Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SVT tvingas ändra – Vinterstudion flyttas på grund av fotbolls-VM

SVT:s studio i Kontiolahti.
Foto: Expressen
SVT:s studio under fotbolls-VM.
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

KONTIOLAHTI. Fotbolls-VM i Qatar pågår för fullt. 

Det innebär konsekvenser för populära Vinterstudion – som tvingas flytta ut från den pampiga SVT-studion i Stockholm till en smal fålla omgärdad av kravallstaket i Finland. 

– Det är klart att tittarna kan undra vad som har hänt, säger Marcus Törngren, projektledare på kanalen.

I dag inleds åttondelsfinalerna av fotbolls-VM i Qatar med mötena mellan Nederländerna och USA samt Argentina mot Australien. Mästerskapet pågår fram till den 18 december då finalen avgörs. 

Anledningen; när SVT sänder fotbolls-VM med bland annat programledaren André Pops så gör man det från den studion i tv-huset där Vinterstudion vanligtvis sänds ifrån. 

SVT har därför tvingats hitta en annan lösning. 

– Vinterstudion har vi gjort med ganska stora resurser och förklarande journalistik i form av grafik och annat. Men nu finns inte den stora studion tillgänglig i och med att massa andra produktioner pågår, bland annat fotbolls-VM, säger Marcus Törngren, projektledare på SVT. 

Inte större än tre gånger fyra meter

Tv-kanalens lösning på krocken blir därför att Vinterstudion kommer att sändas utomhus och på plats där världscupen i skidskytte avgörs, den här helgen i finska Kontiolahti. 

Och så kommer det att fortgå ända fram till jul och eventuellt ytterligare någon helg. 

Under helgens tävlingar i Kontiolahti kommer Vinterstudions provisoriska studio hålla till utomhus i den mixade zonen på en yta som inte är större än tre gånger fyra meter och omgärdad av kravallstaket. 

En kontrast mot den annars så pampiga studion i SVT-huset. 

– Vi tänker på tittarna i det här läget. Vad är bäst, att klämma in sig i någon mindre studio i tv-huset eller att vara på plats? Och då kände vi att det var bättre att vara på plats utomhus. Det har vi varit tidigare historiskt också, säger Törngren och fortsätter: 

– Det är egentligen inget dramatiskt, men det är klart att tittarna kan undra vad som har hänt med den ”vanliga” Vinterstudion. Men vi kommer att fortsätta med Vinterstudion som tidigare igen efter detta. 

”En annan roll nu”

SVT:s reporter Lotta Fahlberg, som har bevakat skidskytte under lång tid, kommer i och med förändringen få en annorlunda roll när Yvette Hermundstad under helgen är på plats i Kontiolahti för att programleda Vinterstudion därifrån. 

– Vi gör så ibland, under skidskytte-VM till exempel. Men nu är det en annorlunda situation när det pågår ett fotbolls-VM bland annat. Men jag tycker att det är kul att det är lite mer kolleger på plats för vi är ofta väldigt ensamma. Fördelen med det är att det är lite lättare med kommunikationen när alla är på samma ställe. 

Finns det någon nackdel?

– Nej, det tycker jag inte. Mig kan de ju använda i en annan roll nu, jag kan vara mer ute på skjutvallen och spåret till exempel. 

Samuelsson: ”Tycker inte Norge imponerar”