Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

VM-chefens attack mot regnbågsbindel

VM på uppstuds från Doha - allt om sprickorna i Belgiens lag.
Foto: LAURENT GILLIERON / EPA KEYSTONE
Det tyska landslaget protesterade mot Fifa inför sin premiärmatch mot Japan.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

England, Danmark och Tyskland stoppades från att bära regnbågsbindeln i VM i Qatar. 

Nu anklagas de för att vilja sprida ett väldigt splittrande budskap till den muslimska världen. 

– Om du kommer för att göra en poäng, eller ett uttalande i Qatar, är det något jag har problem med, säger Hassan al-Thawadi, generalsekreterare i VM:s organisationskommitté.

Planen var att spelare som Tottenham-stjärnan Harry Kane och Manchester Uniteds Christian Eriksen skulle bära den regnbågsfärgade armbindeln under VM. 

I sista stund backade dock de sju landslag som planerat att bära bindeln: England, Wales, Belgien, Danmark, Tyskland, Nederländerna och Schweiz 

Detta på grund av att det inte är klart vilken typ av straff det kan leda till från Fifa, då armbindlarna har förbjudits i Qatar. Banden har tagits fram för att främja inkludering, men Fifa begär att lagen bär deras framtagna bindlar i stället.

”Splittrande”

Nu anklagar Hassan al-Thawad, generalsekreterare i VM:s organisationskommitté, spelarna i de sju landslagen för att vilja skicka ett ”väldigt splittrande budskap” med den regnbågsfärgade bindeln. På bandet står det också One love. 

– Om landslagen bestämde sig för att göra det under hela säsongen så är det en sak. Men om du kommer för att göra en poäng, eller ett uttalande i Qatar, är det något jag har problem med. Och det går tillbaka till det enkla faktum att detta är en del av världen som har sin egen uppsättning värderingar, säger Hassan al-Thawad till Talksport.

 Homosexualitet är förbjudet i VM-värdlandet Qatar. 

– Det är inte qatarisk kultur eller qatarisk religion, det är regionala värderingar. Det handlar om den muslimska världen, den arabiska världen. Mellanöstern. I den här delen av världen är det en grundläggande del av de religiösa värderingarna.

– Så, om du framför ett budskap här i Qatar eller specifikt riktat mot Qatar och i förlängning den muslimska världen, så har jag självklart problem med det. Det skickar ett väldigt splittrande budskap.

Foto: JAVIER GARCIA/SHUTTERSTOCK / JAVIER GARCIA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Liverpoolstjärnans försvar

Fifa har fått hård kritik för att VM arrangeras i Qatar, ett land med bristande mänskliga rättigheter. 

Nu försvarar dock den tidigare Liverpoolstjärnan John Barnes Qatar i en krönika i Times. Den tidigare landslagsspelaren har arbetat för den qatariska tv-kanalen Bein sport. 

– Det är europeisk arrogans att ignorera värdnationens lagar och tro att vi vet bättre, hävdar han. 

– Jag fördömer helhjärtat Qatars antigaylagar men jag anser att besökare fortfarande bör följa dem även om de motsätter sig dem.

LÄS MER: VM 2022 • Spelschema • Tv-tider • Resultat

LÄS MER: Tysklands protest inför matchen mot Japan