Simon Kjaers ilska efter reporterns fråga under VM

Starka orden från Irans lagkapten: ”Delar allas smärta”
Simon Kjaer med Fifas gula lagkaptensbindel.
Foto: FRIEDEMANN VOGEL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

DOHA. Danmark backade efter Fifas krav och bar inte en lagkaptensbindel i regnbågens färger i VM-premiären.  

Efteråt ilskande lagkaptenen Simon Kjaer till när han fick frågor på ämnet.

– Menar du det? På riktigt? Att jag skulle gå in på banan och riskera att få rött kort efter fem minuter. På ett VM, säger dansken.

Sju landslag, däribland Danmark, ville låta sin lagkapten bära en regnbågsfärgad bindel under VM i Qatar. Förfrågan lämnades in till det internationella fotbollsförbundet (Fifa) flera månader i förväg, men det var först på mästerskapets andra dag som Fifa meddelade att de inte tänkte tillåta bindlarna.

I stället var landslagen tvungna att bära lagkaptensbindlar med andra budskap som Fifa själva valt ut. Då bestämde samtliga sju landslag för att backa.

Vad exakt som skulle hända om lagkaptenerna gick emot Fifa:s regler har varit oklart. Internationell press har hävdat att en varning skulle delas ut, men inför Danmarks öppningsmatch mot Tunisien kom ett annat besked.

Danska fotbollsförbundet: Hotade med avstängning

Enligt Helle Thorning-Schmidt på danska fotbollsförbundet hade Fifa hotat med att stänga av lagkaptenen Simon Kjaer i en match. Det skriver Ekstrabladet.

Efter 0-0-matchen mot Tunisien berättade Danmarks förbundskapten Kasper Hjulmand att han inte hört något hot om avstängning.

– Jag kan inte bekräfta något. Jag tror inte att det är klarlagt vad som stämmer. Det har funnits sportsliga hot, men vad det är... det vet vi inte. Om vi hade vetat exakt vad som gällde hade det varit en annan grej. Vi kan inte lägga det här på spelarna. Jag försvarar dem varje dag i veckan, säger Hjulmand. 

Han påpekar att Danmark flera gånger spelat med en regnbågsfärgad bindel i matcher under Uefa:s regi.

– Det här handlar om att stå upp för alla människors lika värde. Det kan inte vara något politiskt ställningstagande. Det är det inte. Jag och spelarna sätter ett pris på det här, men det är svårt när vi samtidigt måste fokusera på det sportsliga, säger förbundskaptenen.

Danska ilskan: ”Fullständigt oförståeligt”

Enligt försvararen Joakim Maehle diskuterade den danska spelartruppen om de skulle låta lagkaptenen Kjaer ha på sig regnbågsbindeln under nationalsångerna och sedan ta av den. Så blev det inte.

– Jag förstår inte beslutet. Det är helt nytt för mig. Det är fullständigt oförståeligt och skrattretande, säger Simon Kjaer.

I den mixade zonen fick 33-åringen frågan om han inte kunde tänka sig att bära bindeln och ta ett gult kort. Då ilsknande dansken till.

– Menar du det? 

Reportern: Jag frågar dig.

– Nej! Jag frågar dig: menar du det? På riktigt? Att jag skulle gå in på banan och riskera att få rött kort efter fem minuter. På ett VM? Och sätta fotbollen åt sidan? 

Reportern: Du har spelat massor med matcher utan att få gult kort.

– Men det händer tillfälligheter i fotboll. Det är alltför lätt för er att säga att man ska gå in och ha ett gult kort direkt. Det är allt för lätt, säger Simon Kjaer.

Nästa motståndare för Danmark blir de regerande världsmästarna Frankrike. Matchen spelas på lördag.

VM på uppstuds: ”Qatar är ett väldigt kallt land”

Annons | Svenska spel sport & Casino AB

Nya skrällar i VM eller håller favoriterna hela vägen?
Den som vet mest, vinner mest.
Åldersgräns 18 år. Stödlinjen.se
Till Oddset