Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svensk doldis tränas av ikonen: ”Så jävla mäktigt”

Uruguayanska supportrar i huvudstaden Montevideo under VM-matchen mot Portugal.
Foto: RAUL MARTINEZ / EPA / TT NYHETSBYRÅN
Luis Suárez när Uruguay mötte Portugal i VM i måndags.
Foto: ADAM DAVY / STELLA PICTURES / PA
Foto: Privat
Alvaro Recoba i Inter.
Foto: LUCA BRUNO / TT NYHETSBYRÅN
Karl Landsten.
Foto: Privat

GÖTEBORG. Helt okänd för den breda fotbollspubliken – men lagkamrat med Uruguays VM-stjärna Luis Suárez, 35. 

Och Karl Landsten, 20, tränas av den gamle Interstjärnan Álvaro Recoba, 46. 

– Det är så jävla mäktigt, men det har varit blod, svett och tårar för att komma hit, säger göteborgaren. 

Vi tar det från början. Mittfältaren Karl Landsten tillhörde BK Häckens akademi och ansågs lovande, men knäskålssenan strulade ordentligt och det krävdes tre operationer och nästan två år utan fotboll för att få ordning på det. 

I juni 2021, i samband med att han tog studenten, var han tillbaka på planen och under hösten fick han via en agent med rötter i Uruguay chansen att provspela med storklubben Nacional i Montevideo. 

Det är 14 månader sedan – och Landsten har inte varit tillbaka på svensk mark sedan dess. Ett tvåårskontrakt skrevs och formellt tillhör han B-laget men tränar regelbundet med A-laget. 

Åker till Sverige på semester

– Jag blev vuxen över en natt. Har lärt mig tvätta, laga mat och allt det där. Hemma i Sverige fick man ju allt serverat. Det är sommar här nere nu, jag måste vakna 05.30 för träningen börjar redan klockan åtta för att man inte ska svimma. Det är brutalt varmt, säger 20-åringen, som om någon vecka åker hem till Sverige på semester. 

– Köttet här är makalöst, men inget slår ju köttbullar, potatis och lingon. Och det ska bli skönt att krama dem man saknar. Familjen har varit nere och hälsat på, men mormor och morfar är för gamla för att resa i 24 timmar. 

Hur har första året i Uruguay varit? 

– Extremt lärorikt på alla plan. Jag har vuxit väldigt mycket både som spelare och människa. Fotbollen är på en helt annan nivå än vad man är van vid, det är en annan typ av spel och det skiljer så mycket. 

På vilket sätt? 

– Det smäller som fan. Du måste släppa bollen jävligt fort, annars smäller det direkt. Det är så fysiskt, även om du är offensiv yttermittfältare så ska du springa från straffområde till straffområde. Det funkar inte att tro att man är en stjärna. Hemma, i U19 eller U21, kunde man ju släpa lite. Det funkar inte här kan jag säga. Gör du inte jobbet får du garanterat höra det. 

”Här är det mer på liv och död”

Karl Landsten, som i Nacional kallas ”Carlitos eller ”El sueco” (svensken), berättar också att man har en annan syn på fotbollen i Uruguay från 15-16 års ålder. I Sverige finns ett bättre skyddsnät och om man inte blir idrottsman på heltid finns alltid andra möjligheter, som att utbilda sig. 

– Det är inte hela världen om man inte får ett A-lagskontrakt, men här nere är det mer på liv och död. Antingen blir du fotbollsspelare eller inget alls. Det har som sagt varit väldigt nyttigt att få uppleva ett nytt land och en annan kultur. 

Hur långt bort är en debut i A-laget? 

– Sådant är svårt att säga, med lite tur och skicklighet så behöver det inte vara så långt dit. Jag jobbar stenhårt varje dag och tids nog kommer det förhoppningsvis. 

Nacionals B-lag tränas av den förre storspelaren Álvaro Recoba som hade en fruktad vänsterfot. 

– Det har han fortfarande kan jag säga. En jättehärlig människa, ödmjuk och bra och han vet vad som krävs. Han var assisterande i A-laget tidigare. 

Álvaro Recoba i Inter-tröjan 2002.
Foto: LUIGI VASINI / AP

Hur bra är nivån i B-laget? 

