Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

VM 94-hjältarna blåsta på pengar

Fotbollskollet på Hammaren IP i Mariefred, som arrangeras av verksamheten "ViLirare".
Foto: ANEL AVDIC.
Anders Limpar.
Foto: YESSICA THOR / STELLA PICTURES YESSICA THOR
Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURES DAVID SICA
Klas Ingesson.
Foto: BJÖRN LUNDBERG
Foto: / BILDBYRÅN HB

Matchen skulle vara en hyllning till bronslaget från 1994 och en möjlighet att hedra Klas Ingesson.

Men i stället blev VM-hjältarna blåsta på pengar, enligt Anders Limpar.

– Han drog med alla pengar själv, säger Limpar om arrangören.

Den gamle fotbollsstjärnan Anders Limpar har för dagen tagit sig ut till Hammarens IP i Mariefred för att träffa ett gäng förväntansfulla ungdomar. Fotbollskollo står på schemat. Kollot arrangeras av verksamheten Vi Lirare, som startades 2014 av Viasatprofilen Bosse Petersson.

Tillsammans med Strängnäs kommun och IFK Mariefred har man skapat ett kollo som riktar sig till fotbollsintresserade flickor och pojkar. Totalt har ett femtiotal ungdomar samlats.

Anders Limpar är en av fem instruktörer på plats. Även före detta United-spelaren Bojan Djordjic, Kopparbergs/Göteborgs Lisa Ek, förre förbundskaptenen Tommy Söderberg och gamle storstjärnan Conny Torstensson finns på plats för att vägleda ungdomarna på Hammaren IP.

Vi Lirares instruktörer: Conny Torstensson, Bosse Pettersson, Anders Limpar och Bojan Djordjic.
Foto: ANEL AVDIC

Anders Limpar, 51, trivs i solen.

– Det bästa med kollot är mixen. Vi har ungdomar som aldrig har spelat fotboll, sedan har vi också ett gäng som tränar flera gånger i veckan. Alla tycker att det är roligt, det är nog det viktigaste. Jag är jättenöjd, säger Limpar.

Hyllningsmatch i Örebro

I oktober 2016 spelades en hyllningsmatch på Behrn arena i Örebro. Sveriges hjältar från VM 1994 skulle spela en repris på bronsmatchen mot Bulgarien. Matchen sågs även som en möjlighet att hedra Klas Ingesson, som dog 2014.

– Matchen var fin i sig. Det var roligt att träffa alla, trots att vi ställde upp med ”B-laget”, säger Limpar och syftar på att Kennet Andersson, Tomas Brolin och Martin Dahlin och några till inte kunde vara på plats.

Men efterspelet blev inte vad Anders Limpar och vad de andra VM-hjältarna tänkt sig. I stället känner de sig blåsta på pengar av arrangörerna. Intäkterna skulle spelarna skänka till välgörenhet, men det fick de aldrig möjlighet till.

– Det var väldigt dåligt organiserat av en kille som var mer ute efter att tjäna pengar än att hylla "Klasse". Han har först och främst inte gjort rätt för sig till alla som var med där. Han har gjort det för egen vinning, säger Limpar. 

– Det skulle vara en stor grej och spelas på Friends arena, där vi skulle hylla Klas Ingesson och Trifon Ivanov, som också gått bort. Inte att han skulle tjäna pengar på en match i Örebro och sedan sticka och inte höra av sig. Han drog bara och har inte hört av sig.

"Surt att han drog med alla pengar"

Anders Limpar samlar sig för en sekund, innan han fortsätter:

– Det var många av våra grabbar som inte kunde komma, som till exempel Martin Dahlin, Tomas Brolin och Kennet Andersson. De kunde inte just då, för att den här killen hade satt upp ett datum när ingen kunde. Han borde ha frågat dem. Det var dåligt ordnat och väldigt surt att han drog med alla pengar själv, intäkter och sådant som skulle gå till fonder. 

Foto: BILDBYRÅN

Har ni försökt att föra det vidare?

