Tysklands protest inför matchen mot Japan

Fifabossen Infantino kritiserad i EU: ”Du är ett skämt”
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Mikael Lustig i TV4:s studio.
Foto: TV4

DOHA. Tyskland stoppades av Fifa när de ville bära regnbågsfärgad lagkaptenbindel.

Inför matchen mot Japan protesterade spelarna – som alla höll handen framför munnen.

”Att stoppa oss från bindeln är som att tysta våra munnar”, skriver tyska fotbollsförbundet.

Sju nationer ville bära lagkaptensbindlar i regnbågens färger som en del av kampanjen ”One love”. Landslagen skickade in ansökan till Fifa flera månader innan VM – men det var först på VM:s andra dag som det internationella fotbollsförbundet kom med ett besked.

Fifa lanserade egna bindlar som de tvingade lagen att använda, annars skulle sportsliga sanktioner vänta.

Då backade alla landslag, däribland Danmark vars ordförande Jesper Möller var rasande på Fifa.

– Saker och ting har eskalerat de senaste dagarna. Jag har aldrig sett något liknande. Det vi upplever är helt oacceptabelt, säger Möller.

Även Tyskland tillhörde landslagen som ville bära regnbågsbindel under VM. När de under onsdagen mötte Japan i sin premiär valde spelarna att göra en protest.

Samtliga tyska spelare höll för munnen på lagfotot inför avspark.

”De visar tydligt att de inte vill att Fifa säger åt dem att hålla käften. Det är åtminstone en liten gest för mänskliga rättigheter”, skriver Bild i sin liverapport. 

Tyskland: ”Vår hållning står kvar”

Under första halvlek kom det tyska fotbollförbundet med ett uttalande.

”Med vår kaptensbindel ville vi statuera ett exempel för värden som vi lever med i landslaget: mångfald och ömsesidig respekt. Göra oss hörda med andra nationer. Det är inte ett politiskt budskap: mänskliga rättigheter är inte förhandlingsbara”, skriver förbundet på Twitter. 

”Det ska säga sig självt. Men så är det tyvärr inte. Därför är detta budskap så viktigt för oss. Att stoppa oss från bindeln är som att tysta våra munnar. Vår hållning står kvar”

Även på läktaren förekom tyska protester. På vip-sektionen satt landets inrikesminister Nancy Faeser bredvid Fifa-presidenten Gianni Infantino med ett ”One love”-armband runt ena armen.

Gianni Infantino och Nancy Faeser.
Foto: FRIEDEMANN VOGEL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Lustig: ”Det är en no brainer” – förbundets svar

Den förre landslagsstjärnan Mikael Lustig tycker det är dags för Svenska fotbollförbundet att ta ställning mot Fifas agerande.

– Det tycker jag, det är en no brainer tycker jag. Vi får se vad efterspelet blir av det här, om tyskarna bestraffar. Men vad gör de andra landslagen? Jag hoppas de följer efter och visar stöttning för tyskarna, säger han i TV4.

En och en halvtimme efter Tysklands protest uttalade Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson sig till Expressen: 

– Vi är precis lika upprörda som de sju nationerna som har drabbats. Vi tycker att Fifa har gjort det väldigt, väldigt svårt för sig som inte accepterar de här armbanden som har så starka värderingar och sänder fina signaler om att man ska få älska den man vill. Jag kan inte förstå det. Det är obegripligt. Det är ett självmål av sällan skådat slag som Fifa-ledningen har gjort i den här frågan, säger Nilsson.

Matchen då?

Den vill nog tyskarna bara glömma. Trots stort spelövertag och 1-0 i paus lyckades inte Tyskland lösa tre poäng. I stället vände Japan till 2-1.

Takuma Asano blev stor matchhjälte med sitt avgörande i 83:e – och sätter därmed stor press på Tyskland inför resten av gruppspelet.

TV: Se senaste VM på uppstuds från Qatar

Annons | Svenska spel sport & Casino AB

Nya skrällar i VM eller håller favoriterna hela vägen?
Den som vet mest, vinner mest.
Åldersgräns 18 år. Stödlinjen.se
Till Oddset