Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Vore fantastiskt om Zlatan kom till Kina"

Sven-Göran Eriksson: "Det är logiskt om Håkan Ericsson tar över landslaget."Foto: Andreas Andersson
Foto: Icon Sport

Kina har börjat storsatsa på fotboll.

Januarifönstrets tre dyraste spelare köptes alla av kinesiska klubbar.

Nästa steg mot att bli en fotbollsliga att verkligen räkna med: Att en riktig superstjärna anländer.

– Det skulle vara fantastiskt för fotbollen i Kina om en spelare som Zlatan kommer, säger Sven-Göran Eriksson.

Kinesiska klubbar börjar bli en faktor som påverkar den absoluta toppfotbollen. Under vinterns transferfönster köptes de tre dyraste spelarna av kinesiska klubbar: Sjachtar Donetsks brasilianare Alex Teixeira valde Jiangsu Suning trots intresse från Premier League-klubbar, Atlético Madrid-floppen Jackson Martínez såldes till Guangzhou Evergrande och Ramires lämnade Chelseas bänk för samma lag som Teixeira.

Sven-Göran Eriksson är i dag tränare för Shanghai SIPG FC och har varit tränare för kinesiska klubbar sedan sommaren 2013.

- Ligan blir bättre och bättre för varje säsong. Det kommer in utländska spelare med god kvalitet varje år och de stora lagen slåss om de bra kinesiska spelarna varje år.

Jämför med Premier Leagues utveckling

Eriksson tror att den kinesiska ligan kommer utmana dagens största ligor i framtiden.

- Jag minns… 90-talet i Italien. Toppklubbarna i Italien då hade mer pengar än nån annan klubb i Europa, dit ville alla bra fotbollsspelare gå, ligan var ju jättebra då. Sen runt 2000, då kom en ny förändring, Premier League blev världens mest åtråvärda liga att spela med tanke på pengar och avtal.

– Nu, 2016, verkar Kina ta över. Kinesiska toppklubbar kan i dag hävda sig när det kommer till övergångssummor mot de största klubbarna i Europa i dag. Det är viktigt att förstå att det inte bara är stora, namnkunniga stjärnor som gäller för klubbarna här utan det läggs stora pengar på egen ungdomsverksamhet. 

Hittills har dock ingen av världens absolut största stjärnor valt att gå till någon kinesisk klubb. Men Eriksson tror att det kan hända snart.

– Namn som Lionel Messi, Ronaldo och Rooney, ja det kommer nog att hända ganska snart att den digniteten av spelare går till en stor kinesisk klubb.

Daily Mail har skrivit att ni vill ha Wayne Rooney, vi får se om det slår in?

- Vem vill inte ha Rooney?

- Sen misstänker jag dock starkt att han inte vill lämna Manchester United för tillfället i alla fall.

Vad skulle det betyda för kinesiska ligan om en spelare som Zlatan skulle avrunda karriären i Kina?

– Det skulle vara fantastiskt för fotbollen i Kina om en spelare som Zlatan kommer.

Värvningshysterin fick konsekvens för Hysén

Erikssons nuvarande lag vann nyligen den sista kvalmatchen för att ta sig till asiatiska Champions League. Och även de var i värvningstagen i vintras: De genomförde transferfönstrets femte dyraste värvning när de hämtade in brasilianaren Elkeson för över 150 miljoner kronor.

Detta fick konsekvenser för en annan svensk: Tobias Hysén.

- Så här, dels tror jag att han verkligen ville flytta hem till IFK och till Göteborg. Sedan föll det sig väldigt naturligt att den dagen vi tog Elkeson… ja, då var vi tvungna att göra någonting. Det var en av lösningarna (att låta Hysén gå).

Hur tog Hysén och ni det här?

- Det är “no hard feelings at all”. Vi är vänner. 

Utvecklingen fortsätter

Eriksson tror att vi kommer fortsätta att överraskas av Kinas utveckling.

- Det jag har upplevt här i Kina sista åren är bara början, Kina kommer bli en stornation i fotboll, på klubbnivå kommer det gå fortare, sen landslag, ja vänta kanske tio år innan de är en stormakt på landslagsnivå. Intresset är stort, det växer för varje dag. Fotbollsskolor öppnas överallt i landet.

- Det här är dock inget som kommer gå att riva av på en natt. Och det här är behövligt, gräsrotsfotbollen i Kina har inte varit bra, för få har fått chansen att spela fotboll. Men nu kommer det med stormsteg.

Tror inte han blir svensk förbundskapten

Efter att Erik Hamrén annonserade att han ska lämna sitt förbundskaptensuppdrag efter EM i sommar har det börjat spekuleras kring vem som kan bli hans ersättare. Som vanligt är Erikssons namn ett som nämns. Han själv tror dock inte att han kommer kontaktas av förbundet.

- Haha, det har jag inte tänkt på. Jag tror inte att de ringer heller. Jag tror att de har ett antal kandidater som de anser är jättebra redan på hemmaplan.

Däremot har Eriksson några förslag på andra som han tror skulle vara lyckosamma på posten som svensk förbundskapten.

- En idé är Håkan Ericsson som vann U21-EM. Det vore logiskt att tänka sig att han tar över. Men om det kommer att hända, om han passar, det vet jag inte i detalj. Men logiken säger, har du en inom förbundet som gjort succé, ja då borde det falla sig naturligt. 

- Men förbundet har säkert många alternativ. Henke Larsson känner jag, det är en kanonkille och han gör bra ifrån sig som tränare.

Vad som väntar i hans Erikssons egen framtid vet han inte helt säkert. Men drivet över att vara fotbollstränare är fortfarande stort.

- Jag har kontrakt till 31 december 2016. Klubben har uttryckt önskemål att förlänga men vi har inte kommit så långt ännu. Rent spontant skulle jag gärna stanna kvar, jag stormtrivs. Jag kan inte ha det bättre.

Du brinner för fotbollen lika mycket nu som i början av karriären?

– Absolut, brinner man inte för det här jobbet ska man sluta.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.