Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Wikingssons ilska: ”Det är så kuklöst”

Därför rasar Tyskland och Danmark mot Fifa
Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN

Armbindlarna blev droppen – Fredrik Wikingsson kommer inte se en bildruta av fotbolls-VM.

”Spy mig i munnen”, skriver han på Twitter.

I sin podcast utvecklar han:

– Det är så kuklöst av de här spelarna att vika ner sig.

Fem dagar in på fotbolls-VM har mästerskapet handlat en del om Saudiarabiens jätteskräll mot Argentina.

Och Japans mot Tyskland.

Men det är ju armbindlarna som har dominerat rubrikerna, tv-sändningarna och debatterna.

Sju länder, däribland England, Tyskland och Danmark, hade bestämt sig för att trotsa Fifas förbud, att respektive lagkapten skulle bära en regnbågsfärgad armbindel med texten ”One Love”.

När Fifa i sin tur svarade med hot om bestraffning, enligt de inhemska förbunden handlar det om gult kort, valde samtliga sju landslag att backa.

Det blev droppen för Fredrik Wikingsson. På Twitter skriver tv-profilen:

”Det här med bindlarna som engelsmännen (och andra) tyckte var ett viktigt statement och som de sen DIREKT backade på när de hotades med ”gult kort” - det avgör saken. Inte en FRAME av detta VM ska jag se. Skitens skit är det. Och i denna rättrådiga känsla bäddar jag nu in mig. Spy mig i munnen”.

Wikingsson: ”Det är så kuklöst av spelarna”

Expressen har sökt Wikingsson för en kommentar. I stället väljer han att utveckla sitt resonemang – och motivera sitt beslut – i ”Filip och Fredriks podcast”.

När Filip Hammar anklagar honom för att ha hög svansföring, replikerar han:

– Alla svenska tidningar har hört av sig för att jag hade en rant på Twitter. ”Efter fem” ville att jag skulle komma dit och prata om det här. Hade jag haft svansföring på riktigt hade jag suttit där på mina höga hästar och lagt ut texten.

Så vad låg bakom tweeten?

– Det kliar i mig. Och så hade jag kanske druckit tre öl på Arlanda, då händer det saker med mitt sätt att uttrycka mig. Jag skiter i vad alla andra tycker, säger han.

SVT:s expert Jonas Eriksson har under veckan suttit i studion och upprepat:

– Domaren har ingen rätt att dela ut ett gult kort för politiska budskap.

– De kommer inte bli utvisade för det här. Folk säger till mig: ”lägg inte det här på spelarna”. Men spelarna har sagt att de ska demonstrera, de har sagt att de ska våga det här, sen får de minsta mothugg från den här pissorganisationen, då viker de ner sig direkt, säger Fredrik Wikingsson.

– Det är så kuklöst av dem.

Wikingsson bojkottar fotbolls-VM

Filip Hammar flikar in:

– Du är så arg nu. Helvete.. vad är det som händer?

Fredrik Wikingsson fortsätter:

– Samtidigt står Irans spelare och vägrar sjunga med i nationalsången. Det är så jävla modigt. Där hemma sitter myndigheter och synar dem under lupp, de har familjer där hemma, vad som helst kan hända med dem. De står där och protesterar mot det här, det är mod så det bara sjunger om det. Men Harry Kane vågar inte riskera ett gult kort.

– Jag eldar upp mig så inåt helvete. De brittiska fansen hånar Iran när de leder med 4-0, sjunger ”Är ni det nya Skottland?” eller något. När det ställs i den typen av kontext blir jag så jävla irriterad. Jag förstår att det inte betyder något vad jag gör, men för mig var det bara härligt att sitta där och konstatera ”Nu skiter jag i det här, jag skippar det här piss-VM:et”.

Tio meter därifrån står Harry Kane, Jack Grealish och de brittiska svinen, som har backat för att Fifa hytte med näven. Fy fan vad vedervärdigt. 

– Jag blir så jävla tårögd när de iranska spelarna tar ställning för kvinnorna i Iran. Och det är svårt att ens relatera till vilket mod som krävs, säger Filip Hammar.

Programledaren berättar vidare att han sen tidigare bojkottar Melodifestivalen. Och har man väl bestämt sig för något löper man den linan ut.

– De (spelarna) skulle ju bära de här bindlarna. De fick skitmånga pluspoäng på alla PK-konton inför VM, sen vid minsta lilla krusning av hot om något jävla gult kort som förmodligen aldrig kommer implementeras, då viker de ner sig. Det var bara droppen för mig.

– Och då kan jag inte backa från det. Jag skiter i att jag gått ut med det på Twitter, det betyder ingenting. Men inför mig själv, när jag tar den typen av binära beslut, då måste jag rida det i hamn, annars kan jag inte leva med mig själv. Jag är en anal person. Så nu blir det inget VM.


Uttern är VM:s nya orakel