– Ja, men han finns ju inte att få tag i, säger Limpar.

Två personer stod som arrangörer för matchen. SportExpressen når en av de två på telefon.

– Jag har ingen insyn i var pengarna har tagit vägen, säger personen. 

– Jag har försökt få tag på min kompanjon också, utan framgång. Det man kan säga är att det fanns vissa moraliska tvivelaktigheter kring evenemanget och organisationen.

SportExpressen har sökt den andra arrangören, men inte fått något svar.

Limpar: "Besöker graven.."

Anders Limpar är framför allt besviken över att han inte känner att han fick hedra Klas Ingesson, eftersom efterspelet till matchen blev trist. 

– Då blir jag jävligt förbannad. Hur kunde han dra nytta av Klasses bortgång?

Ingesson somnade in den 29 oktober 2014 efter en lång kamp mot kronisk blodcancer. Han blev 46 år. Tiden efter vännens bortgång har tagit hårt på Anders Limpar. 

Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN

Limpar berättar att han fortfarande tänker på sin gamla lagkompis och vän.

– Jag åker ner till hans grav två gånger per år. "Klasse" var en enormt godhjärtad människa. Han pratade aldrig illa om någon. Han gnällde aldrig. Klas hade ett stort hjärta och brydde sig om alla, han frågade alltid mig hur jag mådde om jag fick sitta på bänken eller hade det tufft. Han var mån om alla, men på ett genuint sätt. Vi låg och pratade mycket om hur vi kunde hjälpa andra människor. 

Vem umgås du med i dag?

– Sporadiskt med Tomas Brolin och Lasse Eriksson. Tomas, Lasse, jag och Klas Ingesson var ett jävla järngäng i landslaget. Vi var en järnfyra. Men sedan är det väl ingen som man umgås med på daglig basis. När vi träffas är det dock som vanligt. Jesper Blomqvist har man spelat padel med och Thomas Ravelli träffar man på olika evenemang. Men det är inte så att vi håller frekvent kontakt.

Vill du ha tätare kontakt?

– Ja, absolut. Det vill jag. Det är nog många som har det, oftast är det tre som håller ihop, sen simmar de andra i bakvattnet. Göteborgarna håller ihop bra, det vet jag.

Hur kommer det sig att du fortfarande är nära både Tomas och Lasse?

– Vi var ett gäng på fyra i landslaget. Jag, Brolin, Eriksson och Klas Ingesson. Vi gjorde allt tillsammans, vi var väldigt tajta. Som fan. Vi har roliga historier. Men när man lägger av med fotbollen, så har man möjligtvis en eller två som man håller kontakten med. Jag tror att alla vill ha bättre kontakt, men av logiska anledningar så tappar man kontakten. Du vet, familjen, vänner och så har man sitt att göra. 

Vilket är ditt bästa minne med "järnfyran"?

– VM 94. Vi kallade oss ”moose-ligan”. Vi gjorde massor av roliga saker, utan att nämna något. USA-resan, det var då allt startade...

Foto: IMAGO SPORT / / IBL IMAGO SPORTFOTODIENST [DOWNLOADED]

Anders skrattar till och blir tyst för en sekund.

– Sedan har vi hållit ihop efteråt, tills Klas Ingesson dog. Han dog för tidigt. Livet är märkligt...

– Men vi träffas några gånger och gör minnen för Klas. 

Hur mycket pratar ni om honom?

– Jag tycker det är jobbigt, men visst, vi pratar om honom. Det är mest jag som tar upp det. Inte så mycket från Tomas eller Lasses sida. Vi brukar titta på gamla bilder och då dyker massa roliga minnen upp. Jag bodde tillsammans med "Klasse" väldigt länge i landslaget. Vi var rumskompisar och kände varandra utan och innan. Det blir ledsamt också. Men man måste prata om det. Vi har haft mer roliga saker än dåliga saker, berättar Limpar.

Känns det lättare att prata om det?

– Det är mycket lättare att prata om det. Självklart är det lättare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.