Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Uppgifter: Iran-spelarnas familjer har utsatts för hot

Foto: DAVE SHOPLAND/SHUTTERSTOCK / DAVE SHOPLAND/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: IMAGO/PAUL CHESTERTON / IMAGO/FOCUS IMAGES WWW.IMAGO-IMAGES.DE
Foto: NEIL HALL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

DOHA. Under VM har fokus riktats mot det iranska landslaget och huruvida de protesterar mot landets regim eller inte.

Nu skriver CNN att spelarnas familjer har hotats om spelarna inte ”uppför sig” i kvällens match mot USA. 

Och inför matchen sjöng spelarna nationalsången. 

– Det måste vara fullständigt vidrigt, säger Jonas Eriksson i SVT:s sändning. 

Samtidigt rapporterar The Athletic att flera kvinnliga iranska supportrar känner sig spionerade på och har rapporterat sin oro till Fifa. 

Timmarna innan Irans VM-premiär mot England så rådde det febril aktivitet utanför Khalifastadion i Doha. 

Både England och Iran har stora supporterskaror som rest till VM och i eftermiddagssolen samlades merparten av dem i god tid utanför arenan. Hos många fans var det feststämning, men ett antal av dem ville förmedla ett annat budskap än att det stundade fotbollsfest. 

Precis utanför supportrarnas huvudingång till arenan pågick det protester mot den iranska regimen. 

– Vi är här för att för 60 dagar sen så mördades Mahsa Jina Amini av iranska regeringen, och vi är här för att visa stöd, sa Youshi, som höll upp en skylt med budskapet ”Kvinna, liv, frihet”. 

Protesterna i Iran har pågått sedan september. Starten blev när blott 22-åriga Mahsa Jina Amini dödades av den iranska sedlighetspolisen. Hennes brott var att ha vägrat täcka sitt hår med en hijab.

– Det är förkrossande att se en tioåring bli dödad. Sen ser man folk komma hit och ha kul som att inget har hänt. Jag kan inte sluta gråta, det krossar mitt hjärta, sa supportern Mariam. 

Supportern Mariam och Darios protesterar utanför Khalifastadion inför matchen mellan England och Iran.
Foto: Petter Landén.

CNN: De iranska spelarna hotas under VM

I premiärmatchen sjöng inte någon av de iranska spelarna nationalsången, till främst jubel från den tillresta publiken. I sin nästa match, mot Wales, sjöng samtliga spelare dock nationalsången. Den gången ackompanjerat till en visselorkester från läktaren. 

Nu skriver CNN att den vändningen är ett resultat av hot mot spelarna och deras familjer. CNN har pratat med en källa som berättar att spelarna kallades till ett möte med IRGC, Irans revolutionsgarde. Det är en väpnad styrka som terrorklassats av USA och Irananalytikern Kasra Aarabi säger till Aftonbladet att de kan jämföras med IS eller al-Qaida.

Enligt CNN fick spelarna i mötet med IRGC veta att deras familjer skulle utsättas för ”våld och tortyr” om spelarna inte sjöng nationalsången eller deltog i någon annan protest i samband med matchen mot Wales. 

Tv-kanalen uppger också att ett dussintal medlemmar från Revolutionsgardet är på plats i Qatar under VM för att övervaka de iranska spelarna, som inte får mingla med någon utanför truppen.

Och inför matchen mot USA sjöng de iranska spelarna med i nationalsången. I SVT:s studio diskuterades att spelarna sjöng med samt uppgifterna från CNN i pausen.

– Det måste vara fullständigt vidrigt. Att gå in i sitt livs viktigaste match i karriären och ha i åtanke att jag måste sjunga nationalsången som man egentligen av stolthet stolthet för att representera sitt land vill göra, men som du inte vill göra i protest mot den regim som finns, säger experten Jonas Eriksson.

Den tidigare toppdomaren fortsätter: 

– Det måste vara fullständigt vidrigt. 


Fakta: Revolutionsgardet (IRGC)

När Islamiska revolutionsgardet bildades i Iran strax efter den islamiska revolutionen 1979 var det för att skydda det nya religiösa statsskicket från eventuella kuppförsök, särskilt från Irans nationella armé. Det är också hos den religiösa regimen lojaliteten ligger, inte hos det iranska folket.

Revolutionsgardet består av markstyrkor, flygvapen och marin, men även den ökända Basijmilitären och Qudsstyrkan, som ansvarar för insatser utomlands. Det har även ett eget underrättelseorgan.

Utöver det kontrollerar Revolutionsgardet, eller IRGC som det internationellt kallas utifrån det engelska namnet Islamic Revolutionary Guard Corps, stora delar av Irans ekonomi genom bolag inom bland annat Irans viktiga sektor med fossila bränslen.


Källa: TT

Hotet om våld och tortyr ska föreligga spelarna till kvällens match mot USA. 

I fokus inför matchen är också USA:s ”flaggkupp”.

I söndags bytte USA ut Irans ordinarie flagga mot en avskalad variant i rapporteringen från fotbolls-VM, där emblemet och den islamiska text i Irans officiella flagga saknades. Strax därefter meddelade det amerikanska fotbollsförbundet att bilden på flaggan var borttagen, men underströk också att man fortfarande står bakom kvinnornas kamp mot regimen.

Expressen har försökt prata med Saman Ghoddos, den Malmöfödda iranska landslagsspelaren om situationen i laget, men han har avböjt. 

– Jag vill gärna prata, men jag får inte nu. Laget har kommit överens om att vi inte ska säga något och då vill jag respektera det, sa han efter matchen mot Wales. 

Kvinnornas larm: Vi blir spionerade på

Samtidigt som de iranska spelarna utsätts för hot så larmar nu flera kvinnliga iranska supportrar om att de misstänker att de blir spionerade på av den iranska regimen. 

Sajten The Athletic skriver att flera kvinnor har rapporterat sin oro till Fifa efter att de sett män både filma dem samt följa dem med kikare under matcherna. 

Kvinnor är inte tillåtna på fotbollsarenor i Iran och de misstänker att den iranska regimen har spioner på plats i Qatar för att hålla dem under uppsikt.