vanligt het och givande. Att valet föll på Waris till slut kändes dock helt självklart.

- Jag har förstått att många legendariska spelare fått priset tidigare, säger Waris. Jag vill säga tack till er som utsett mig och tycker att jag är värd "the crystal ball".

- Jag är stolt, tacksam och glad!

Waris Majeed

Ålder: 21 (född 19 september 1991).

Kommer från: Ghana.

Födelsestad: Tamale, en stad ungefär lika stor som Göteborg.

Mammas jobb: Säljer parfymer på en marknad i Tamale.

Pappas jobb: Svetsare.

Religion: Islam.

Upptäcktes: 2009 när han spelade med brittiska Hartpury College i Gothia Cup.

Debuterade i allsvenskan: 30 mars 2010, då han byttes in i den 78:e minuten mot Trelleborg (4-2).

Allsvenska matcher/mål/assist 2010: 10/0/0.

Allsvenska matcher/mål/assist 2011: 16/3/3.

Allsvenska matcher/mål/assist 2012: 29/23/9.

Fotbollsförebilder: Javier Hernandez (Manchester United), Sergio Agüero (Manchester City).

Landskamper: 4.

Musiksmak: Afrikansk musik. Tränaren Peter Gerhardsson har - utan att lyckas - försökt lära honom att tycka om Eldkvarn.


3 röster om Waris:

Peter Gerhardsson, tränare:

Han har naturligtvis spetskvaliteter i sin snabbhet och i år har han utvecklat sin förmåga att komma till avslut. Waris är också väldigt ambitiös och målmedveten. Han kör alltid extraträning på egen hand när vi är färdiga med de ordinarie passen. Jag tror dessutom Häcken varit en väldigt bra miljö för honom, han är en känslomänniska och här har han tillåtits att vara det.

Christoffer Källqvist, målvakt:

I år har han blivit mycket lugnare i sina avslut, är överhuvudtaget mer komplett som spelare. Nu tittar han upp och placerar bollarna, hinner vänta ut målvakten. Tidigare gick han bara på kraft. Sedan är hans speed naturligtvis viktig också. Men han har ju aldrig lyckats göra mål på mig, haha...

Sonny Karlsson, sportchef:

Waris har tagit stora kliv som fotbollsspelare i år. Numera är han inte bara snabb och målfarlig. Han börjar bli helt komplett, vi får inte glömma att han utöver sina 23 mål också har passat till nio stycken. Och trots att han varit klar för Spartak Moskva i en månad har han fortsatt att prestera. Sedan är han en förbaskat go kille dessutom.


JURYN

Ralf Edström - legendarisk spelare, expertkommentator i radio.

Anders Frisk - domarprofil.

Lars-Åke Björk - före detta Uefa-delegat och ordförande i Uefas domarkommitté.

Matts Olsson - fotbollsskribent på GT.

Kjell-Ove Andersson - fotbollsskribent på GT

Tore Lund - fotbollsskribent på GT.

Björn Lindsten - GT:s sportchef.

Åke Zetterström - juryns ständige sekretare, före detta hockey- och fotbollsskribent på GT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.