Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

VM-hjälten Carlos Alberto Torres är död

Carlos Alberto Torres är död. Foto: Felipe Dana / AP
Foto: Antonio Lacerda / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: Silvia Izquierdo / AP

Carlos Alberto Torres, som var lagkapten i det brasilianska lag som vann VM-guld 1970, har dött.

Fotbollslegendaren dog av en hjärtattack, 72 år gammal, enligt O Globo.

Carlos Alberto Torres var högerback, och av många ansedd som en av de bästa försvarsspelarna genom tiderna. När Fifa 1998 tog ut seklets drömelva fick Carlos Alberto fyra backplatserna.

Han var kapten och ledare i det klassiska brasselaget som vann VM 1970.

När VM gick i Brasilien 2014 var han en av "ambassadörerna" för turneringen, tillsammans med bland andra Ronaldo, Bebeto och Marta.

På tisdagen dog han, 72 år gammal, av en hjärtattack, enligt O Globo. Han dog hemma i Rio de Janeiro. I slutet av sitt liv jobbade han som kommentator i brasiliansk tv.

Han inledde sin karriär i Fluminense, och spelade även i Santos innan han lämnade brasilianska ligan för New York Cosmos. Där spelade han med sin vän Pelé. Sista matchen spelade han 1982, en uppvisningsmatch mellan New York och moderklubben Fluminense.

Gjorde tidernas mål

Carlos Alberto är kanske mest känd för det mål han gjorde i VM-finalen 1970. Brasilien vann en utklassningsseger med 4–1, och Carlos Alberto gjorde det sista målet, som har kallats det vackraste målet som någonsin gjorts.

"Ett nästan telepatiskt lagarbete, som symboliserar undret hos en unik samling spelare", skriver BBC om det klassiska målet.

Det var Tostao som inledde anfallet. Bollen passerade åtta av de tio utespelarna, innan Carlos Alberto satte den i målet med ett skott i krysset.

– Jag minns tydligt allt som hände vid målet. Vi kände på oss innan matchen att det skulle kunna hända, eftersom vi visste hur Italien spelade. De använde man-man-taktik på mittfältet och följde våra anfallare, har Carlos Alberto berättat.

Efter dödsbeskedet var många fotbollsprofiler snabba på sociala medier med att uttrycka sin sorg.

Rosengårdspelaren Marta skriver "Vila i frid" med en bild där hon står tillsammans med Carlos Alberto.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!