Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Saman Ghoddos om VM-upplevelsen: ”Tungt psykiskt och fysiskt”

Foto: NEIL HALL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: CHRIS BRUNSKILL/UPI/SHUTTERSTOCK / CHRIS BRUNSKILL/UPI/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: ALI HAIDER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

DOHA. Iran är utslaget ur VM efter 0-1 mot USA. 

Under mästerskapet har det kommit uppgifter om att den iranska regimen har utövat påtryckningar på landslaget, bland annat genom hot om våld mot spelarnas familjer om ”de inte sköter sig”. 

Den svenskfödde iraniern Saman Ghoddos berättar nu att upplevelsen har varit jobbig. 

– Det har varit ett tungt VM psykiskt och fysiskt, säger han. 

Sedan september har det pågått stora protester mot regimen i Iran. Protesterna började när den blott 22-åriga Mahsa Jina Amini dödades av landets sedlighetspolis efter att vägrat täcka sitt hår med en hijab.

I samband med Irans premiärmatch i VM, mot England, protesterade supportrar mot regimen i landet utanför arenan i Doha. 

Flera av de iranska spelarna har visat sitt stöd för protesterna mot regimen i Iran, men alla i laget delar inte synen och vissa av spelarna har i stället stöttat regimen. Inför matchen mot Iran markerade hela laget genom att inte sjunga med nationalsången, samtidigt som supportrar på läktarna buade när nationalsången spelades.

I Irans två avslutande matcher, mot Wales och USA, sjöng spelarna nationalsången.

Enligt CNN hotades spelarna av Irans revolutionsgarde, IRGC, med att deras familjer skulle utsättas för ”våld och tortyr” om spelarna inte sjöng med i nationalsången eller deltog i någon annan form av protest mot regimen i Iran. 

Oron inför mötet mellan USA och Iran

Expressen har försökt prata med Irans Malmöfödda spelare Saman Ghoddos vid samtliga gruppspelsmatcher på VM. Efter matchen mot Wales sa Ghoddos att han kunde prata efter matchen mot USA. 

– Jag vill prata, det vill jag verkligen. Men jag får inte. Killarna i laget har kommit överens om att vi inte ska göra det, då vill jag respektera det, sa han då. 

– Efter den tredje matchen kommer läget vara annorlunda. 

Uppladdningen till matchen mot USA var spänd. Enligt CNN var också att ett dussintal medlemmar från Revolutionsgardet på plats i Qatar under VM för att övervaka de iranska spelarna, som inte får mingla med någon utanför truppen.

Dessutom skrev The Athletic att flera iranska kvinnor känt sig övervakade och hade meddelat sin oro till Fifa. 

Efter uttåget mot USA gick alla iranska spelare genom den mixade zonen utan att svara på frågor. Men Ghoddos stannade en kort stund. 

– Upplevelsen, att få vara på ett VM, har varit fantastisk. Tyvärr förstörs den lite på sättet som vi åker ut. Speciellt när vi hade chans att gå vidare. Enligt mig är vi nära att göra det, men vi förlorar och åker ut. Det är oerhört tungt just nu, säger han. 

Ghoddos ord om VM: ”Tungt psykiskt och fysiskt”

Ghoddos får direkt en fråga om hur han upplevt allting som sker utanför plan. 

Han väntar en sekund, sen svarar han. 

– Det har varit ett tungt VM psykiskt och fysiskt. Tyvärr lyckades vi inte glädja människorna med en vinst i dag. Men vi försökte i alla fall. 

Har ni utsatts för påtryckningar? Är det därför ni har sjungit nationalsången? 

– Vi försöker alltid göra vårt bästa för människorna. Och… vi försökte visa det på planen för att göra de glada. 

Därefter kommer flera iranska journalister fram mot Ghoddos och presschefen drog undan honom. TV: Hegerfors nya VM-lista

"Det var ett enastående solomål"