– Som superettan skulle jag säga. Vi är det bästa laget i serien. Och A-laget är ju ett av de 20 bästa i hela Sydamerika, så där snackar vi nivå. Du är bra trött efter en träning. En jävla skillnad jämfört med Häcken. Vi tränar sex dagar i veckan och är ledig en. Och vi har tre fyspass i veckan före fotbollen, och alltid mage. Du kör ett ordentligt fyspass och sedan ut på planen. Explosivitet, uthållighet i musklerna... det känns men det ger väldigt mycket.

Spelar med Luis Suárez: ”Mäktigt”

Anfallaren Luis Suárez har öst in mål för Ajax, Liverpool, Barcelona, Atlético Madrid och landslaget. Sedan i somras tillhör han åter Nacional i hemlandet. 

– Det är så jävla mäktigt att få träna med honom. Jag är Liverpoolfan så det skriker om det och har till och med en tatuering. Han är jätteödmjuk och har inte näsan i vädret och tror att han är bättre än alla andra. 

”Carlitos” berättar om när han skulle hälsa på världsstjärnan för första gången. Han hade förberett sig mentalt och tänkte säga några väl valda ord. 

– Men när han kom så blev jag helt stum. Stod bara och mumlade, men han var skön och skitschyst. Fattade att jag kände mig som ett litet barn som precis fått godis. Sedan, när jag har vågat, har jag bett om lite tips och så där. Annars är det se och lära som gäller. Han är ju en av världens bästa ”nior” genom tiderna, så man försöker härma vissa saker han gör. Det är sådan klass alltså, inget snack om saken. 

I början kunde Karl Landsten ingen spanska alls, men nu funkar kommunikationen med lagkamraterna utan större bekymmer. 

– Alla har varit hur bra som helst och ingen har varit elak eller så. Nu när man kan språket är det inga problem alls. Det är helt suveränt. 

Hur bor du? 

– Jag bor fan så gott, jag ska absolut inte klaga. Kanske 50 meter från havet och vi har en pool som jag kan simma i varje dag nu när det är sommar, så det är fantastiskt. 

Bra betalt? 

– Ja, det är det absolut. Så länge man kan ha lite kul, spela fotboll och har mat på bordet så har man inget att klaga över. Och nu är det ju VM. Jag mår hur bra som helst.

Luis Suárez när Uruguay mötte Portugal i VM i måndags.
Foto: MUTSU KAWAMORI / AFLO / SHUTTERSTOCK

Håller på Uruguay i VM

Förutom Luis Suárez så tillhör även Uruguays förstekeeper i VM, Sergio Rochet, Nacional liksom försvararen José Luis Rodriguez. När landet under fredagseftermiddagen möter Ghana i en ödesmatch om avancemang från gruppen sitter Karl Landsten bänkad framför tv-apparaten. 

– Klart jag hejar på Uruguay. Det känns stort att bara få träna med några av killarna som är med. 

Frågan är vad som händer för Karl Landstens del framöver. Han har som sagt kontrakt med Nacional över 2023 och den en månad långa försäsongen börjar i mitten av januari.

– Men inget är skrivet i sten. Första året var ett utbildningsår och vi kör på enligt planen, men om det dyker upp något intressant så är jag inte bakbunden, det är jag och klubben överens om. Vi får se vad som är bäst för min utveckling. 

20-åringen från Önnered i västra Göteborg har ett tydligt mål med sin fotboll. När han växte upp i ett radhus hade familjen ett sommarhus utanför Kungsbacka söder om stan. Och farmor och farfar hade också ett som låg intill. Fastigheterna är numera sålda. 

– Det här låter så jävla klyschigt, men min dröm är att köpa tillbaka båda husen. Ett till mig och det som farmor och farfar bodde i till mina föräldrar. Jag ska verkligen göra allt jag kan för att bli så bra som möjligt och lyckas med det. Det har varit en jävla resa så här långt. Från att ha dragit knät och vägt 58 kilo till att få träna med Luis Suárez. Jag har inte fått något gratis, säger Karl Landsten. 

Svenske Hanif attackerades i Qatar: ”De sparkade på mig”