Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

VM 94-hjältarnas sorg efter Ingessons död

Klas Ingesson har avlidit i cancer, 46 år gammal.

De forna landslagskamraterna från VM-succén 1994 har drabbats av sorg.

– Det var en spelare som aldrig vek ner sig, säger Patrik Andersson.

– Det här är fruktansvärt, säger Håkan Mild.

Klas Ingesson var en av hjältarna bakom bragden i USA-VM 1994, när det svenska fotbollslandslaget lyckades ta ett brons.

– Under 90-talet var han en spelare som banade väg för andra svenskar. Det var en spelare som aldrig vek ner sig, säger backlegenden Patrik Andersson och fortsätter:

– Jag blev helt tagen på sängen här. Mina tankar går till hans familj. Klas var en kille som aldrig vek ner sig men nu tvingades han tyvärr göra det.

Andersson har haft begränsad kontakt med Ingesson de senaste åren.

– Jag har mest följt honom via medierna. Man förstod att det var ganska illa när han klev av från Elfsborg och inte var med här vid match. Men det kom ändå överraskande. Han har gått en lång hård kamp men det var ändå inte helt väntat, säger han.

"Fruktansvärt"

Mittfältskollegan Håkan Mild är märkbart tagen av dödsfallet.

– Det här är fruktansvärt, han har kämpat så otroligt. Jag har inte pratat med honom under senaste tiden här, men vi har haft sms-kontakt, säger han.

Hur kommer du minnas honom?

– Som den kämpe han är. Han var så positiv och såg möjligheter i allt. Det fanns inga hinder för honom – om det så gällde motstånd på fotbollsplanen eller sjukdomen. Det har han visat från dag ett. Han bemästrade ju sjukdomen så länge, en vanlig människa hade nog inte klarat av att kämpa så länge.

– Det tar en mycket hårt. Nu när det väl sker så känns det bara overkligt.

Landslagskollegan Jan Eriksson överraskades av händelsen.

– Det är svårt att prata om det eftersom det naturligtvis är fruktansvärt. Jag har förstått att han var dålig och löpte en högre risk med den sjukdomen. Men det var ändå ingenting som jag förväntade mig. Det var en fantastisk kille. Tankarna går naturligtvis till familjen. Det är de som har jobbigast, säger han.

"Försökte vara sitt vanliga jag"

Teddy Lučić pratade med Klas Ingesson senast i somras och säger att beskedet om hans död kommer som en chock, trots sjukdomen.
– När man pratade med honom så märkte man inte så jättemycket av det, han försökte vara sitt vanliga jag och fokusera på annat, säger Lučić.
Han minns Ingesson som krävande gentemot lagkamraterna, han ville alltid få ut hundra av alla.
– Det var det som utmärkte honom som kapten framför allt. Han var på allihopa, det spelade ingen roll om det var någon som var okänd eller en superstjärna.
Men en annan sida som Teddy Lučić berättar om är hur Ingesson hjälpte honom att komma in i gruppen och tog hand om honom under hans första turnering med landslaget.
– Han var väl en av de som tog sig an en direkt. Han visste hur viktigt det var att man skulle må bra för att prestera som ny, säger han.

Thomas Ravelli, målvakt i 94-laget, kämpar för att smälta beskedet.

– Det är så svårt att ta in just nu, jag har inte förstått det än. Att en människa rycks bort utan att ha fått göra klart sitt livsverk. Han ville verkligen leda Elfsborg och brann för det, men fick inte göra det färdigt. Det är oerhört ledsamt. Mina tankar går till hans familj, de har det allra svårast just nu, säger han.

"Alltid funnits där för varandra"

Stefan Schwarz fick beskedet via SportExpressen.se.

– När jag vaknade och slog på telefonen såg jag ditt sms om att Klas gått bort. Usch, det var alldeles för tidigt för honom. Han hade fortfarande så mycket positivt att ge den här världen. Han har tillfört så mycket både som spelare och ledare men främst som människa, säger Schwarz.

– Vi har tillbringat så mycket tid tillsammans och det finns så många fina minnen. Även om vi inte haft daglig kontakt så har vi alltid funnits där för varandra. Även om det här är både sorgligt, ledsamt och tragiskt så får jag alltid ett leende på läpparna varje gång jag tänker på Klas. Han var alltid en positiv och fin människa.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.