Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

VM-spelaren Cheick Tioté död efter kollaps

Cheick Tioté är död. Foto: / Action Images / BILDBYRÅN
Foto: / REUTERS / BILDBYRÅN
Foto: ZP / ALL OVER PRESS ZUMA PRESS
Foto: GAVIN BARKER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÃÖN

Den ivorianska mittfältaren Chieck Tioté är död.

Han kollapsade på en träning med sitt lag Beijing Enterprises och avled senare på sjukhus.  

Chieck Tioté blev 30 år gammal och sörjs nu av en hel fotbollsvärld:

– Tioté var en fantastisk spelare. Naturligtvis minns vi honom både som person och spelare, säger Tord Grip, tidigare assisterande förbundskapten för Elfenbenskusten. 

 

Efter många framgångsrika år i engelska Newcastle United så flyttade Cheick Tioté till kinesiska Beijing Enterprises i januari i år. Han debuterade omgående och hann med 11 matcher för klubben. 

På måndagen så kollapsade Tioté under en träning med sitt lag. Han fördes akut till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda. Ivorianen avled endast 30 år gammal, detta enligt Daily Mail, Daily Mirror och Sky Sports. 

"Det är med stor sorg jag kan bekräfta att Cheick Tioté gick bort efter att ha kollapsat under en träning med Beijing Enterprises tidigare i dag. I nuläget kan vi inte säga så mycket mer och vi ber om att hans familjs privatliv respekteras under denna svåra tid. Vi ber er om era böner, säger en representant till Tioté enligt BBC:s Richard Conway.  

Enligt The Guardians Ed Aarons så skulle Tioté bli pappa i veckan. 

https://twitter.com/ed_aarons/status/871756808846749697

Nu sörjs han av bland andra sina gamla klubbkamrater i Newcastle, Demba Ba och Stephen Harper. 

https://twitter.com/steveharper37/status/871752732507602945?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=https%3A%2F%2Fklara.xpr.dex.nu%2Fhttps://twitter.com/dembabafoot/status/871748009347952641

Manchester Citys Vincent Kompany och Tioté spelade tillsammans i Anderlecht. 

https://twitter.com/VincentKompany/status/871757607727501313

Tioté blev en favorit i Newcastle

Efter att han spelat i Holland så värvades Cheick Tioté till Newcastle 2010, där fick han sitt stora genombrott på fotbollsscenen. Han gjorde sitt ett namn som en stenhård defensiv innermittfältare som var duktig på att täcka stora ytor. Tioté var ingen stor målgörare, men hans fullträff mot Arsenal den 5 februari 2011 är fortfarande väl ihågkommet. Newcastle låg under med 0-4 i halvtid, men stod för en urstark upphämtning där Tioté fixade 4-4 med en stenhård volley i slutsekunderna. 

Efter att ha varit en tongivande spelare i flera år för klubben så tappade han sin plats i laget säsongen 2015-16. Efter att han ryktats vara på väg bort ett bra tag så lämnade han Newcastle för Kina under vinterfönstret 2017.

Tioté tränades av "Svennis"

Tioté hann under sin karriär med 52 landskamper för Elfenbenskusten. Debuten kom 2009 och under Sven-Göran Erikssons ledning startade Tioté samtliga tre gruppspelsmatcher på VM i Sydafrika 2010. Hans största framgång i landslaget kom 2015 då han vann Afrikanska mästerskapet med Elfenbenskusten. 

Tord Grip, som var assisterande tränare till Elfenbenskusten under VM i Sydafrika, minns tiden med värme. När han nås av beskedet att Chieck Tioté har avlidit tar han det hårt. 

– Herregud, det är otroligt tråkigt att höra, säger Tord Grip och fortsätter: 

– Tioté var en fantastisk spelare som sedan gick till Newcastle där han gjorde väldigt bra ifrån sig. Naturligtvis minns vi honom både som person och spelare. Jag kommer ihåg alla spelarna från tiden med Elfenbenskusten, hela laget var bara en stor glädje, säger Tord Grip.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!