Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

VM kan stoppas efter ny rapport

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: LINNEA RHEBORG / BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Fotbolls-VM 2022 kan stoppas.

Det hävdar en ny rapport som slagit ner som en bomb i de brittiska medierna. 

För sju år sedan utsåg Fifa en av sina mest kontroversiella mästerskapsvärdar någonsin. Qatar kommer att få anordna 2022 års VM i fotboll för herrar.

Men direkt efter att rösterna räknats och Qatar fått arrangörskapet började kritikerna göra sig högljudda. Den franska tidningen France Football påstod att Qatar hade mutat till sig mästerskapet. Brittiska Sunday Times har presenterat liknande uppgifter.

VM i Qatar i fara

Och nu har en ny rapport publicerats som påstår Qatar att riskerar att bli fråntaget mästerskapet. Rapporten är skriven av konsultbolaget Cornerstone Global. De hävdar att Qatar försatts i en politisk kris efter att länder som Saudiarabien, Bahrain, Egypten och Förenade Arabemiraten brutit alla band till landet. Situationen i landet är allmänt instabil, menar de. 

"Det här innebär en förhöjd risk för att alla som jobbar med eller som försöker få avtal som rör infrastrukturen till VM 2002. De riskerar att bli utan betalning och utan möjlighet att se sina kontrakt uppfyllda", skriver Cornerstone Global i rapporten. 

 "Det är helt klart möjligt att turneringen inte kommer att hållas i Qatar."

Slår tillbaka

De styrande i Qatar ger dock inte mycket för Cornerstone Globals slutsatser. 

"Det är ett skrattretande uppenbart försök att skapa tvivel kring mästerskapet och försöka skapa motstånd bland qatarierna och oro bland utländska investerare och invånare. Det finns absolut ingen risk att nåt ska hända med Mellanösterns första VM", skriver Qatar i ett uttalande enligt The Independent.  

VM i Qatar har även fått kritik för hur arenaarbetarna behandlas av Qatars byggherrar. Enligt vissa uppgifter har sammanlagt tusentals arbetare fått sätta till liv under byggena. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.