Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det är sånt man ska polisanmäla”

Zlatan Ibrahimovic i landslaget.Foto: NILS PETTER NILSSON

Olof Lundh berättar i sin nya bok hur Zlatan Ibrahimovic tryckte ner andra spelare under sin tid i landslaget.  

En landslagsledare som Aftonbladet pratat med bekräftar Lundhs bild – och använder starka ord när han beskriver hur Ibrahimovic betedde sig. 

– Det var vuxenmobbning på hög nivå. Det här är något man i stort sett ska polisanmäla, säger personen till Aftonbladet.

– Jag har av en helt annan uppfattning, säger den tidigare landslagschefen Lars Richt. 

Under tisdagen publicerade SportExpressen flera utdrag ur fotbollsjournalisten Olof Lundhs nya bok ”Landslaget enligt Lundh”, där spelare och ledare vittnar om hur Zlatan Ibrahimovic skällde ut och tryckte ner andra spelare i landslaget. 

Boken tar bland annat upp en utskällning av Oscar Lewicki.

”'Det var bland det värsta jag varit med om och ingen vågade riktigt gå emellan heller, varken ledare eller spelare. Och det pågick länge. En av de äldre ledarna gick till och med ut och stängde dörren efter sig. Jag ångrar mig fortfarande, men jag vågade inte säga något”, säger en person som var med i det svenska omklädningsrummet. 

Även Rasmus Elm ska ha drabbats.

– Zlatan var fruktansvärt hård mot Rasmus (Elm) och bröt ner honom, säger en spelare i boken. 

Zlatan i landslaget: ”Vuxenmobbing”

Nu har Aftonbladet talat med en ”en mångårig landslagsledare” som bekräftar uppgifterna i Olof Lundhs bok, och ger även sin bild av hur Zlatan Ibrahimovic behandlade andra spelare. 

– Det var vuxenmobbning på hög nivå. Det här är något man i stort sett ska polisanmäla. Det var hemskt, säger ledaren till tidningen. 

– Anmäler man inte personer för mobbning och trakasserier? Om det är varje samling, tio dagar på raken varje månad... är det inte mobbning? Anmäler man inte folk för sånt?

Personen tror att landslagets prestationer försämrades på grund av Zlatans beteende. 

– Ja, det tror jag. Om Zlatan är 50 procent bättre än den näst bäste spelaren men övriga tio tappar 10 procent var på grund av rädslan att göra bort sig inför honom så har vi tappat 100 procent där. Kolla resultaten sedan han slutade – vi gör det bättre nu. Men skulle du fråga mig vem som är Sveriges bäste fotbollsspelare genom tiderna så säger jag fortfarande Zlatan. 

Förbundet svarar

Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson hälsar att han vill fokusera på damlandslagets EM-kvalmatch mot Island. 

”I dag och i kväll, oavsett resultat, kommer jag att lägga all tid på vårt landslag som spelar årets viktigaste match. Jag utgår ifrån att det även medialt är en prioriterad fråga. Nu vidare i nytt möte”, skriver Nilsson i ett sms. 

Här kan du läsa hur Lars Richt, som var landslagschef mellan 1998-2018, svarar på anklagelserna.

Målsuccé direkt för Zlatan i Serie A – nära hattrick

Svensken gjorde två mål för Milan i premiären

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.