Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

VM-domare kan skickas hem efter Frankrikes VAR-kaos

Dansk besvikelse efter VM-uttåget
VM-domaren Matthew Conger med Camavinga.
Foto: HANNAH MCKAY / BILDBYRÅN
Frankrikes stjärna Antoine Griezmann.
Foto: MARKO DJURICA / BILDBYRÅN

Frankrike fick ett 1–1-mål bortdömt i förlusten mot Tunisien efter slutsignalen.

På grund av det riskerar nu domarna i matchen att skickas hem från VM av Fifa.

Frankrike vilade Kylian Mabppé i gruppavslutningen mot Tunisien. 

Då åkte laget på en skrällartad 1–0-förlust efter att Whabi Khazri gjort matchens enda mål. 

För efter mer än 90 spelade minuter var förlusten ett faktum. Detta sedan fransmännen fått sätta ett kvitteringsjubel i halsen.

I matchens slutsekunder hade nämligen Antoine Griezmann lyckats peta en 1–1-boll i nät. Det såg också ut att bli det sista som hände i matchen. Huvuddomaren Matthew Conger från Nya Zeeland blåste nämligen av densamma.

Men då kallades han ut till VAR-skärmen för att göra en ny bedömning av situationen med hjälp av tv-bilderna. Då dömdes målet, med hjälp av VAR-domaren Abdullah al-Marri, bort. Detta sedan bollen tagit vägen via en tunisisk försvarare som dock bedömdes spela den oavsiktligt.

Beslut har ändrats tidigare – i Premier League

Därefter startades spelet om på nytt innan huvuddomaren blåste av matchen en andra gång.

Men nu kan allt ha tagit en vändning. Enligt flera brittiska medier ska fransmännen nämligen lämnat in en protest. Detta då det enligt regelboken inte ska vara möjligt att ändra beslut efter att domaren blåst av matchen, vilket Conger ihop med VAR alltså gjorde genom att döma bort kvitteringsmålet.

Om protesten går igenom skulle Frankrike alltså kunna få tillbaka 1–1-målet. Detta precis som när Manchester United i fjol fick en straff tilldömd efter en ligamatch.

På det rapporterar The Sun att båda domarna nu riskerar att ha dömt sina sista matcher i mästerskapet. Med stor sannolikhet plockas de bort efter gruppspelet Fifa väljer ut domarna som ska få döma slutspelet. 

VM på uppstuds: Drama väntar: ”Skulle vara det sjukaste någonsin”

Se senaste ”VM på uppstuds”